Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Majoneza je nastala slučajno u 17. stoljeću, a donosimo vam i recept kako napraviti domaću

Majoneza je nastala slučajno u 17. stoljeću, a donosimo vam i recept kako napraviti domaću

Prema jednoj priči majoneza je nastala 1756. godine kada se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu

VIDEO

Svi smo čuli za majonezu, svi smo je manje više probali i obožavamo je. Majoneza je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanjka i ulja koji se koristi kao dodatak hrani. Majoneza je nastala 1756. godine kada se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:54

Njegov kuhar čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli umak pa je morao nešto izmisliti. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso. 

Muffini kakve niste jeli: Punjeni su kremom od sira i višnjama
Muffini kakve niste jeli: Punjeni su kremom od sira i višnjama

Kada je vojskovođa isprobao taj umak bio je oduševljen te ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majoneza po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj  umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijska proizvodnja.

Iako se majoneza najčešće kupuje te je danas dostupna u bezbroj varijanti, mnogi ju pripremaju i u kućnoj radinosti. Može sadržavati i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se raditi ručno, u mužaru, pjenjačom ili vilicom, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumanjcima se polako dodaje ulje dok se žustro tuče, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanjaka čine bazu emulzije, a lecitin i bjelančevine iz žumanjka stabiliziraju je. Može se dodati i senf koji ju dodatno stabilizira te okus čini oštrijim.

3 brza recepta za ledenu kavu s vanilijom, šlagom i sladoledom
3 brza recepta za ledenu kavu s vanilijom, šlagom i sladoledom

Napravite svoju domaću majonezu kod kuće:

Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu majoneze. Iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 500 ml ulja uljane repice (ako nemate - stavite suncokretov)
  • 1 žličica vinskog octa ili svježeg soka limuna

Recept:

U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja.

Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

Ako majonezu zamijenite s ove tri namirnice jest ćete zdravije
Ako majonezu zamijenite s ove tri namirnice jest ćete zdravije

Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje