Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Majstori šaranja tikvica: Stare 300 godina služile su za rakiju

Majstori šaranja tikvica: Stare 300 godina služile su za rakiju
1

Tikvice s ornamentima su dugo trajale, a rezbarili su ih muškarci na ispaši. Mogu se razgledati u Muzeju Slavonije u Osijeku. Najstarija sačuvana tikvica potječe iz 1734.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Grčka otvorila Akropolu i još oko 200 arheoloških nalazišta

Povodom Međunarodnog dana muzeja u osječkom Muzeju Slavonije upriličena je neobična i iznimno rijetka izložba starih šaranih tikvica. Tikvice raznih oblika i veličina nekada su služile u mnoge svrhe, prvenstveno kao sredstvo kod pretakanja i prenošenja tekućina, čuvanja rakije, ali i kao posuđe, čaše, žlice i zdjele.

Ako su pažljivo čuvane i pripremljene za upotrebu, mogu trajati iznimno dugo, o čemu svjedoči i najstariji izložbeni primjerak koji se može vidjeti u osječkom muzeju, a to je izrezbarena tikvica iz 1734. godine. Osim nje tu su još tri jednako stare tikvice, jedna iz 1891. godine, druga iz 1859. godine, i autori te dvije se ne znaju, a treću je 1859. godine izradio Vita Ivakić iz Slakovaca.

Pokretanje videa...

Tikvice 02:48

- Šaranje tikvica seže daleko u povijest. Narodno rukotvorstvo razvijalo se generacijam i stvaralo je svoju specifičnu ornamentiku, a to su su grane, cvjetovi, srca, zvijezde. Radi se o iznimno preciznim radovima prepunima minijaturnih poteza i većina izloženih tikvica je sa područja Slavonije, točnije iz županjskog i gradiškog kraja gdje je to bilo jako razvijeno. Iz tog kraja potiče i Franjo Kovačević Ilišev koji je 20-tih godina 20-tog stoljeća bio najvještiji i najproduktivniji šarač. Cijela njegova obitelj radila je rukotvorine, a njegova sestrs Marica Kovačević – Pura bila je prva žena koja se okušala u šaranju tikvica. Naime, zanimljivo je da su to u povijesti radili uglavnom muškarci, dok su na njivama čuvali ovce i stoku - objašnjava Vlasta Šabić, voditeljica Etnografskog odjela u Muzeju Slavonije.

Tehnika šaranja tikvica inače se od 2007. godine nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine i jedna je od specifičnosti hrvatske kulture. Na najstarijoj izloženoj tikvici koja je 50-tih godina otkupljena od jednog kipara iz Petrijevaca koji ju je pomno čuvao, nalaze se brojni crteži koji s jedne strane oslikavaju vjersku, a s druge strane ratnu tematiku. Iako je toliko stara na njoj se mogu vidjeti svi ti crteži.

- Nije neobično da se tikve tako dugo održe. Ova je, konkretno, vjerojatno bila uronjena u kom i kasnije je služila za rakiju, jer je crvenosmeđe boje, što znači da je izložena procesu koji ju je na neki način impregnirao i zaštitio- pojašnjava voditeljica u muzeju.

Zanimljivo je da su tikvice odvajkada šarane ručno izrađenom alatkom od drveta i oštrog metalnog zuba nazvana "šarač". Tehnike šaranja poznate su pod nazivima umreškane tikvice, ubocane i šatvosirane. Ukras se izvodi crtanjem olovkom po tikvici, potom urezivanjem ornamenata koje se potom naglašavaju pocrnjivanjem pouglednom orahovom jezgrom. Stavlja se točkica u svaki kvadratić. Pojedini detalji dodatno se ukrase urezivanjem mrežice (mreškanjem) ili bojanjem u smeđu boju pomoću dušične kiseline (šatvosiranje). Ubodima šilom u mrežicu dobiva se ubocanje. Na kraju se tikvica obavezno premazuje mašću ili voskom.

Za ljubimce izrađuje cvjetne krune: Izgledaju veličanstveno
Za ljubimce izrađuje cvjetne krune: Izgledaju veličanstveno

- U Slavoniji se i dalje uzgajaju i šaraju tikvice. Uglavnom su zanimljiv ukras. Svojevremeno je šaranje tikvica bilo toliko popularno da su neki umjetnici te šare prenašali na namještaj, ukrasne predmete čak i posuđe. Danas je to iznimno rijetko i vidjeti no, mi smo izložili i takve primjerke - kaže Vlasta Šabić dodajući kako muzej ima oko 180 primjeraka šaranih tikvica, od kojih svaki ima svoju priču.

 

POGLEDAJTE NOVI URNEBESNI SHOW DESERTI OD OKA: 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje