Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Male kuglice za veliki užitak: Pripremite ukusna jela od jaja

Male kuglice za veliki užitak: Pripremite ukusna jela od jaja
4

Nezaobilazna pri pripremi kolača i za povezivanje popečaka i štruca, jaja su zvijezda jela i pića koja bi vam se mogla toliko svidjeti da ih često poželite na stolu

VIDEO

Malo je namirnica koje su tako prisutne u svim svjetskim kuhinjama kao što su to jaja. I koliko god uživali u njima, ostaje cijeli niz jela koja još niste iskusili, a kojima caruje njihov pun okus. Kuhari će istaknuti da se kuharsko umijeće prepozna već pri razbijanju i mućenju jaja te njihovu kombiniranju s drugim namirnicama u omletima. Proljeće je idealno da im pridružite mlade šparoge koje ćete, prethodno popirjati na maslinovu ulju, a pripremljene posipati svježe naribanim parmezanom. 

Možda ste primijetili da se u Velikoj Britaniji i još nekim zemljama na šanku u kafićima znaju posluživati ukiseljena jaja. Nije ih problem pripremiti, a uz malo mašte možete dobiti nevjerojatno privlačno jelo. Mnogo je recepata za ukiseljena jaja, ali su svima zajednički sol, ocat, voda i, dakako, jaja. Jednaku količinu octa i vode prokuhajte i dodajte im začine prema ukusu. Ako volite ljuto, dodajte chilli papričicu, a za orijentalniji “štih” dodajte nasjeckan đumbir ili limunsku travu. 

Kad se ocat i jaja ohlade, prelijte time kuhana i očišćena jaja složena u staklenku. Tako ćete dobiti namirnicu koja će vam odlično nadopuniti različite salate i biti prilog, recimo, kuhanom mesu. Ako pak kuhana jaja umočite u tekućinu koja je ostala od cikle, dobit ćete ljubičasta jaja koja će sasvim sigurno izazvati čuđenje. Jaja možete i puniti različitim nadjevima: od mješavine tunjevine, žumanjaka i začina do povrtnih ili mediteranskih nadjeva obogaćenih kaparima i maslinama. 

A ako su vam punjena jaja dosadna, možete ih ponovno sastaviti i pohati. Posebno je zanimljiv dodatak salatama pohani žumanjak koji se, kad ga zarežete, razlije po salati. Napravi se tako da silikonskoj ili plastičnoj posudici zamrznete samo žumanjak. Smrznuti žumanjak pohate krušnim mrvicama i jajem, te ga kratko ispržite u dubokoj masnoći i položite na omiljenu salatu. U posebnim se prigodama i kod nas najčešće priprema liker od jaja, a možete probati napraviti i punč. Za njega najprije dobro izmiješate žumanjke sa šećerom. Kad pobijele, doda im se mlijeko, vrhnje i viski. Posebno dobro izmiješajte bjelanjke i primiješajte ih oprezno gotovoj smjesi. Piće ulijte u čaše za posluživanje i svaku ukrasite s malo tučenog vrhnja. 

Ne bacajte pisanice

Pisanice ostale od Uskrsa iskoristite za pripremu slane pite. Prhkim tijestom obložite kalup za slane pite. Na tijesto poslažite cijela kuhana jaja i prelijte ih propirjanim špinatom. Poklopite tanko razvaljanim tijestom i ispecite. 

Proljetni šareni svitak

Sastojci: 6 jaja, 500 g špinata, 2 mrkve, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslaca, 4 kriške gaude, malo soli, vezica peršina, 2 dl vrhnja

Priprema: 1. Pećnicu zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. Jaja umutite i posolite. Plitak lim premažite maslacem ili obložite masnim papirom. Umućena jaja sipajte u lim tako da prekriju dno. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta. Izvadite ih čim počnu dobivati boju. Nakon minute, dviju oprezno odvojite jaja od podloge. 

2.  Mrkvu skuhajte i nasjeckajte na kockice. Špinat operite i kratko prokuhajte. Na maslacu pirjajte usitnjeni špinat. Kad ispari tekućina iz njega, dodajte nasjeckani češnjak, pa vrhnje. Posolite prema želji i pomiješajte s mrkvom. 

3. Špinat tanko nanesite na pečenu podlogu od jaja. Uz rub rolade poslažite tanke ploške sira i zavijte svitak. Narežite i poslužite kao glavno vegetarijansko jelo, uz pire od krumpira ili celera, ili kao prilog uz mesno jelo, na primjer, uskrsnu šunku.

Liker od jaja

Sastojci: 6 žumanjaka, 500 g šećera u prahu, 500 ml mlijeka, 3 vanilin šećera, 250 ml konjaka, vinjaka ili rakije

Priprema: 1. Žumanjke stavite u veću posudu za miješanje. Dodajte im šećer u prahu i miješajte toliko dugo dok smjesa ne postane kremasta i pjenasta. Sada dodajte jajima vanilin šećer i dobro ga umiješajte. Da biste bili sigurni da su jaja zdrava, za pripremu tog pića koristite samo jaja iz provjerenog izvora. 

2. Mlijeko prokuhajte, pa ga lagano ohladite da ne biste njime skuhali jaja. Postupno ga dodajte kroz cjedilo smjesi jaja i šećera. Neprestano miješajte da se ne bi stvorile grudice. Procijedite smjesu još jednom kroz sito. Kad se smjesa posve ohladi, primiješajte alkohol. 

3. Ohlađeni liker možete još jednom procijediti i ulijte ga u bocu. Povremeno protresite bocu. Liker u staklenkama držite u hladnjaku i potrošite ga unutar tjedan do deset  dana. 

Škotske mesne okruglice 

Sastojci: 11 jaja, 500 g mljevene junetine, glavica luka, 2 češnja češnjaka, jaje, vezica peršinova lista,  1/4 žličice slatke crvene mljevene paprike, 1 dl vode, krušne mrvice, sol, papar

Priprema: 1. Meso stavite u zdjelu. Dodajte mu sitno nasjeckan luk, češnjak, jedno cijelo jaje, nasjeckanu vezicu peršina, slatku crvenu papriku, sol, svježe mljeveni crni papar i malo mlake vode. Sve dobro izmiješajte da se svi sastojci prožmu. Skuhajte jaja tako da su im i žumanjci tvrdi i očistite ih. 

2. Zagrabite dlanom kuglicu mesa, u sredinu te kuglice stavite jaje, pa ga jednolično obložite mesom sa svih strana. Oblikujte pravilnu lopticu. Napravite tako deset kuglica, koliko imate jaja. Svaku kuglicu uvaljajte u krušne mrvice.

3. Kuglice pržite u dubokom vrućem ulju na laganoj vatri, stalno ih okrećite da se sa svih strana ravnomjerno ispeku. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru. Poslužite uz mladi špinat i pire od krumpira.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku