Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Maleno jezerce učinit će čuda za atmosferu vrta, a i ljudi

Imate li vremena i volje, razmislite o vrtnom jezercu. Osim što će lijepe vodene biljke stvoriti posebnu atmosferu, privući će razne korisne kukce, mnoge vrste ptica te žabe, koje uništavaju vrtne nametnike

Foto: Dreamstime
4 komentara

Možete ga iskopati i sami, a još jednostavnije je postaviti gotovo jezerce od plastične mase. Takva jezerca prodaju se u svim veličinama, no i oko najmanjeg jezerca mogu se posaditi vrlo lijepe biljke.

Ugradnja se mora pažljivo obaviti, ali to nije teško ni laiku. Mala kupljena jezera vrlo lijepo izgledaju uz mali kutak za sjedenje u polusjenovitu kutu vrta koji se navečer osvijetli blagim svjetlom jezerca, a dobro se može vidjeti iz kuće ili s terase.

Foto: Dreamstime

Da biste ugradili vrtno jezerce, postavite bazen na planirano mjesto. Neka bude dva metra udaljen od okolnih biljaka. Potom preokrenite bazen i obilježite njegov obris. Iskopajte jamu koja je oko 30 cm šira od obilježenog obrisa.

U nju stavite bazen – njegov rub mora biti povezan s kasnijom obalom. Kad je bazen dobro postavljen i zbog težine ispunjen vodom, zatrpajte prazan prostor između bazena i stijenke jame.

Pritom je važno da materijal bude dobro zbijen. Lagano vodom isperite pijesak u preostale šupljine. Tad oko jezerca možete razdijeliti zemlju ili ilovaču i posaditi nekoliko biljaka. Ukrasite područje šljunkom i napunite bazen do ruba. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message