Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mama, zli krokodil se skriva pod mojim krevetom

Mama, zli krokodil se skriva pod mojim krevetom
1

Kao i odrasli, djeca se u snovima suočavaju sa tjeskobom zbog dnevnih situacija, ružnih iskustava, ali i uobičajenog stresa odrastanja

VIDEO

Oko 25 posto djece sanja ružne snove najmanje jednom na tjedan, pokazala je američka studija. U noćnoj “avanturi” najčešće ih proganjaju čudovišta i zvijeri velikih zubi koje ih žele progutati. Ti strašni stvorovi, na 'jeziku’ snova, zapravo su ljutite tete iz vrtića te zločesti susjedi koji su dijete preplašili ili uzrujali. Kao i odrasli, djeca se u snovima suočavaju sa  tjeskobom zbog dnevnih situacija, ružnih iskustava, ali i uobičajenog stresa zbog odrastanja. Iako se noćne more pojavljuju oko druge godine, one najčešće plaše djecu u dobi od tri do šest godina.
I premda se ne mogu potpuno spriječiti, moguće je smanjiti njihovu učestalost. Izbjegavanje televizijskog programa nasilne, akcijske ili horor tematike, kao i čitanja tužnih ili strašnih priča neposredno prije počinka samo su neki od načina sprečavanja mora. Čak i vijesti mogu uzrujati dijete jer, iako ne razumije pojmove poput rata i nasilja, može dešifrirati tugu i bijes.
Kako najčešće sanjaju u ranim jutarnjim satima (od četiri do šest), dok je san “najslabiji”, djeca se tijekom noćne more bude u šoku, plačući i vičući. U tom će slučaju najviše pomoći nježni zagrljaji i poljupci.

>>>Kao i kod odraslih, more o padanju česte su i kod djece. Posljedica su remećenja dnevnog rasporeda koji je djeci jednako bitan kao, primjerice, financijska stabilnost roditeljima. No ima i “doslovno” značenje ako mališan ima upalu uha koja remeti centar za ravnotežu pa dijete u snu pokazuje simptome.

>>>Primijetite li da se djetetove more preklapaju s vašim vikanjem ili kritiziranjem djeteta, čudovište koje prijeti djetetu ili ga “lovi” zapravo ste vi sami, objašnjavaju psiholozi. Naime, dijete ne razumije ljutnju, no zna da nije dobra pa joj daje tijelo čudovišta.

>>>Negativac koji proganja dijete simbolizira pritisak, a bijeg koji se pretvara u let djetetovu snagu da se suoči s problemima i izazovima svakodnevice. Noćne more s tematikom proganjanja upućuju da je dijete  svjesno vlastite inteligencije i sposobnosti.

>>>Maštoviti mališani skloni su snovima u kojima imaju neobične moći, jašu zmaja ili spašavaju svijet. Iako se ne ubrajaju u kategoriju noćnih mora, ovi snovi mogu biti neugodni jer se dijete budi uzbuđeno ili žalosno jer je san prestao.

>>>Zabavni stihovi “Laku noć, buhe te grizle cijelu noć, a moje im došle upomoć” nasmijat će dijete, no mogu prouzročiti i noćne more u kojima ga napadaju bube. Snovi o insektima mogu ukazivati na strah od nepoznatog jer su kukci djeci nejasni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...