Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Mama, zli krokodil se skriva pod mojim krevetom

Kao i odrasli, djeca se u snovima suočavaju sa tjeskobom zbog dnevnih situacija, ružnih iskustava, ali i uobičajenog stresa odrastanja

fotolia
Foto: fotolia
0 komentara

Oko 25 posto djece sanja ružne snove najmanje jednom na tjedan, pokazala je američka studija. U noćnoj “avanturi” najčešće ih proganjaju čudovišta i zvijeri velikih zubi koje ih žele progutati. Ti strašni stvorovi, na 'jeziku’ snova, zapravo su ljutite tete iz vrtića te zločesti susjedi koji su dijete preplašili ili uzrujali. Kao i odrasli, djeca se u snovima suočavaju sa  tjeskobom zbog dnevnih situacija, ružnih iskustava, ali i uobičajenog stresa zbog odrastanja. Iako se noćne more pojavljuju oko druge godine, one najčešće plaše djecu u dobi od tri do šest godina.
I premda se ne mogu potpuno spriječiti, moguće je smanjiti njihovu učestalost. Izbjegavanje televizijskog programa nasilne, akcijske ili horor tematike, kao i čitanja tužnih ili strašnih priča neposredno prije počinka samo su neki od načina sprečavanja mora. Čak i vijesti mogu uzrujati dijete jer, iako ne razumije pojmove poput rata i nasilja, može dešifrirati tugu i bijes.
Kako najčešće sanjaju u ranim jutarnjim satima (od četiri do šest), dok je san “najslabiji”, djeca se tijekom noćne more bude u šoku, plačući i vičući. U tom će slučaju najviše pomoći nježni zagrljaji i poljupci.

>>>Kao i kod odraslih, more o padanju česte su i kod djece. Posljedica su remećenja dnevnog rasporeda koji je djeci jednako bitan kao, primjerice, financijska stabilnost roditeljima. No ima i “doslovno” značenje ako mališan ima upalu uha koja remeti centar za ravnotežu pa dijete u snu pokazuje simptome.

>>>Primijetite li da se djetetove more preklapaju s vašim vikanjem ili kritiziranjem djeteta, čudovište koje prijeti djetetu ili ga “lovi” zapravo ste vi sami, objašnjavaju psiholozi. Naime, dijete ne razumije ljutnju, no zna da nije dobra pa joj daje tijelo čudovišta.

>>>Negativac koji proganja dijete simbolizira pritisak, a bijeg koji se pretvara u let djetetovu snagu da se suoči s problemima i izazovima svakodnevice. Noćne more s tematikom proganjanja upućuju da je dijete  svjesno vlastite inteligencije i sposobnosti.

>>>Maštoviti mališani skloni su snovima u kojima imaju neobične moći, jašu zmaja ili spašavaju svijet. Iako se ne ubrajaju u kategoriju noćnih mora, ovi snovi mogu biti neugodni jer se dijete budi uzbuđeno ili žalosno jer je san prestao.

>>>Zabavni stihovi “Laku noć, buhe te grizle cijelu noć, a moje im došle upomoć” nasmijat će dijete, no mogu prouzročiti i noćne more u kojima ga napadaju bube. Snovi o insektima mogu ukazivati na strah od nepoznatog jer su kukci djeci nejasni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message