Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mapirali genetsko 'korijenje' 4 različite vrste tumora dojke

Mapirali genetsko 'korijenje' 4 različite vrste tumora dojke
1

Bazni tumori raka dojke genetski su sličniji oblicima raka jajnika nego druge vrste tumora dojke, zbog čega se mogu jednako tretirati i s većom stopom izlječenja

VIDEO

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su rak dojke klasificirali kao kompleksnu bolest, koju pokreće bezbroj genetskih faktora, kao i elementi životnog stila pojedinca. No nastanak i podjela te bolesti zapravo je mnogo jednostavnija, tvrde američki znanstvenici. Oni su u sklopu vladinog projekta Genomski atlas raka mapirali tumorske genome više različitih vrsti raka kako bi omogućili znanstvenicima bolje razumijevanje razvoja tumora i terapije. Pregledali su 510 oblika tumora kod bolesnika s rakom dojke i ukupno pronašli 30.626 mutacija u tim stanicama raka. Ipak, sve su mutacije uspjeli podijeliti u četiri glavne skupine, piše Time Healthland.

Tip karcinoma diktira način liječenja

U jednom podtipu baznih tumora koji čine oko 10 posto svih karcinoma dojke znanstvenici su pronašli genetske mutacije stanica sličnih onima koje se mogu pronaći kod raka jajnika, što objašnjava povezanost između te dvije bolesti i zašto žene koje imaju jedan od tih tumora imaju i veći rizik za dobivanje drugog.

U dva povezana podtipa, luminalnim A i luminalnim B, koji uključuju oblike raka dojke koji sadrži receptore za estrogen i progesteron, otkrili su da je stopa genetskih mutacija stanica tumora manja, ali je učestalost pogrešaka na genima veća.

To sugerira da je za ovu vrstu raka zaslužna složena interakcija abnormalnih gena, a prepoznavanje te veze bit će kritično za poboljšanje tretmana kod ove vrste raka, objašnjavaju znanstvenici. Luminalni tip A raka dojke najčešće je manje agresivan nego luminalni B tip.

U posljednjem podtipu raka dojke, onom koji sadrži HER2 receptore, pronašli su dvije manje podskupine, što može objasniti zašto neke žene bolje reagiraju na specifične terapije. Najveće su šanse izlječenja kod tumora s mutacijama koje HER2 receptore čine aktivnijima.

- Doznali smo genetsko korijenje različitih vrsta raka dojke, što je ključno u određivanju boljih terapija i povećanju stope preživljavanja pacijentica - smatra koautor studije, profesor Matthew Ellis.

Objašnjava kako je moguće da se kemoterapija koja služi za liječenje dugih oblika raka koristi i u liječenju raka dojke, a svako ciljano liječenje bolje je od onog općenitog.

Rak dojke u Hrvatskoj

Učestalost raka dojke u Hrvatskoj je u stalnom porastu te je on najčešći zloćudni tumor kod žena. Razni oblici tumora dojke čine ukupno 32 posto svih malignih oboljenja žena, a taj je rak odgovoran za 18 posto smrti od zloćudnih tumora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje