Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Mašina se pokvarila odmah po isteku garancije? Niste jedini

Mašina se pokvarila odmah po isteku garancije? Niste jedini
1

SMANJITI OTPAD Uređaji se često kvare nedugo nakon isteka garancije pa EU komisija to želi spriječiti novim propisima. Čak 77 posto potrošača želi popraviti uređaj

VIDEO

Već se pri izradi uređaja može prevenirati 80 posto stvari kako bi bio manje štetan za okoliš, na primjer napraviti ga da koristi univerzalni punjač i bateriju koja se može zamijeniti, rekla je Biljana Borzan.

U Zagrebu je jučer predstavila što u Europskom parlamentu poduzimaju vezano uz prebrzo kvarenje.

- Na razini EU u okviru ‘Obzora 2020’ ispituje se trajnost uređaja. Pokazalo se da ih se puno prvi put pokvari odmah nakon isteka garancije, kad su stari dvije, tri godine. Najviše je takvih u Portugalu, gdje se tad pokvari oko 40 posto uređaja. Najmanje ih se tad kvari u Njemačkoj, gdje su možda drugačiji standardi kvalitete - napominje europarlamentarka Biljana Borzan.

Jaja na luku kakva još niste jeli - lizat ćete tanjur i tražiti još
Jaja na luku kakva još niste jeli - lizat ćete tanjur i tražiti još

Istraživanje je pokazalo da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača pa će upravo te proizvode pomnije proučiti.

Od uređaja koji se najčešće kvare, u Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj i Italiji to su mobiteli, a u Portugalu, Francuskoj i Nizozemskoj najviše se kvare perilice rublja.

Fotolia

Francuska studija je pokazala da su perilice programirane na 2000 do 2500 pranja, a televizori na 20.000 sati rada.

- Upravo je Francuska, od zemalja članica EU, najdalje poodmakla. Zakonom su zabranili programirano kvarenje uređaja, a prema novoj odredbi će od sljedeće godine na proizvodima morati biti oznaka popravljivosti koja će uključivati i cijenu rezervnih dijelova. Tako žele barem malo doskočiti problemu programiranog kvarenja. No većina država ne mijenja nacionalne zakone, nego čeka EU direktivu, pa tako i Hrvatska - dodala je Borzan te pozvala Vladu da se povede primjerom Francuske i zabrani ugrađeno kvarenje.

Perilice i uređaji koji su se kupovali šezdesetih i sedamdesetih trajali su 20 ili 30 godina. A sad, kad je tehnologija napredovala, pokvare se za dvije ili tri godine.

Quadenova obitelj odbila novac: 700 tisuća dolara daju drugima
Quadenova obitelj odbila novac: 700 tisuća dolara daju drugima

- Proizvođačima odgovara da stalno kupujemo novo. No studija je pokazala da se stvara puno više radnih mjesta ako se uređaji poprave nego ako ih bacimo i kupimo nove. Popraviti uređaj želi 77 posto potrošača. U Švedskoj imaju i porezne olakšice kod popravka. Mnogi bi platili i više ako će proizvod biti trajniji, a u Austriji su uveli dobrovoljnu oznaku minimalnog trajanja - rekla je Borzan.

Dodala je da rezervni dijelovi moraju biti dostupni po razumnoj cijeni i dulje, a ne da popravak stoji gotovo kao novi uređaj.

- U tijeku je ispitivanje trajnosti uređaja, što je kompleksnije i dugotrajnije nego ono o različitoj kvaliteti hrane koje smo prije radili. No u EU parlamentu većinom su suglasni da se provjeri to kvarenje i zbog smanjenja otpada i zagađenja. Kompletni rezultati bit će gotovi 2024. - rekla je Borzan.

Torbice Kylie Jenner vrijede oko milijun američkih dolara
Torbice Kylie Jenner vrijede oko milijun američkih dolara
  • 2000 pranja - Perilice su, pokazalo je istraživanje u Francuskoj, programirane na toliko ili malo više pranja, a potom otkazuju poslušnost.
  • Univerzalni punjači krajem ove godine - Kako bi smanjili troškove proizvodnje, olakšali korištenje uređaja, ali i smanjili količine otpada, EU komisija je izglasala rezoluciju pa bi svi mobiteli i mali elektronički uređaji morali imati jedinstveni punjač.
  • Baterija - Morat će je moći zamijeniti i sam korisnik, a ne da za to mora ići u servis ili baciti uređaj kad se bateriji smanji kapacitet.
  • 20.000 sati rada - Francuska istraživanja su pokazala da su televizori programirani na toliko sati rada, nakon čega se brzo pokvare.
  • 77 posto - Toliko potrošača, prema EU istraživanju, želi popraviti uređaj umjesto kupnje novog. No dijelovi ne smiju biti skupi i trebaju biti dostupni još godinama.
  • Brojači korištenja - Perilice će od sljedeće godine morati imati brojač pranja. Tako će se znati koliko je stvarno radila jer ne pere jednako obitelj s malom djecom i samac ili umirovljenici.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje