Uz domaći začinjeni maslac u hladnjaku lako je pripremiti brzinski punjeni kruh ili za doručak poslužiti kroasane s namazom od sušenog voća, vanilije i cimeta
Maslac aromatiziraju masline, čili i voće te orašasti plodovi...
Omekšani maslac izmiješan sa začinskim biljem i raznim aromama odličan je dodatak mesu ili ribi, objašnjava Branko Ognjenović, kuhar i stručni suradnik portala Gastro.hr.
- Maslac koji pripremate mora biti sobne temperature kako biste njime lakše rukovali - napominje chef Branko Ognjenović.
Omekšali maslac se s usitnjenim dodacima miješa u jednoličnu smjesu, umata u prianjajuću foliju ili papir za pečenje, oblikuje u valjak i zatim hladi.
- Možete ga aromatizirati i senfom te poslužiti uz povrće ili umiješati tapenadu od maslina koji izvrsno pristaje uz riblja jela. Volite li više mesna jela, napravite maslac s inćunima i kaparama. Iako na prvi pogled neobična kombinacija, ovaj maslac jako je popularan u francuskoj kuhinji te će oplemeniti bilo koji odrezak od junetine ili govedine - objašnjava poznati kuhar i dodaje kako odvažnije kombinacije uključuju cimet, vaniliju ili sitno sjeckane sušene marelice.
Slatki maslac poslužite za doručak, uz tost, kroasane ili uštipke. Uz bruschette pristaje mediteranski maslac od usitnjenog začinskog bilja: vlasca, bosiljka, origana, ružmarina ili protisnutog češnjaka. Odlično će pristajati i uz hasselback krumpir. Krumpir se zareže na ploške, ali ne do kraja tako da dobije oblik lepeze. Nakon toga se peče oko 60 minuta, a deset minuta prije kraja u proreze se dodaje začinjeni maslac i, prema želji, slanina. Za brzinsku deliciju pripremite baguette ili okrugli kruh. Razrežite ga bilo u oblik mreže ili poput hasselback krumpira, napunite maslacem te zapecite tek toliko da kruh postane hrskav, a maslac se otopi.
Punjeno pile ili pečena patka mirišu na agrume
Maslac aromatiziran limetom, limunom, kumkvatom, narančama ili mandarinama daje primamljiv miris i sočnost pečenjima. Njime napunite pile ili poslužite uz patku.
Kozice, školjke i riba ‘vole’ tapenadu
Masline te slane filete inćuna ili srdela izmiksajte u električnoj miješalici. Zatim dodajte ribanu limunovu koricu, vinjak, maslinovo ulje i papar. Sve dobro izmiješajte s omekšalim maslacem u kremasti namaz.
Fina pasta od pečenog češnjaka s kaparama
Glavicama češnjaka odrežite vrh, prelijte ih maslinovim uljem i pecite zamotane u foliji na 220°C oko 45 minuta. Češnjak istisnite u otopljeni maslac, dodajte kapare i zamotajte u papir za pečenje. Oblikujte u valjak i ohladite.
Odličan spoj voća i orašastih plodova
Sitno sjeckano suho voće, poput marelica, smokvi i datulja, te brusnice iskoristite za slatki maslac. Dodajte mu i mljevene orašaste plodove: orahe, lješnjake ili pinjole.
Uz odreske i pečenja pristaju kopar i papar
Pomiješajte maslac sa šarenim paprom, sitno sjeckanim koprom i krupnom morskom solju te dodajte pečenjima ili odrescima.
Vatreni dodatak meksičkim jelima
Čili, sitno sjeckane pikantne papričice, wasabi ili tabasco zaljutit će maslac za pripremu meksičkih specijaliteta ili mesnih jela. Vatreni maslac dodajte u gulaše ili umake.