Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Maslac od kikirikija gotov je za tren, kao i majoneza bez jaja

Maslac od kikirikija gotov je za tren, kao i majoneza bez jaja
5

Uz topli kruh poslužite humus sa začinskim biljem ili majonezu bez jaja, a uz krekere i tortilje odličan je domaći namaz od svježeg sira i maslina

VIDEO

Isprobajte baba ganoush, arapsku deliciju od pečenih patlidžana koji se miksaju s maslinovim uljem, limunovim sokom, pastom od sezama i češnjakom. Zamijene li se patlidžani kuhanim slanutkom, dobiva se humus. Za domaći maslac od kikirikija potreban je multipraktik, prženi kikiriki i samo pet minuta. Domaći maslac je jeftiniji od kupovnog, a ne sadrži štetne aditive, konzervanse niti previše soli. Dodajte mu začine, poput cimeta, papra ili ružmarina, te koristite kao namaz, dodatak marinadama ili kremastim juhama. 

Dreamstime

Kako bi imao bolju mazivost, kikirikiju se tijekom miksanja dodaje i ulje. Na šalicu kikirikija dovoljna je žličica i pol maslinova ili suncokretova ulja. Ako sami pečete kikiriki, na lim stavite masni papir te poslažite kikiriki tako da između ima prostora. Poprskajte ga vodom i pecite ga oko 15 minuta na 200°C. Na jednak način pripremite maslac od badema ili drugih orašastih plodova. 

Dobro zatvoren maslac možete čuvati u hladnjaku oko dva tjedna. Kikiriki maslac je odličan u kombinaciji s pročišćenim maslacem, koji se naziva i ghee ili maslo od pročišćenog mlijeka. Ghee ima visoku točku dimljenja, a to ga čini idealnom masnoćom za pirjanje, prženje i pohanje, dok se u Indiji od davnina koristi za liječenje brojnih bolesti. Zahvaljujući finoj aromi odlična je baza za pripremu slastica. Dodajte mu omiljene izmiksane orašaste plodove i kakao te malo meda i dobit ćete zdravi namaz za kruh ili palačinke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Poslužit će i kao nadjev za brze biskvitne rolade ili deserte s keksima. Kombinirajte ga s ploškama banana i sušenim brusnicama. Ubacite i prstohvat cimeta, klinčića, ekstrakta vanilije ili kave ili čilija. Mikser je nezamjenjiv kuhinjski pomoćnik i za pripremu zdravih, kreativnih i egzotičnih obroka. U  multipraktiku izmiksajte ostatke mesa ili ribe,  dodajte naribani krumpir, krušne mrvice i začine te ispecite popečke u ulju ili pećnici.

mlincu za kavu lako je napraviti zdravo domaće brašno

Bijelo meso možete zamijeniti dimljenom ribom, poput lososa ili pastrve, ili očišćenim mesom kokoši, a izostavite li krumpir, dobit ćete brzinski nadjev za šupljikavu tjesteninu ili lazanje. Iskoristite i kuhano povrće iz juhe. Zaledite ga i koristite za brze umake ili nadjeve. I smjesu za zdrave deserte najlakše je napraviti miksanjem. Izmiksajte po šalicu badema i suhih marelica s kokosovim brašnom, kakaom i kokosovom masti. Oblikujte kuglice i posipajte kokosovim brašnom. Za deserte, kruh ili peciva u mlincu za kavu lako je napraviti zdravo domaće brašno.   

Iskoristite i kuhano povrće iz juhe. Zaledite ga i koristite za brze umake ili nadjeve.

- Uzmite bilo koju cjelovitu žitaricu organske kvalitete i sameljite je - savjetuje Maja Kefeček, učiteljica prirodne prehrane i suradnica portala Gastro.hr te dodaje da oni koji imaju celijakiju, kao i intoleranciju na gluten, mogu rabiti kukuruzno, amarantovo, proseno, heljdino, rižino i brašno slatke riže. 

Najbolji mikser za juhe ili sjemenke 

U električnom mlincu za kavu ili multipraktiku s odgovarajućim nastavkom miksajte orašaste plodove i sjemenke poput sezama. Štapni mikser je najbolji za kremaste juhe i miksanje umaka. 

Uzmi ‘S’ za prhko tijesto i sitno meso

Nož za multipraktik u obliku slova “s” najbolji je za usitnjavanje smjese za prhko tijesto ili pripremu umaka, poput humusa, pesta ili pašteta. S lakoćom usitnjava grahorice, ribu ili meso.

Vitaminske bombe na slamku i namazi

U blenderu pripremite domaće preljeve za salatu, kremaste namaze od začinskog bilja, izmiksajte juhe i umake te zdrave napitke. Jači modeli usitnjavaju i led pa su odlični za pripremu frapea ili smoothieja.   

Stockfood

Namaz od sira s crnim maslinama i narom  

Sastojci: 150 g svježeg sira, 150 g ricotte, 1⁄2 žličice češnjaka u prahu, 3 žlice kiselog vrhnja, vlasac i peršin, sol, papar, crvena mljevena paprika, 25 g crnih maslina, zrna nara, zrna kuhanog kukuruza, limunov sok

Priprema: Izmiksajte obje vrste sira s kiselim vrhnjem pa dodajte češnjak u prahu, sjeckani vlasac i peršin. Začinite solju i paprom, mljevenom crvenom paprikom i ulijte žličicu limunova soka. Pospite sjeckanim maslinama, kukuruzom i narom. Poslužite uz sirovo povrće, slane krekere, grisine ili prepečenac.

Fotolia

Domaća majoneza bez jaja 

Sastojci: 2 žlice škrobnog brašna, 4 žlice mlijeka, 4 žlice vode, 2 žličice senfa, 3 žlice ulja, 1 žličica limunova soka ili bijelog vinskog octa, prstohvat soli i malo papra

Priprema: U posudi pomiješajte škrobno brašno s vodom i mlijekom te potom zagrijte smjesu do vrenja. Odmah maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U ohlađenu smjesu umiješajte žličicu senfa i potom miksajte na sporoj brzini uz postupno dodavanje ulja. Na kraju dodajte još jednu žličicu senfa i ocat ili limunov sok.

Thinkstock

Sendviči s pestom

Sastojci: 1 i 1/2 šalice bosiljka, 1/2 šalice maslinova ulja, 1/3 šalice mljevenih oraha, po 1/4 šalice usitnjenog pecorina i parmezana, 2 režnja češnjaka, sol, papar

Priprema: Bosiljak, orahe, pecorino, parmezan i sitno narezan češnjak izmiksajte. Postupno dolijevajte ulje miješajući. Začinite solju i paprom prema želji. Ako volite pikantno dodajte i nekoliko kapi tabasca ili sitno narezanu ljutu papričicu.  Poslužite u sendvičima sa sirom ili s tjesteninom. Pesto prebacite u dobro očišćene staklenke i čuvajte u hladnjaku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme