Lifestyle

Komentari 12

Matematika pizze - evo kako će svi dobiti komad iste veličine

Matematika pizze - evo kako će svi dobiti komad iste veličine

Talijanski chef Stefano Cirene ne bi se složio teorijom rezanja pizze na trokutiće jer je za njega jedini pravi način jedenja pizze - preklopiti je jednom pa pojesti kao sendvič

Dugogodišnjim istraživanjem pokušavali smo naći formulu kojom bi ravan disk izrezali na potpuno jednake komade. Znali smo da rješenje postoji. Moguće ga je izrezati, pa tako i pizzu, tako da kriške budu zakrivljene. Pokazali smo da je moguće izrezati ravni disk na jednake dijelove zakrivljenim načinom rezanja, a broj komada i njihov oblik može varirati, pojasnio je dr. sc. Stephen Worsley sa britanskog Sveučilišta Liverpool, Odjela za matematičke znanosti.

POGLEDAJTE VIDEO kako se sve pizza može jesti:

On i njegov kolega dr. Joel Haddley željeli su odgovoriti na pitanje - kako ravni disk izrezati na mnoštvo komada jednakih veličina? 

Uspjeli su doći do matematičke formule kako izrezati pizzu, a da svaki komad bude jednak (ili barem podjednak), što su i fotografirali. 

University of Liverpool

Rad na tu temu su nazvali 'Infinite Families Of Monohedral Disk Tilings', a pogledati ga cijelog možete OVDJE. Tu ćete pronaći ideje načina kako izrezati pizzu na više načina, ovisno o broju i obliku željenih komada jednake veličine.

Talijanski chef Stefano Cirene, i nagrađivani majstor za izradu pizza, ne bi se složio teorijom rezanja na trokutiće jer je za njega jedini pravi način jedenja pizze - preklopiti je jednom pa pojesti kao sendvič.

- Trebate stisnuti rub pizze, lijeva i desna strana se trebaju priljubiti. Pizza mora biti mekana, nikako hrskava. To je ulična hrana koja se jede u pokretu. Na taj način je jedu ljudi u Napulju - pojasnio je.