Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Međimurje dobilo priznanje za regiju budućnosti: 'Ovo nam je poticaj da budemo još bolji'

Međimurje dobilo priznanje za regiju budućnosti: 'Ovo nam je poticaj da budemo još bolji'

Ova nagrada za uspješno poslovanje dodjeljuje se u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu

VIDEO

Financial Times je Međimurje proglasio regijom budućnosti, kao jedno od najpogodnijih područja za uspješno poslovanje u Europi, a ovo je već četvrto priznanje koje je ovaj časopis dodijelio Međimurskoj županiji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

Ovim priznanjem je Financial Times Međimursku županiju istaknuo kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja stranim investitorima nudi europske standarde poslovanja, obrazovane i motivirane ljude te inovativnost i odgovornost. To je nagrada koja se dodjeljuje u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U toj kategoriji, kao jedina iz Hrvatske, Međimurska županija je do sada tri puta rangirana u top 10 regija u Europi i to: 2011., 2019. i, 2018. godine.

Impresivan nakit od štrasa: Chic kreacije za večernje stilske igre
Impresivan nakit od štrasa: Chic kreacije za večernje stilske igre

Ova nagrada je poticaj da Međimurska županija bude još bolja, konkurentnija i privlačnija domaćim i stranim investitorima, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Također, to je i sredstvo kojim se ističe Županija prilikom prezentacija gospodarskih zona, nastupa na sajmovima i drugim tržištima za privlačenje stranih investicija.

- Da bi se došlo do pozicije male europske regije budućnosti bilo je potrebno mnogo truda, rada, učenja i projekata. Ulaganjem županijskih sredstava i uz pomoć europskog novca razvijao se Centar znanja unutar kojeg danas djeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Međimursko veleučilište, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru - istaknuo je župan Posavec.

U dosadašnjim prijavama ocjenjivali su se sljedeći čimbenici: potencijal ključnih gospodarskih sektora i ulaganja, inicijative za promicanje ulaganja, poticaji za investicije, suradnja regionalnih agencija i stručnjaka u privlačenju ulaganja, korištenje digitalnih marketinških alata i usluge za investitore nakon ulaganja, pojasnila je ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović.

Ove su godine kriteriji za odabir malih regija budućnosti bili prilagođeni vremenu u kojem se nagrada dodjeljuje: prilagodba poticaja za poduzetnike tijekom COVID-19 pandemije, uspješnost gospodarskih sektora regije koji imaju najveći potencijal za post-pandemijski oporavak gospodarstva, aktivnosti za investitore nakon ulaganja, ulaganja u poduzetničke zone, potporne i istraživačke institucije, korištenje digitalnih alata za privlačenje ulaganja, promocija održivih ulaganja i primjena ESG standarda u javnoj upravi.

- Ponosni smo što smo se u izazovnim vremenima na najbolji mogući način kao mala regija prilagodili i stvarali preduvjete za rast i razvoj postojećih poduzetnika te privlačenje novih investitora. Stručnjaci Javne ustanove REDEA u suradnji s Međimurskom županijom su ključan dio priče poticanja gospodarstva te privlačenja domaćih i stranih ulaganja. Radit ćemo i dalje predano na praćenju globalnih trendova i kreiranja poticajnog okruženja za rad i život u Međimurju - kazala je ravnateljica REDEA-e Polanec Marinović.

Međimurska županija je među pet gospodarski najsnažnijih županija u Hrvatskoj s obzirom na povećanje indeksa gospodarske snage u odnosu na prosjek Hrvatske, pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore. Najveći udio prerađivačke industrije s više od 35 posto ima upravo Međimurska županija, a stopa nezaposlenosti među najnižima je u Hrvatskoj. Također, Međimurska županija je i pri samom vrhu što se tiče izvozno orijentiranih županija.

Odmor u Cetinskoj krajini: Ove vile u agavi i palmama pružaju istinski mediteranski užitak
Odmor u Cetinskoj krajini: Ove vile u agavi i palmama pružaju istinski mediteranski užitak

Spremno je već i 158 novih projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.

Da u Međimurju zaista vlada pozitivna gospodarska klima dokaz su mnogi investitori koji na sjeveru Hrvatske šire svoje poslovanje. Taj pozitivan primjer je tvrtka Framos - iz malog međimurskog startupa nastalo vodeće visokotehnološko poduzeće u Hrvatskoj. Ovo vodeće hrvatsko visokotehnološko poduzeće je svoj rad započelo u inkubatoru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje s 5 zaposlenih. Nadalje, 2019. godine ih je prepoznao njemački Framos, a danas zapošljavaju osamdesetak visokokvalificiranih zaposlenika.

- Dobrim planom i strategijom dokaz smo da se visoka tehnologija može razvijati i u Međimurju, a ne samo u Svetoj Nedjelji, a pri tome moramo zahvaliti Međimurskoj županiji i županijskim ustanovama što strateški razvijaju i ulažu u razvoj gospodarstva, ali i što su nam omogućile da koristimo benefite Centra znanja - kazao je direktor tvrtke Damir Dolar koji je dodao da priča suradnje sa Županijom ne staje, već se nastavlja s novim iskoracima kako bi se privuklo vrhunske investitore i kupce.

- Međimurje se imam razloga ponositi i produktivnošću naše radne snage, inovativnošću i upornošću poduzetnika, a najbolje potvrda tome su gospodarski pokazatelji. Unatoč ekonomskim krizama i pandemiji koronavirusa, međimursko gospodarstvo raste. Pri tome Međimurska županija nastoji biti maksimalno na usluzi građanima, što kroz brzinu i efikasnost izdavanja dozvola i potrebnih informacija, što kroz razne potpore i usluge koje pružamo zajedno s našim potpornim institucijama - zaključio je župan Posavec.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...