Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mediteranska strast koja je osvojila čitatelje diljem svijeta

Mediteranska strast koja je osvojila čitatelje diljem svijeta
1

U 89.godini Andrea Camilleri još uvijek je slavan i pravi hit među publikom! Svojim novim romanom- Zmijsko leglo opet je zasjao pred publikom diljem svijeta

VIDEO

"Znam točno kad se dogodila prekretnica. Bila je 1994. a ja sam zapeo na pisanju jednog povijesnog romana. Shvatio sam da nisam baš praktičan, prvo što bih napisao rijetko kad je doista i ostalo prvo poglavlje. Tada sam odlučio napisati roman poštujući kronologiju i logiku priče, a forma trilera učinila mi se kavezom koji ne dozvoljava uzmak" – ispričao je u jednom intervjuu talijanski pisac Andrea Camilleri opisujući trenutak kad je započeo sa serijom romana o inspektoru Salvu Montalbanu.

Camilleri ne samo da je uspio sam sebi dokazati da je u stanju tako pisati već je u svojoj 70. godini postao hit-autor. Bio je to samo početak. Ubrzo je postao i najčitaniji talijanski autor što je titula koju obrani svakim novim romanom. Zahvaljujući i uspjehu televizijskog serijala, romani su se brzo počeli prevoditi na brojne jezike, a zgode inspektora Montalbana, policajca nagle ćudi, nesklonog autoritetu, hedonista i gurmana, osvajati svijet.

Premda je radnja romana, čiji su zaštitni znak humor i ironija, smještena na Siciliji, Camilleri je znao da želi izbjeći uobičajeni pristup tom podneblju; glamuriziranje mafije i negativaca. Jedini koje treba slaviti, u podtekstu je svakog romana, oni su koji dobro rade posao zaštitnika društva. "Što znači biti dobar policajac u Italiji? Morate paziti na tri stvari: ne pokleknuti pred političkim pritiscima, shvatiti da je odbiti naredbu ponekad vrlina, a ne grijeh i da uvijek budete odani načelima posla i idealima koje taj posao podrazumijeva" – voli ponavljati Camilleri.

Važan element romana jest i oživljavanje boja, mirisa, zvukova, ali prije svega duha Sicilije, Mediterana. (Za fikcionalno mjesto radnje romana – Vigàtu, pisca je, inače, inspiriralo njegovo rodno mjesto Porto Empedocle. Vlast u tom gradu, u slavu pisca koji je privukao brojne turiste, imenu grada od 2003. dodala je i Vigàta). Proizvod tog duha jest i inspektor Montalbano. "Moja supruga prva je shvatila da sam ga stvarao imajući oca na umu. Jedina stvar koju smo moj otac i ja dijelili, uz ljubavi prema hrani, jest sposobnost shvaćanja realnosti ljudskih veza. Ispričat ću vam jednu zgodu iz svoje mladosti".

"Znate, moj otac je bio uvjereni fašist. No kad sam 1938. godine u šoku došao kući i ispričao roditeljima kako mi je prijatelj iz razreda rekao kako više neće ići u školu jer je Židov, moj je otac poludio. Referirajući se na Mussolinija, samo je ponavljao: ‘Taj gad. Židovi su ljudi kao i mi'. Takav je bio moj otac. I tu sam njegovu osobinu prenio na Montalbana: skepsu prema naredbama šefova, konstantnu svijest o imbecilnosti moći i onima koji je posjeduju" – ispričao je Camilleri.

Pisac bestselera svojim je sunarodnjacima dobro poznat i kao zakleti ljevičar sklon žestokim javnim kritikama anomalija društva. Kritiku suptilno stavlja i u sve svoje romane. "U brojnim kriminalističkim romanima kontekst kao da ne postoji. Svjesno sam odlučio da će u mojim romanima kritički komentar vremena biti prisutan" – prokomentirao je za Guardian. Slava u zreloj dobi nije ga zbunila.

"Stvari se događaju onda kad se trebaju dogoditi. Da mi se ovo dogodilo kad sam bio mlađi, vjerojatno bih na sve drugačije gledao, ali u ovim godinama naučio sam relativizirati stvari – opušteno ponavlja pisac koji novinare voli nasmijavati i svojim komentarima kako se već pobrinuo za kraj serijala. Davno sam ga dovršio. Posljednji nastavak pohranjen je u mojoj izdavačkoj kući. Kad ga se zasitim ili više ne budem u stanju pisati, reći ću uredniku da objavi taj naslov. Vratili su Sherlocka Holmesa… ali Montalbana neće moći. Bit će stvarno gotov. A i, čujte, godine su ipak tu i morao sam to srediti prije Alzheimera".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom