Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu

Metal, bambus... Kako se čiste slamke za višekratnu upotrebu

Takve su slamke odličan izbor ako želite smanjiti otpad koji odbacujete, no velika je vjerojatnost da ćete završiti s punim sudoperom prljavih slamki koje ne znate kako oprati

VIDEO

Mnogi ljudi razmišljaju o tome da prijeđu na slamke za višekratnu upotrebu, kako bi smanjili količinu smeća koju svakodnevno proizvode. No koliko god bila riječ  o sjajnom rješenju, ubrzo ćete se vjerojatno naći u neuzgodnoj situaciji - S hrpom upotrijebljenih slamki na dnu sudopera i niti jednom čistom baš kad vam treba.

POGLEDAJTE VIDEO: Znate li izabrati čaše za vino?

Pokretanje videa...

Čaše za vino 01:09

Naravno, uz njih dolazi i tanka četkica za čišćenje, no za to je potreban trud .Ubrzo ćete pomisliti 'Dosta je da ih samo isperem', ili ćete odlučiti da ih ne koristite ni za što drugo, već samo vodu, uz pretpostavku da će tako ostati čiste. Na žalost, ni jedno ni drugo ne drži vodu. Izložene su vlazi, pa su vrlo pogodne za nakupljanje bakterija, koje ne možete očistiti samo vodom. Imate  sreće, jer nas Elsie Yang vodi kroz postupak čišćenja slamki za višekratnu upotrebu; evo što treba znati:   

Većina slamki za višekratnu upotrebu izrađene su od metala, plastike, bambusa ili silicija, a način čišćenja razlikuje se, ovisno o materijalu.

Tanka četkica 

Postoji  metoda koja djeluje na sve materijale slamki jednako, a to je upotreba male četkice koju ste dobili s njima za pranje. 

- Stvorite smjesu sapunice i vode i namočite slamke za višekratnu upotrebu od bilo kojeg materijala, pa umetnite četkicu i trljajte njome naprijed-nazad kako biste bili sigurni da ste uklonili sve čestice prljavštine - piše Yang. Zatim isperite sapunicu iz slamke pod mlazom vode, kaže. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oh hey, Aldi (@ohheyaldi)

Perilica posuđa

Iako teoretski sve vrste slamki za višekratnu upotrebu mogu ići u perilicu posuđa, Yang napominje da će se one izrađene od plastike na kraju iskriviti. Metal, bambus i silicij se s druge strane izvrsno operu. No pobrinite se da ih stavite preko zubaca ili u košaricu sa  priborom za jelo, tako da mlaz vode i deterdženta može ući i unutar slamke. Postavite li ih vodoravno, neće se dobro oprati. 

U vrućoj vodi 

Neke slamke, primjerice one od silicija, metala i bambusa, mogu se sterilizirati u kipućoj vodi, kaže Yang. Ali, prije nego što ih stavite u vodu koja kuha, najprije provjerite upute za pranje (za slučaj da se ne smiju iskuhavati), donosi lifehacker.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka
ISKRENA JE

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka

Da ljubav dolazi na razne načine dokazuje slučaj 50-godišnje Hrvatice Marine koja je ispričala vlastitu neobičnu ljubavnu priču te kako je pronašla sreću