Motiviranje radnika: Poslodavci koji se drže pravila mrkve i batine jako griješe | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 161

Motiviranje radnika: Poslodavci koji se drže pravila mrkve i batine jako griješe

Metoda mrkve i batine: Ne daje poticaj zaposlenicima na duže vrijeme i odavno je zastarjela

Vođa tima trebao bi znati objasniti radnicima kontekst i njihovu ulogu u poslu, predvidjeti moguće prepreke i pomoći da se riješe te prepoznati poseban trud i doprinos radnika

VIDEO

Motiviranje radnika u teoriji se čini vrlo jednostavnim no u stvarnim, životnim situacijama to je puno veći izazov nego što se čini. Od lidera se traži da razumije što motivira svakog pojedinca u timu i upravlja njima u skladu s tim. To je vrlo izazovno za svakog vođu, posebno za one s velikim timom, čiji ljudi rade po manjim grupama, koji su i sami preopterećeni, piše Lisa Lai, autorica nekoliko leadership programa edukacije i savjetnica u mnogim uglednim kompanijama.  

POGLEDAJTE VIDEO: Vjerovali ili ne, postoji i međunarodni dan sreće na poslu

Pokretanje videa...

01:37

Lidere se često potiče da se oslanjaju na pristup mrkve i batine kada žele motivirati svoje ljude, pri čemu je mrkva nagrada za poštivanje zahtjeva, a štap posljedica nepridržavanja odluka. No kad to postane jedino čime se bavimo - pokušaj primoravanja drugih da nešto učine i drže se pravila - velike su šanse da ćemo biti jedini kotačić u timu koji pokazuje neku motivaciju. 

Zašto ne razmotriti drugačiji način motiviranja zaposlenika?, pita se Lisa Lai. Ona predlaže novu vrstu dijaloga, u kojoj će lider uzeti u obzir da je motivacija podjednako važna i za to da potakne radnike da obave odličan posao, ali i kao poticaj za to da se zaposlenici osjećaju odlično na svome poslu. Jer, što se oni bolje osjećaju na poslu i što bolje doživljavaju svoj posao, s vremenom  postaju motiviraniji da ga odrade što bolje.   

- Dakle, kad se odmaknemo od tradicionalne mrkve i batine kao glavnih alata motivacije, umjesto toga možemo započeti novi i smislen dijalog o poslu - kaže Lisa Lai, uz nekoliko savjeta za to: 

Podijelite kontekst i pružite relevantnost:  Za zaposlenike nema jače motivacije od razumijevanja da je njihov rad važan i da će netko na njega obratiti pažnju, osim na financijske izvještaje. Da biste motivirali svoje zaposlenike, započnite s time da dijelite kontekst  o poslu za koji tražite njihovu suradnju. Dakle, oni moraju znati: 

- što radimo kao organizacija i kao tim?
- zašto to radimo?
- tko i kako koristi našem radu?
- kako izgleda uspjeh cijelog tima i  što se vrednuje kao uspjeh za svakog zaposlenika?
- kakvu ulogu svaki zaposlenik igra u ispunjenju cilja?

I imajte na umu: Radnici će biti motivirani kada osjete da je njihov rad relevantan i da će netko obratiti pažnju na njega.

Predvidite prepreke na cesti kako bi se omogućio napredak:  Kad od članova tima zatražite bilo što značajno, nesumnjivo će se susresti s preprekama i izazovima na putu do uspjeha. Prepoznajte da izazovi mogu materijalno utjecati na motivaciju. Budite proaktivni u njihovom prepoznavanju i rješavanju. Dakle, vi kao vođa razmislite:

- što bi zaposleniku moglo otežati ili onemogućiti rad?
- što možete učiniti da mu olakšate teret?
- koje bi se prepreke mogle pojaviti na površini?
- kako možete riješiti te prepreke?
- kako možete ostati angažirani kako biste znali koji su se problemi pojavili usput i pomogli u rješavanju?

Ukratko: Vaši zaposlenici  će biti motivirani kad mogu napredovati bez nepotrebnih prekida i pretjeranih opterećenja u radu. 

Prepoznajte doprinose i pokažite zahvalnost:  Koliko god bilo primamljivo pokušati utjecati na zadovoljstvo zaposlenika upotrebom mrkve i batine, to nije potrebno za trajnu motivaciju. Daleko je moćnija vaša predanost prepoznavanju i priznavanju doprinosa kako bi se zaposlenici osjećali cijenjenima i poštivanima. Lideri često podcjenjuju moć priznanja za napore zaposlenika. Ukratko, razmislite i istaknite sljedeće: 

- koje su prekretnice postignute?
- koji su neočekivani ili iznimni rezultati ostvareni?
- tko je otišao dalje od dužnosti da pomogne kolegi ili ispuni rok?
- tko je pružio izvrsnu uslugu ili podršku kupcu u krizi?
- tko je dao primjer drugima i zahtijeva priznanje?

Zaposlenici su motivirani kad se osjećaju cijenjenima i kad osjećaju da je netko prepoznao njihov poseban doprinos. .

Prijavite se da biste procijenili vlastitu motivaciju:  Što ako ste učinili sve navedeno, ali se i dalje borite da motivirate druge? Možda ćete trebati procijeniti vlastitu motivaciju. Zaposlenici se lako prilagođavaju ako imaju lidere koji su zaista istinski povezani s poslom te angažirani srcem. Ako niste angažirani i oduševljeni svojom tvrtkom, timom ili poslom kojim se bavite, teško da ćete biti dobar motivator drugima.

Zato razmislite: 

- u kojim aspektima svoje uloge uživate?
- zbog čega ste ponosni što vodite svoj tim?
- kakav utjecaj vi i vaš tim možete imati na druge unutar i izvan vaše organizacije?
- kako možete prilagoditi svoju ulogu da biste povećali energiju i entuzijazam tima?

Zaposlenici se osjećaju motivirano kad su njihovi vođe iskreno motivirani.

I za kraj: Ne oslanjajte se na zastarjele metode i trikove kako biste motivirali zaposlenike. Razgovarajte sa svojim timom o važnosti posla koji svakodnevno obavljaju. Budite proaktivni u prepoznavanju i rješavanju problema svojih zaposlenika. Redovito prepoznajte doprinos zaposlenika u specifičnim situacijama i na značajan način. Povežite se s vlastitom motivacijom i slobodno je podijelite sa svojim timom. I odbacite mrkvu i batinu, umjesto toga vodite smislene razgovore. Bit ćete na dobrom putu da vodite visoko motivirani tim, uvjerena je Lisa Lai u tekstu za Harvard Business Rewiew.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 161

VIDEO

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?
DUUUUUGI POPIS

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?

Jedan pomalo frustrirani muškarac odlučio je zabilježiti sve razloge zbog kojih je supruga odbila seks s njim, a izgleda da nije jedini s ovakvim problemima u spavaćoj sobi

4 najhrabrija znaka Zodijaka
MOĆNI SU

4 najhrabrija znaka Zodijaka

Radi se o specifičnim karakteristikama koje krase neke znakove, oni se izuzetno dobro snalaze u situacijama koje zahtijevaju brzo donošenje odluka
Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta
ZNA ŠTO ŽELI

Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta

Danyelle Noble kaže da je uvijek bila sretna sama i unatoč tome što želi vezu, nije spremna pristati na bilo koga, čak ni na vezu za jednu noć samo zbog seksa