Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Mihaela Brijak (38): Pokreće me strast prema sirovoj hrani

Posao u računovodstvu Zagrepčanki Mihaeli nije ostavljao mjesta za kreativnost, pa se nakon radnog dana opuštala praveći sirove slastice. Danas njene torte obožavaju ljudi iz cijele Hrvatske

Završila sam edukaciju za računovođu i poslovnu tajnicu, no dugogodišnji posao u računovodstvu nije mi ostavljao prostora za kreativnost, profesionalno usavršavanje i napredovanje, priča nam Mihaela Brijak (38) iz Zagreba. 

Iako je radila u računovodstvu i kao asistentica generalnog direktora velike internacionalne kompanije, na kraju je karijeru izgradila na voljenom hobiju - pripremi sirovih slastica.

- Sirova hrana u svijetu je sve popularnija, a polako stiže i k nama. Moji počeci nisu bili lagani jer u to vrijeme takav način prehrane nije bio popularan. Imala sam sreće jer sam imala podršku okoline, obitelji i prijatelja - kaže Mihaela te nastavlja kako ju je majka prva upoznala sa sirovom hranom.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Moja majka je prva pročitala knjigu o sirovoj hrani. Pokušala je spremiti neke od recepata i oduševila se. Smiješno je što sam ja u to vrijeme bila skeptična i u početku sam je gledala kao čudakinju no uspjela me nagovoriti da probam sirovu pizzu, krekere, namaze i dehidriranu hranu. Moram priznati da mi je okus bio neobičan, ali nikako loš. Tad sam shvatila da mi se sviđa pa sam se i ja posvetila proučavanju takve prehrane - prisjeća se.

Otkrivanje okusa

u računovodstvu i lagano istraživala sirovi svijet, a kad bi stigla kući, pripremala bi neke od recepata na koje je tog dana naišla.

- Po prirodi sam znatiželjna i veseli me isprobavanje novih stvari. Korak po korak počela sam uviđati da me posao koji radim ne veseli već da sam potpuno ispunjena tek kada dođem kući i spremam obrok za svoju obitelj. Postalo mi je jasno da je došlo do zasićenja, da u tadašnjoj karijeri nemam mogućnosti napretka i da se neke stvari moraju promijeniti - rekla je Mihaela te dodala kako je odluka bila teška, ali prirodna.

Počela je osmišljavati svoje recepte, dijeliti ih s prijateljicama te objavljivati na svojoj Facebook stranici, koja danas ima više od 27.000 vjernih pratitelja.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Shvatila sam da čitanje literature nije dovoljno pa sam počela raditi u jednom restoranu sirove hrane, gdje sam jako puno naučila i konačno otpustila kočnice te oslobodila svoju kreativnost. Počela sam otkrivati neobične kombinacije namirnica koje daju nevjerojatne okuse. U to vrijeme interes za moje recepte bivao je sve veći, pa sam odlučila otvoriti web stranicu i pisati blog. Na moje iznenađenje, upiti su dolazili sa svih strana - otkriva.

Vjetar u leđa

Iako sam sramežljiva, počela sam držati radionice, pa sirova hrana nije pomogla samo mojem fizičkom stanju nego mi je dala hrabrosti da radim ono što me istinski veseli - zaključuje Mihaela. 

Priprema sirovih slastica moja je prava ljubav. Kroz moj svakodnevni život nije prošao ni jedan dan bez slastica, pa je proizvodnja torti bila logičan slijed događaja, nešto u čemu sam se zaista pronašla, otkrila je Mihaela.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Slatko me uvijek pratilo, i uz dane sreće, ali i uz dane tuge. Imala sam sreće što nikad nisam imala problema s prekomjernom težinom, a problemi s probavom i nečistom kožom potpuno su nestali od kada sam prešla na sirovu hranu. Možete zamisli sreću kad si ništa nisam morala  kaže te dodaje kako danas njene torte naručuju ljudi iz cijele Hrvatske, pa ih često u udaljene krajeve šalje autobusom.

Iako je teško zamislivo da se kolač može spraviti bez ukuhavanja kreme, zagrijavanja pećnice i kilograma šećera, Mihaeline slastice ne sadrže ništa od navedenog, ali sadrže obilje okusa i opasno konkuriraju klasičnim kolačima.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Budući da sirova hrana znači da se namirnice ne zagrijavaju iznad 40 stupnjeva, moje slastice se ne peku, a u njima ne koristim ni mlijeko ni jaja jer ti sastojci zahtjevaju termičku obradu. Baza su mi orašasti plodovi, a torte zaslađujem agavinim sirupom i datuljama. Upravo činjenica da u mojoj kuhinji nema klasičnoga kuhanja bila je dvosjekli mač u birokratskom postupku. Budući da ništa ne kuham, pravila su za mene bila nešto jednostavnija, no s druge strane kod nas uopće ne postoji pravilnik sirove proizvodnje, pa sam koristila primjere iz inozemstva. Nasreću, sve sam bez prevše problema pronašla - kaže.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Mihaelin trud i upornost nisu ostali nezamjećeni. Danas njene Raw kuglice, namaz Miatella i sirova čokolada mogu se pronaći na policama veledrogerija i manjih trgovina sa zdravom hranom, a svakodnevno dobiva i nove poslovne ponude.

- Moje slastice sad se mogu naći i u nekim slastičarnicama u Zagrebu, Rijeci i Zadru, a kontaktirao me i jedan poznati maloprodajni lanac za tjedan podrške malih hrvatskih proizvođača, što me baš razveselilo pa sam odlučila sudjelovati u tom projektu - zadovoljna je Mihaela.

ZA PRSTE POLIZATI 20 ljetnih recepata: Od mesnih kuglica do juha, složenaca, ribe

Uza sve što je ova nevjerojatna i ambiciozna žena postigla, na policama knjižara mogu se pronaći i njene tri kuharice, “Sirova hrana”, “Slatke strasti” i “Sokovi za zdravlje i vitalnost”, koje će zasigurno pomoći bilo kome tko bi se volio okušati u pripremi sirovih delicija, a ona već radi na svojoj novoj, četvrtoj kuharici.

U pripremi je nova kuharica sirove hrane

Mihaela Brijak napisla je tri kuharice koje izdaje Mozaik knjiga, a upravo sprema četvrtu. U svakoj od njih krije se više od 180 zdravih, jednostavnih i ukusnih recepata za svačije nepce. 

VIDI OVO: Navike na WC-u otkrivaju vam kakva ste osoba.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message