Lifestyle

Komentari 0

Mikrovalna će vam olakšati život: U njoj možete tostirati orašaste plodove, blanširati...

Mikrovalna će vam olakšati život: U njoj možete tostirati orašaste plodove, blanširati...

Uz pomoć mikrovalne efikasnije ocijedite limune, ravnomjernije tostirajte orašaste plodove, vrlo jednostavno blanširajte povrće ili pak osušite svoje omiljene začine za kuhanje - sve u nekoliko minuta

Mikrovalna pećnica radi na principu koji se razlikuje od kuhanja na štednjaku. Hranu na štednjaku zagrijavamo postepeno počevši izvana pa širenjem topline u unutrašnjost namirnice. Mikrovalne pećnice pak griju sve dijelove namirnice odjednom. Elektromagnetni valovi uzrokuju gibanje molekula, a gibanje molekula dovodi do trenja koje stvara toplinu. Do nezgodnih eksplozija može doći kada toplina prodre u namirnice s visokim udjelom vode.

Pogledajte video: Kako ukloniti ljutinu iz rotkvica?

Nezasluženo na lošem glasu, mikrovalna pećnica često se smatra neprijateljem zdravih i s ljubavlju pripremljenih obroka, no to je pogrešno. Naime, kuhari kažu kako ovaj kućanski aparat zapravo može biti od velike koristiti te smanjiti vrijeme i posao olakšavajući pripremne radnje u kuhanju.

Isprobajte ove korisna trikove:

Tostiranje orašastih plodova

U mikrovalnoj će se bademi, lješnjaci i slični plodovi tostirati jednakomjernije nego li u pećnici ili na tavici. Posložite ih u tanjur u jedan sloj i tostirajte u nekoliko intervala po minutu. Između svakog intervala malo ih promiješajte. Ponavljajte postupak dok ne dobijete ono što želite, piše The Takeout.

Blanširanje povrća

Parenje povrća u vašoj mikrovalnoj pećnici je doista lako i ne treba vam posebna oprema. Sve što trebate učiniti je dobro isprati povrće, staviti ih u zdjelu za mikrovalnu s nekoliko žlica vode, djelomično ih prekrijte tanjurom ostavljajući stavljajući malo prostora da višak pare pobjegne te uključite na minutu do dvije.

Izvucite maksimum iz citrusa

Ako vam treba limunov sok, prvo cijeli limun ugrijte u mikrovalnoj desetak sekundi. Pričekajte da se malo prohladi, potom ga prerežite i ocijedite. trebali biste dobiti puno više soka nego klasičnim cijeđenjem.

Osušite začine

Nekoliko grančica začinskog bilja, primjerice ružmarina, stavite između dva papirnata ručnika i ubacite sve zajedno u mikrovalnu na dvije do tri minute. Kad ih izvadite one bi trebale biti suhe.

Najčitaniji članci