Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Mirjam - život žene Amazonke u džungli, ali u trapericama

Mirjam - život žene Amazonke u džungli, ali u trapericama
7

Ova suvremena Amazonka nosi odjeću "vanjskog svijeta", živi u selvi jer se tamo osjeća sigurno, ali hoće li to biti izbor njene kćeri, odlučiti će sama djevojčica

VIDEO

Petar Rikić proputovao je svijet s motorom sa samo 19 godina 2009., obišao cijelu Ameriku od najsjevernije do najjužnije točke te bio na ekspediciji Ande-Amazona 2013./2014. Sada se ponovno vratio u amazonsku džunglu koju nam otkriva u svom četvrtom tekstu. 

Petrove doživljaje možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici

Prijateljica Mirjam, iz naroda Waorani, dio je zajednice koja živi na osamljenom mjestu na obali rijeke Cononaco, u ekvadorskom dijelu Amazonije. Zapravo se radi samo o jednoj obitelji - otac, majka, dvije kćeri, sin i dvoje male djece. Rijeka im je spoj s ostatkom plemena i ostatkom svijeta. Od "civilizacije" su udaljeni više od 100 kilometara, a najbliži susjedi kojima povremeno odlaze žive kilometrima nizvodno.

Povremeno, nekoliko puta na godinu odlaze i u grad zbog određenih razloga. Ljudima, generacijama naviknutim na amazonsku kišnu šumu, ona nudi razne vrste jestivog korijenja i šumskog voća, a osim toga i razne vrste riba, kajmana, ptica, majmuna, veprove te neke vrste ukusnih crva veličine oko pet centimetara. 

Nakon što sam s muškarcima sudjelovao u pripremi oružja za lov, puhaljki, izradi strelica i otrova curare te više puta bio u lovu, otvorila mi se prilika za promatrati zanimljiv dio njihove svakodnevice, vrijeme kad u tom okruženju džungle, žene ostanu same.

Jedno jutro, u svojim ophodnjama nedaleko od nastambi naišao sam na svjež trag od jaguara te pored nastambe ugledao zmiju otrovnicu kakvu smo ubili par dana prije, pa sam učinio isto jer se u blizini igraju djeca

Naime, muškarci su otišli na zatvoreni plemenski skup na kojem će se raspravljati upravo o pitanju sigurnosti njihovih malih izoliranih zajednica jer su se zbog napada na dva člana jedne druge zajednice, pojavile prijetnje njihovoj sigurnosti. Ostao sam tako sam sa ženama i dvoje male djece četiri dana, a iako to od mene nitko nije tražio, valjda po nekom muškom unutarnjem mehanizmu, preuzeo sam zaštitničku ulogu.

U toj svojoj ulozi zaštitnika - promatrača, koja mi je na neki način i godila, više vremena sam provodio hodajući s kopljem obalom rijeke i okolicom nego boraveći oko nastambi. 

Usput, mogao sam vidjeti i kako žene prepuštene sebi u okruženju džungle funkcioniraju vrlo efikasno. Sve svakodnevne aktivnosti, od sakupljanja plodova, iskopavanja yuke i drugog jestivog korijenja, ribolova u kojem najčešće love piranje, čak i slatkovodne raže za koje nisam ni znao da postoje, sječe drva, pripreme hrane, pletenja košara od lišća... sve se izvršavalo čak i s više predanosti, nego kad su muškarci tu.

Jedno jutro, u svojim ophodnjama nedaleko od nastambi, naišao sam na svjež trag od jaguara te pored nastambe ugledao zmiju otrovnicu kakvu smo ubili prije par dana, pa sam učinio isto jer se u blizini igraju djeca.

Ali krenuo sam s pričom o Mirjam...

Mirjam je prije nekoliko godina rodila prekrasnu curicu. Otac djevojčice uopće ne živi u njihovoj zajednici. Međutim, u njezinom narodu to je prihvatljiva opcija u kojoj odgojnu ulogu oca, kao i u drugim zajednicama, preuzimaju ostali muški članovi obitelji, tako da su djeca zaštićena i na brizi svima u zajednici.

Na pitanje bi li ipak radije živjela van želve, Mirjam mi je rekla, da se osjeća dijelom ovog okruženja i da tu nalazi sve što joj treba, a na pitanje kako vidi budućnost svoje kćeri, rekla je da će joj pokazati oba svijeta, a ona će odlučiti o tome

Promatrajući njihov odnos i igru, majčinsku predanu brigu i stalni kontakt, ako je osmijeh mjerilo sreće, rekao bih da su obje vrlo sretne i zadovoljne. Iako živi u džungli higijena je na priličnoj razini, a kao što i sama nosi odjeću ''vanjskog svijeta'' Mirjam tako s pažnjom oblači i curicu.

Na pitanje bi li ipak radije živjela van selve, Mirjam mi je rekla, da se osjeća dijelom ovog okruženja i da tu nalazi sve što joj treba, a na pitanje kako vidi budućnost svoje kćeri, rekla je da će joj pokazati oba svijeta, a ona će odlučiti o tome. 

Pored svega dobrog, dani u selvi su katkada sparni, često pada kiša, dosta je vlage, komaraca i krvopija raznih vrsta, a bez obzira na blizinu ekvatora, vatra se održava neprekidno, jer osim praktične upotrebe za kuhanje, ona je mjesto okupljanja, a navečer igrom svjetla i sjene stvara poseban ugođaj. Ono što mi se jako svidjelo je običaj da svatko prije spavanja otpjeva svoju pjesmu.

Petrove doživljaje možete pratiti i na njegovoj Facebook stranici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...