Lifestyle

Komentari 40

Misteriji Sikstinske kapele koji zbunjuju - a za njih rijetki znaju

Misteriji Sikstinske kapele koji zbunjuju - a za njih rijetki znaju

Nastala kao papinska kućna kapela u 15. stoljeću, Sikstinska je kapela najpoznatija po svojim nevjerojatnim freskama, koje i danas izazivaju divljenje. Ipak, postoje neke zbunjujuće činjenice vezane za njih

Freske na stropu Sikstinske kapele jedno su od najvećih umjetničkih djela iz doba renesanse koje se i danas mogu vidjeti, a  eri prije Covida svakodnevno ih je razgledavalo do 30 tisuća ljudi. Njihova veličina, koja iznosi šestinu veličine nogometnog igrališta, apsolutno je zapanjujuća, pogotovo ako pomislite na činjenicu da su sve slike dovršene za manje od 5 godina.

Zanimljivo je da Michelangelo, koji se smatrao kiparom, nikada prije nije slikao freske - a danas je najpoznatiji upravo po njima. Možda je to bio razlog zašto ovaj veliki talijanski kipar nije baš želio raditi na kapeli. Ali neki biografi misle da ga je njegova želja da dokaže svoje umijeće na kraju natjerala da pristane na posao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povijest najslavnije kapele

Sikstinska kapela u Vatikanu izgrađena je u razdoblju od 1473. do 1481. po nalogu pape Siksta IV po kojem je kapela dobila ime. Kako bi naslikali fresku na zidovima Kapele, pozvani su najpoznatiji umjetnici toga vremena, uključujući Sandra Botticellija. Puno je pozornosti privukao i strop: umjetnik Piermatteo d’Amelia nacrtao je zlatne zvijezde na plavoj pozadini.

Godine 1504. na stropu su se pojavile pukotine koje su fiksirane ciglom. Ali papa Julije II odlučio je ponovno ukrasiti strop i 1508. godine poznati Michelangelo Buonarroti iz Firence počeo je raditi na svom najvećem stvaranju. Od 1871. godine Sikstinska kapela je jedino mjesto na kojem se vrši izbor novih papa.

Ovo je mjesto s čijeg se dimnjaka diže bijeli dim, signalizirajući da će novi poglavar Katoličke crkve uskoro biti predstavljen svijetu. I iako su brojne činjenice o Sikstinskoj kapeli dobro znane, postoje neke zbunjujuće i manje poznate činjenice povezane s Michelangelom i njegovim radom na njoj, prenosi BrightSide

Neposredno uz glavu i ruku možete vidjeti liniju žbuke koja je nanesena prije nego što je Michelangelo započeo ovaj komad freske.

Najčitaniji članci