Lifestyle

Komentari 7

Mitovi: Kroasan nije francuski, a današnja pizza je iz Amerike

Mitovi: Kroasan nije francuski, a današnja pizza je iz Amerike

Francuzi su prisvojili pomfrit na jednak način kao i kroasane, u Japanu se sushi rijetko jede, a chimichangu je zabunom izumila američka kuharica u Arizoni

Postoji na tisuće odličnih i poznatih jela diljem svijeta, no mnogima od njih pripisujemo krivo podrijetlo koje se temelji na tradicionalnim mitovima. Često ta jela svojataju nacionalne kuhinje u kojima su popularne, a neki čak i ubace svoj dodatak u naziv jela. 

Tako je prženi krumpir posvuda u svijetu poznat i pod imenom "french fries" ili francuski krumpirići. No istina je da ih nisu izumili Francuzi, već Belgijanci, piše Listverse.com. Priča kaže da su Belgijanci, inače majstori u prženju i posluživanju sitne ribe, u nedostatku riba u ulju pržili krumpiriće.

Chimichanga nije meksička?

Većina bi ljudi na spomen chimichange bez razmišljanja rekla da potječe iz Meksika, no to nije istina. To popularno jelo sačinjeno je od tortilje punjene mesom i povrćem te potom prženo u ulju. Nastala je kao spoj meksičke i teksaške kuhinje, a legenda kaže da je izumljena u restoranu u Tusconu u kojem je kuharica greškom ubacila burrito u fritezu.

Svijet jede američku, a ne talijansku pizzu

Originalna verzija pizze potječe iz Italije, ali osim umaka od rajčice i malo sira, ništa je ne veže s pizzom kakvu danas poznajemo. Prvotno je bila osmišljena kao sirotinjsko jelo, a obogaćena verzija nastala ja u SAD-u, odakle se proširila po svijetu.

Rolice od jaja su zapadne, a ne kineske

Rolice od tijesta s jajima punjene povrćem koje se jedu na Zapadu nisu ni približno slične proljetnim rolicama koje su specijalitet Hong Konga. Rolice od jaja stvorili su kineski emigranti u SAD-u, a sastoje se od tijesta s jajima, salate i malih prženih škampa.

Mit je da se sushi jede u Japanu

Većina zapadnjaka na spomen sushija misle da se tradicionalno jede u Japanu, no tamošnji stanovnici zapravo rijetko jedu sushi. On je prvenstveno rezerviran za restorane i posebne događaje, a studije otkrivaju da je manje od četvrtine Japanaca u posljednjih mjesec dana barem jednom jelo sushi.

Kroasan je izumio Austrijanac, a ne Francuz

Iako se Francuska smatra domovinom kroasana, to je ukusno lisnato pecivo premazano maslacem izumio Austrijanac koji ga je nazvao kipferl. Legenda kaže da se preselio u Francusku i tamo otvorio pekarnicu, gdje se kroasan udomaćio.

Najčitaniji članci