Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Mladići dvostruko više krše mjere izolacije od djevojaka

Mladići dvostruko više krše mjere izolacije od djevojaka
1

Znamo da se muškarci općenito češće izlažu rizicima, a evolucijski psiholozi objašnjavaju da se na taj način nastoje iskazati pred ostalima, kaže Dr. Liat Levita sa Sveučilišta u Sheffieldu

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  Djetetu nacrtajte kako daleko virus može 'skakati' i širiti se

Istraživanje britanskih psihologa pokazalo je da su mlađi muškarci skloni dvostruko češće prekršiti mjere izolacije od djevojaka. 

Znanstvenici su, istražujući ponašanje mladih u doba pandemije koronavirusa intervjuirali dvije tisuće ljudi u dobi od 13 do 24 godine te su otkrili njihov različit odnos prema pravilima fizičkog distanciranja, piše Independent. 

Najsklonija nepoštivanju mjera izolacije bila je grupa starijih adolescenata, onih u dobi od 19 do 24 godine. Nešto više od polovine ispitanika iz ove skupine priznalo je znanstvenicima sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Ulster da su se, unatoč preporučenim mjerama ograničenja kretanja sastajali s prijateljima ili s članovima obitelji s kojima ne žive.

POGLEDAJTE VIDEO: Vježbe kao stvorene za kod kuće

Pokretanje videa...

Tomislav Gustin: Vježbe za kod kuće 01:41

Za razliku od njih, samo je oko 25 posto mladih žena iste životne dobi kazalo da su na isti način prekršile propise o izolaciji.

Slične su odgovore psiholozi dobili i na pitanja o okupljanjima u parkovima ili na javnim mjestima u grupama od tri ili više ljudi.

Oko 45 posto mladića u dobi od 19 do 24 godine priznalo je da su to činili, u usporedbi s oko 25 posto djevojaka iste dobi.

Mladići u dobi od 19 do 24 godine bili su skloniji složiti se s i ponuđenim odgovorima kojima se umanjuje opasnost od koronavirusa, poput: 'Nema opasnosti da mogu lako proširiti virus na druge, čak i ako nemam ili imam vrlo blage simptome' ili 'Nema opasnosti da se zarazim virusom jer su mladi imuni na njega'. 

Izolacija u Europi spriječit će 11.300 smrti zbog onečišćenja
Izolacija u Europi spriječit će 11.300 smrti zbog onečišćenja

Dr. Liat Levita sa Sveučilišta u Sheffieldu kazala je kako je psiholozima otprije poznato da se muškarci generalno osjećaju zadovoljnije kada se izlažu većim opasnostima, nego žene.

- Znamo da se muškarci općenito češće izlažu rizicima, a evolucijski psiholozi objašnjavaju da se na taj način nastoje iskazati pred ostalima. Češće se izlažu opasnostima i na taj se način oblikuje proces na koji donose odluke, pa za njih takvo, rizično ponašanje ima smisla - pojasnila je.

Po prošlomjesečnim statističkim podacima britanske državne policije 80 posto novčano kažnjenih osoba zbog kršenja mjera izolacije, bilo je muškog spola. 

Dvije trećine novčano kažnjenih imalo je između 18 i 34 godine. Među njima su i četvorica mladića koje je manchesterska policija zaustavila nakon što su automobilom od Yorkshirea do Manchestera prešli 56 kilometara samo da bi ondje kupili hamburgere. 

Studija je, među ostalim pokazala i da pandemija koronavirusa i njezine posljedice uzimaju danak kada je posrijedi mentalno zdravlje mladih.

Između 40 i 50 posto ispitanika (među kojima prevladavaju oni iz starije dobne skupine) odgovorilo je da se osjećaju znatno anksioznije nego prije pandemije, a između 50 i 60 posto ih je kazalo da su zabrinuti za zdravlje roditelja i ostalih članova obitelji.

Vaša osobnost govori o tome odgovara li vam izolacija ili ne
Vaša osobnost govori o tome odgovara li vam izolacija ili ne

Studija je pokazala da su mladi koji otprije pate od depresivnog poremećaja češće odlazili od kuće i kršili mjere fizičke distance sastajući se s prijateljima, dok su oni koji su patili od anksioznog poremećaja češće prali ruke.

Doktorica Levita ističe kako rezultati studije pokazuju i da se mladima s ranijim psihološkim poremećajima puno teže nositi se s mjerama izolacije.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nasljednica slavne Kate: Lila Moss ide maminim stopama

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:55
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...