Lifestyle

Komentari 5

Mnogi nisu ni svjesni infekcije: Klamidija izaziva neplodnost

Mnogi nisu ni svjesni infekcije: Klamidija izaziva neplodnost

Klamidija se može prenijeti vaginalnim i analnim spolnim odnosom kao i zajedničkom uporabom seksualnih igračaka, kaže Clara Lehmann, specijalistica za zarazne bolesti

Ako se klamidija ne liječi, može izazvati neplodnost, napose u žena, no nažalost najveći dio zaraženih pojedinaca i nije svjestan infekcije, upozoravaju znanstvenici jer gotovo 70 posto i 50 posto muškaraca nema simptoma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je prošli tjedan podatak da se više od milijun ljudi diljem svijeta svaki dan zarazi spolno prenosivom bolešću, a jedna od njih je klamidija.

- U 70 posto žena i 50 posto muškaraca zaraženih klamidijom, nema simptoma - kaže njemački ginekolog Christian Albring.

U žena zaraženih klamidijom, koja se lako prenosi spolnim putem, simptomi mogu biti neuobičajeni iscjedak iz rodnice, peckanje i bol pri spolnom odnosu i mokrenju. Međutim, ti simptomi su često blagi i lako ih je pobrkati s drugima. 

- Klamidija se može prenijeti vaginalnim i analnim spolnim odnosom kao i zajedničkom uporabom seksualnih igračaka - kaže Clara Lehmann, specijalistica za zarazne bolesti. 

Osobito je klamidija opasna za žene jer može izazvati neplodnost ako se ne liječi. Razlog je što može prouzročiti začepljenje jajovoda, kaže Albring.

To se događa u 10 do 40 posto žena zaraženih klamidijom koja se ne liječi. U muškaraca, klamidija može izazvati upalu testisa ili prostate, rjeđe i neplodnost, objašnjava Lehmann.

Nadalje, klamidija i u muškaraca i žena povećava opasnost od zaraze virusom HIV.

- Neki tipovi zaraza mogu također izazvati vrlo bolno oticanje limfnih čvorova - kaže Lehmann.

Papa test može otkriti infekciju u ranoj fazi te je za liječenje potreban jednotjedni do trotjedni tretman antibioticima.

- Međutim, ako su jajovodi slijepljeni što je posljedica neliječene zaraze - tada je prekasno, konstatira Albring.

Prezervativi su najbolja zaštita od klamidije. Ipak, valja znati da se klamidija ne prenosi samo spolnim odnosom stoga i nema stopostotne zaštite od infekcije bakterijom Chlamydia tachomatis.

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge