Jedan sastojak se često koristi u aromama vanilije i ima zastrašujući izvor, također se nalazi u alkoholnim pićima, pecivima, žvakaćim gumama i slatkišima. Ali, na proizvodima se opisuje kao 'prirodna aroma'...
Mnogima se 'zgadio život' kada su saznali kako se pravi njihova omiljena poslastica - sladoled
Neki koji su tek sad shvatili kako se sladoled zapravo pravi, šokirali su se. Ostali su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Jedan sastojak - slatki kastoreum koji se često koristi u aromama vanilije ima zastrašujući izvor. Tvar uglavnom dolazi iz dabrovih stražnjica, odnosno 'vrećica' koje se nalaze između zdjelice i baze repa. Zbog svoje blizine analnim žlijezdama, kastoreum je često kombinacija izlučevina analnih žlijezda i urina.
Danas, međutim, kastoreum čini tek slabih šest posto arome vanilije koja se koristi u industriji.
Robert Chilcott, profesor na Sveučilištu Hertfordshire u Centru za istraživanje topikalne dostave lijekova i toksikologije, rekao je da sintetski vanilin čini oko 94 posto svih aroma vanilije koje se koriste u prehrambenoj industriji - što je oko 37.286 tona.
- Dabrovi mogu odahnuti. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali dio prirodne arome vanilije i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće. Vađenje gnjecave tvari iz živog dabra nije najlakši zadatak jer životinje prvo treba pomusti - objašnjava Robert.
- Podignem životinjin rep. Ljudi misle da sam luda..., ali im kažem da su to dabrovi i da to jako dobro miriše - kaže Joanne Crawford, ekologinja na Sveučilištu Southern Illinois.
Dabrovi koriste kastoreum kako bi privukli partnera i označili teritorij, a mi ga koristimo kao dodatak vanilije, maline ili jagode za omiljenu slasticu. Izlučevine dabrovih analnih žlijezda također se nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.
Međutim, na proizvodima u supermarketima, kastoreum se opisuje kao 'prirodna aroma', donosi The Sun.
POGLEDAJTE INTERVJU S CHEFOM MANDARIĆEM: NAJTEŽI PLESOVI SU SALSA I SAMBA