Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Moćni luk: 5 ljekovitih recepata za kašalj, gripu ili upalu sinusa

Moćni luk: 5 ljekovitih recepata za kašalj, gripu ili upalu sinusa
1

Čaj od luka idealan je za sve upale dišnih puteva, od suhog kašlja i prehlade do astme i bronhitisa. Kod upale sinusa, skuhajte jak čaj od luka i udišite njegove pare

VIDEO

Luk je najbolje jesti u svježem stanju, a pri tome vrijedi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše ljekovitih sastojaka. Međutim, ima situacija kad je bolje izbjeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih djelovanja, ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu djecu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kašalj 00:56

1. Čaj od luka

Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dijela i prelijte s 3 šalice vode. Ako luk nije šprican, izrežite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom zakuhajte na laganoj vatri, kuhajte dok pola količine tekućine ne ispari, procijedite i pijte toplo. Okus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom. 

Ako vam okus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem - tijekom kuhanja ubacite listić kadulje te nekoliko žličica kamilice i majčine dušice. Raskuhani luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krumpira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je učinkovit protiv kašlja. Također ga možete koristiti i za liječenje grlobolje, prehlade i gripe.

Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo doći do poboljšanja. Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breussa, čaj od luka koristi se za liječenje srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlječenje čaj treba piti 2-3 tjedna, a to je moguće i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje jedenje naribane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma te cjelokupno zdravlje.

2. Domaći sirup protiv kašlja 

Ogulite i sitno narežite 6 glavica luka srednje veličine. Pomiješajte luk s 4 žlice meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad zdjele vode koja vrije. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili 3 sata.  Ovaj sirup prikladan je i za djecu.

3. Dišni putovi

U litru vode staviti pola kilograma sitno isjeckanog luka s jednakom količinom šećera i kuhati 3 sata. Ohladiti, dodati 3 velike žlice meda, sve dobro promiješati i spremiti u staklenke. Žlica ovog napitka dodaje se u pola čaše mlake vode više puta na dan, promiješa se i popije. Uzima se za liječenje krajnika, pluća, kašlja, promuklosti i teškog disanja te problema s prehladom i gripom. 

4. Brzi spas od suhoga kašlja

Suhi kašalj liječi se tako što se isjeckani prženi luk pomiješa s kozjim mlijekom i medom u jednakim dijelovima i sve dobro izmiješa. Smjesa se uzima svaki sat tijekom dana po jednu žličicu sve dok se kašalj potpuno ne izliječi.

5. Upala sinusa

Skuhajte jak čaj od luka (ili od ljuski luka) te inhalirajte njegove pare. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'