Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Moderne aplikacije su blagoslov i pravo prokletstvo ovog doba

Moderne aplikacije su blagoslov i pravo prokletstvo ovog doba

Ovisnost čovječanstva o različitim aplikacijama uzela je maha, a budućnost će još više ovisiti o njima, prognoze su stručnjaka koji ističu kako bi sigurnost ipak valjala biti na prvome mjestu

VIDEO

Svaka aktivnost koju radimo pokušava se digitalizirati i povezati s mobitelom, od uključivanja rasvjete doma do uključivanja klime ili otključavanja vrata. Primjerice, kad putuje i odsjedam u nekom hotelu, ne moram se checkirati prilikom ulaska nego mi ključ dođe na mobitel i time otvorim vrata sobe. Vjerujem kako će takvih aplikacija biti sve više, započinje razgovor Alen Delić, ekspert tvrtke SpotMe i vodeći hrvatski konzultant za informacijsku sigurnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Smatra kako živimo u eri kad su aplikacije i njihovo poznavanje nužnost, a na svijetu postoje milijuni različitih aplikacija čijeg postojanja nismo ni svjesni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U tolikoj količini aplikacija vrlo se teško probiti. Upravo je ova hiperprodukcija problem za sigurnost. Većina aplikacija u fokusu ima funkcionalnost, a zanemaruje se sigurnost. Regulirani sektori poput bankarskog ili izvan Hrvatske zdravstvenog, nameću pravila kojih se proizvođači moraju pridržavati i sve se aplikacije testiraju prije puštanja u produkciju. Ostale, međutim, često sa sobom nose pregršt ranjivosti koje zlonamjerne osobe mogu iskoristiti i iskorištavaju. Oni su najviše orijentirani prema krađi i iskorištavanju osobnih podataka. Vjerujem kako većina aplikacija nema najbolje razine i zahtjeve iz perspektive sigurnosti - upozorava stručnjak dodajući kako je startup tvrtkama u cilju zarada na nečem novom, a najmanje brinu o sigurnosti podataka.

Tribina Cyber prijetnje u korporativnom sektoru u organizaciji Poslovnog dnevnika

Mladi ljudi, s druge strane, o tom problemu uopće ne razmišljaju. Aplikacije su njihov stil života, a koriste ih za sve što god mogu.

- Možda čak mlađe generacije i ne znaju nešto napraviti ako se ne može preko aplikacije ili ako nemaju pristup internetu. Ovisni su o aplikacijama, a bez njih ne bi znali čak ni komunicirati ili otići do banke. Nisu svjesni da ondje moraju potrošiti sat vremena i čekati u redu, često ne znaju da postoji realan svijet. A u budućnosti čovječanstvo će još dublje uroniti u ovisnost o aplikacijama - navodi Delić. Kaže kako se i sam koristi mnogim dobrobitima modernih tehnologija, a smatra da su korisne sve one aplikacije koje podrazumijevaju uštedu vremena.

- Ako fizički ne moram negdje otići nego sve riješim mobitelom, za mene je to velika korist i prednost. Birajući aplikacije koje će koristiti, ljudi uglavnom traže one koje će im olakšati život u skladu sa svojim potrebama - kazao je on.

Brexit

Dodaje i kako postoje mnoge zamke aplikacija koje čovjeka u stvarnom životu mogu ostaviti u ozbiljnim situacijama.

- Primjerice, koristim online banking i sve virtualne kartice. Radi sigurnosti, kartica je vezana uz moju lokaciju. Bio sam u situaciji da moram na put i mobitel iz nekog razloga nije točno prepoznao u kojoj se državi nalazim, odnosno mislio je da nisam u državi u kojoj sam bio. Ništa nisam mogao platiti, bio sam bez novca i u ozbiljnom problemu kojeg sam uspio riješiti - opisao je Delić.

Na pitanje koje točno aplikacije smatra korisnima, odgovara da je to stvar pojedinca i njegovih potreba i navika.

Aplikacije koje ubijaju vaš mobitel: Znate li koje su?
Aplikacije koje ubijaju vaš mobitel: Znate li koje su?

- Od onih većih i svakako izraženih možda su to one koje nam ubrzavaju komunikaciju i prijenos sadržaja, bankarske aplikacije, prognoze vremena. Upravo kolege oko mene nabrajaju različite za koje nisam niti znao što rade, poput nekih za prepoznavanje vina. Skenirate etiketu, a aplikacija vam ponudi sve detalje o tom vinu.  Kolege spominju one za pametne kuće, a ženski dio publike kaže da imaju svoje prilagođene kalendare vezane uz ciklus te da su im takve aplikacije neprocjenjive - nabraja on. Koju god pojedinac bira za sebe, smatra on, treba pogledati sve njezine pozitivne i negativne strane te promisliti o zaštiti osobnih podataka i za što bi se mogli koristiti.

- Važno je da ne tražimo samo komoditet aplikacije nego i da one budu sigurne. To je na korisniku i on mora na tome inzistirati. Sve dok to nije potreba tržišta, nitko se neće orijentirati i na taj aspekt proizvoda - zaključio je Delić.

POGLEDAJTE NOVI SKEČ IZ SERIJALA 'TKO JE TU LUD?!': Kopao jamu za susjeda

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to