Lifestyle

Komentari 0

Moderni Huckleberry Finn u potrazi za sestrom blizankom

Moderni Huckleberry Finn u potrazi za sestrom blizankom

Središnja figura je Johnny, koji kroz knjigu pomalo podsjeća na Huckleberryja Finna kad sa svojim prijateljem sam kreće u istragu kako bi doznao što se to dogodilo njegovoj sestri

Prošla je godina dana otkad je 13-godišnji Johnny Merrimon ostao bez Alysse, sestre blizanke. Njezin nestanak uništio je cijelu obitelj. Otac je otišao, majka je zapustila Johnnyja te se počela do besvijesti opijati i drogirati, a život joj je dodatno zagorčao novi ljubavnik koji je zlostavlja. Johnny jedini cijelo vrijeme vjeruje da je njegova sestra živa, a ni detektiv Clyde Hunt, zadužen za slučaj, nikad nije bio zadovoljan u kojem je smjeru istraga otišla, pa je i on nastavio čačkati sve oko priče s Alyssom.

Nastavio je povremeno posjećivati obitelj, u kojoj nije bio dobrodošao, s obzirom na to da nikad ništa nisu doznali o Alysse, ali potajno je htio viđati Johnnyjevu majku, pa se zato stalno i vraćao. Kao što je otmica uništila Merrimone, tako je uništila i Clydeovu obitelj, koja se raspala jer je više razmišljao o Alysse, nego o supruzi i sinu, pa su ga napustili.

U međuvremenu je jedina osoba kojoj se Johnny povjerava Jack, njegov prijatelj iz razreda. Cijela priča se preokreće kad godinu dana nakon njezina nestanka nestane još jedna djevojčica, Tiffany Shore, a biciklist, nakon udara auta, izgovara zadnje riječi: “Našao sam je”. John Hart je vrsni zanatlija žanra. Svakih nekoliko odlomaka donosi nove zaplete, novu otmicu, nova mrtva tijela, kao i niz događaja koji se povezuju na iznenađujući način i koji bacaju potpuno novo svjetlo na sve ono što ste do tada pročitali, ali i najavljuje mračni nastavak priče. Ovo je Hartov treći roman i iako se radnja događa u periodu od nekoliko dana u gradiću u Sjevernoj Karolini, svaka sekunda se čini puno dulja.

Premda se radnja temelji na otmici 13-godišnje djevojčice, središnja figura je njezin brat Johnny, koji kroz knjigu, kako su već neki kritičari primijetili, pomalo podsjeća na Huckleberryja Finna kad sa svojim prijateljem sam kreće u istragu kako bi doznao što se to dogodilo njegovoj sestri. Potraga ih dovodi u razne situacije, ali i nekoliko vrlo opasnih situacija u kojima je Johnnyjev život ugrožen.

Hart u ovu napetu priču uspijeva ubaciti i dvije važne društvene teme kojima se inače voli baviti u svojim romanima - klasnu nejednakost i krhkost obitelji koje se ne mogu održati nakon prvog velikog problema. John Hart nije još toliko star da bi nešto što je napisao proglasili najboljim što može dati, ali sigurno mu ni u budućnosti neće nedostajati nagrada, jer za ovo je dobio prestižnu nagradu Edgar Award, kao i godinu ranije za Down River.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Najčitaniji članci