Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

'Moj lijevi testis narastao je do veličine gigantskog avokada!'

'Moj lijevi testis narastao je do veličine gigantskog avokada!'
1

'Iz njega su izvukli oko 400 ml tekućine' - ispričao je glumac i pisac Michael Patric kojeg je zaprepastio izgled njegovog testisa u tinejdžerskim danima, kad je obolio od sindroma hidrokele

VIDEO

- Kad sam pogledao dolje, imao sam što vidjeti. Moj lijevi testis bio je veći od limenke Coca Cole, a iz njega su izvukli 400 ml tekućine. Izgledao je kao divovski avokado, bio sam nasmrt preplašen - prisjeća se glumac i pisac Michael Patrick.

- Zamislite ogroman avokado, onaj koji kad vidite u supermarketu pomislite da izgleda preveliko te da će se pokvariti prije nego ga uspijete pojesti - priča Michael danas sa smijehom, iako mu tada nije bilo do šale, piše BBC

Čuli da imaju okusne receptore pa svi umaču testise u soja sos
Čuli da imaju okusne receptore pa svi umaču testise u soja sos

On je u tinejdžerskoj dobi iskusio čari hidrokele. Riječ je o vodenoj kili, koja se javlja kao vrećica ispunjena tekućinom koja okružuje testis i uzrokuje oticanje u skrotumu. Uobičajena je kod beba i obično nestaje bez liječenja tijekom prve godine života. Kod djece i odraslih može se pojaviti uslijed upala i ozljeda u skrotumu. Hidrokela obično nije bolna ni štetna, te u pravilu ne zahtijeva nikakve tretmane. Ako vam skrotum otekne, preporučuje se posjet liječniku kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Ovisno o težini stanja, vodena kila može, ali i ne mora raditi probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svoje je iskustvo Michael prepričao u novoj BBC-ov drama-komediji 'My Left Nut', koja se temelji na nagrađivanoj kazališnoj predstavi nastaloj po njegovom stvarnom iskustvu.

Povećan testis kod Michaela je bio prisutan čak tri godine, u kojima je on skrivao to što se događa od svoje majke, jer nije želio da brine. Osim toga, sramio se govoriti o tome, a potajno je strahovao da se može raditi o raku. 

Danas o svojim testisima rado govori svima koji su voljni slušati . 

- Primijetio sam da se nešto događa za vrijeme puberteta, pa sam naivno pomislio da je to vezano za neke normalne promjene - prisjeća se.

I postojao je još jedan razlog zbog kojeg je tako dugo skrivao svoj zdravstveni problem - njegov je otac Michael, koji je živio s bolešću motoričkih neurona, umro je kad mu je bilo samo osam godina.

- Da je tata bio živ, sigurno bih s njim pričao o tome. Dečkima je drugačije o tim stvarima razgovarati s majkom - objašnjava.

Više od glupave komedije o 'jajima'

Michael, koji je trodijelnu seriju napisao s Oisínom Kearney nakon što ju je izveo kao scensku predstavu na Dublin Fringe festivalu, ističe kako nije želio da se njegova mama brine.

- Već je prošla tešku bolest bližnjeg, a ja sam postao najstariji dečko u obitelji te sam bio pod pritiskom da se ponašam kao muškarac - govori Michael.

Dodaje kako je izvana gledano, My Left Nut blesava komedija, no zapravo se radi o odnosu majke i sina te o obiteljskoj tragediji gubitka oca.

Jedna od najboljih stvari o pisanju vlastite komedije, kaže Michael, bio je otvoren razgovor o svemu. Nekako je na taj način osjećao da je i njegov otac prisutniji u njihovim životima, što je bilo jako lijepo.

Njegova majka Pauline još uvijek žali što nije ranije primijetila znakove da nešto nije u redu.

- Oduvijek sam mislila da svog sina poznajem poprilično dobro, baš je žalosno da je Michael tri godine brinuo oko nečeg jer ga je bilo sram reći - otkrila je.

Ali baš poput Michaela, i ona se danas može smijati tome. Sjeća se kad je na svoj 18. rođendan sišao stepenicama noseći uske nove traperice.

- Sigurno ti je bilo teško hodati u tome - kaže Pauline kroz smijeh. 

'Virilo je iz kratkih hlača na tjelesnom'

Michael, koji je trenutno na turneji s Royal Shakespeare Company, sjeća se još jednog neugodnog trenutka u školi kada mu je natečeni testis ipao iz kratkih hlača na tjelesnom.

Komedija o testistima

- Uspio sam to većim dijelom skrivati, no tog smo dana sprintali. Jedan je dečko trčao baš iza mene, a testis mi je provirio između nogu. Užasnuo sam se, a dečko je vidio što se dogodilo. Nasreću, nije nikome ispričao, mislim da je siroti bio traumatiziran prizorom - prisjeća se Michael.

Kaže kako su njegovi školski kolege primijetili da mu hlače neobično stoje, no međusobno su komentirali da je 'vjerojatno jako obdaren'.

- Kad sam konačno dobio dijagnozu, svima je postalo jasnije. Danas s prijateljima otvoreno razgovaram o svemu, pa i o zdravlju - ističe.

Michael kaže da se osjeća kao "idiot" jer nikome nije rekao što se događa - ali cijelo je iskustvo, u konačnici, poboljšalo odnos s mamom. Poručuje svima kojima se nešto slično dogodi da ne budu blesavi kao on, već da potraže liječničku pomoć, sačuvaju si živce i olakšaju život.

Simptomi

Najčešće, jedini simptom vodene kile je bezbolno oticanje jednog ili oba testisa. Odrasli muškarci oboljeli od hidrokele znaju osjetiti nelagodu izazvanu natečenim skrotumom. Bol se obično povećava širenjem upale. Ponekad natečeno područje zna biti manje ujutro te se povećava kako dan odmiče.

Liječničku pomoć treba zatražiti ako vaše dijete ili vi osjetite iznenadnu jaku bol u mošnji ili oticanje nakon ozljede skrotuma. Ovi simptomi se mogu pojaviti i kod torzije testisa (blokiranje protoka krvi u uvrnutom testisu).

Kad dođe do torzije testisa potrebna je ekspresna liječnička reakcija jer u protivnom pacijent može izgubiti testis.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje