Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Moje mazalice od guščjih pera najbolje mažu i svi ih traže...

Moje mazalice od guščjih pera najbolje mažu i svi ih traže...
1

Darko Radičević (25) iz Male Kopanice kraj Slavonskog Broda od bake je naučio kako od guščjih pera praviti ekološke mazalice za premazivanje kiflica i pereca. Za svaku mazalicu Darku treba 11 guščjih pera

VIDEO

Mislim da sam ja jedini u Hrvatskoj koji izrađuje mazalice od guščjeg perja, iste onakve kakve su imale naše bake u svojim kuhinjama. Kazao nam je to Darko Radičević (25) iz Male Kopanice kod Slavonskog Broda.

POGLEDAJTE VIDEO: Doktor za Thomose s njima se druži od 13 godine

Pokretanje videa...

Doktor za Tomose: Restaurira ih od 13. godine 01:36

- Izrađujem ih od najfinijih i najbjeljih pera koja se nalaze ispod krila guske. Tome me naučila baka Ana Malnar iz Slavonskog Šamca. Nije u početku bilo lako, morao sam više puta otići kod nje da mi pokaže sve tajne izrade. Inače, mazalice su izrađivali muškarci, dok bi djevojke čijale perje, muški su krunili kukuruz i izrađivali mazalice. U izvornom obliku pera se povezuju bijelim koncem od lana, ali baki su se svidjele koje sam uradio koncem u trobojnici - kaže Darko.

Za svoje mazalice, koje će zaštititi kao autohtoni slavonski proizvod, uzgaja i svoje jato gusaka.

- Uvijek ih imam tridesetak. Od jedne odrasle guske mogu napraviti dvije do tri mazalice, što ovisi o veličini guske. U jednu mazalicu ide devet ili jedanaest pera, uvijek neparan broj, kao i kod stavljanja jaja pod gusku, uvijek nepar. U početku mi je trebalo gotovo pola dana da napravim mazalicu, jer mi nije uspijevalo da budu onakve kakve je radila baka. Malo pomalo savladao sam tehniku, tako da sad mazalicu mogu napraviti za pola sata. Radim ih kad imam vremena jer radim kao ugostitelj. Bio sam u Dubrovniku i sad sam u Zagrebu, puno bliže Slavoniji i guskama. Nikad nemam mazalica na zalihi jer je potražnja velika - kaže Darko.

Njegove mazalice su ekološke, napravljene od prirodnog materijala i neusporedivo bolje od onih koje su od umjetnih materijala.

- Prije nego što guskama uzimam pera za mazalice, tjeram ih na vodu, moraju puno plivati kako bi im se perje ispod krila očistilo, ono je prirodno premazano guščjom masti, koja sprečava da pera upijaju vodu. Pera im čupam samo ljeti, i to im dobro dođe jer lakše podnose vrućine, zato što imaju gusto perje - rekao je Darko.

Mazalice od perja koristile su se za mazanje posuda za pečenje masnoćom, te za mazanje kiflica i pereca žumanjkom.

Pera se koncem pletu naizmjenično, jedno preko drugoga, preskoči se jedno i provuče se kroz drugo pero.

- Prstom pritom treba ravnati da bude uredno i da se lijepo vidi tehnika pletenja. Tako se ponavlja sve do završetka snopića, a na kraju je važno jako zategnuti konac i napraviti uzicu da se mazalica može negdje okačiti - pojasnio je Darko tehniku izrade.

Zagrepčanin izrađuje unikatne noževe: Za jedan mi trebaju i tri dana, a kupuju ih najviše žene
Zagrepčanin izrađuje unikatne noževe: Za jedan mi trebaju i tri dana, a kupuju ih najviše žene

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'