Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Može li jedno 'hvala' u e-pošti manje svaki dan spasiti svijet?

Može li jedno 'hvala' u e-pošti manje svaki dan spasiti svijet?

Tvrtka koja se bavi obnovljivim izvorima energije poručila je da trebamo razmisliti prije nego pošaljem e-mail poruku samo sa zahvalom, jer time raste proizvodnja CO2 - je li to baš presudno?

VIDEO

Jeste li tip osobe koja uvijek kaže hvala? Pa, ako inače često samo zbog zahvale šaljete posebnu poruku elektroničke pošte, trebali biste prestati s tim. Trebali biste razmisliti o tome, jer i samo jedna bespotrebna elektronička poruka manje tijekom dana  može pridonijeti smanjenju emisije ugljika, kaže jedan  dužnosnik uključen u klimatski summit COP26, koji će se održati u Glasgowu sljedeće godine.

Može li to doista bitno utjecati na stvari?

POGLEDAJTE VIDEO: Instruktorica ronjenja pokrenula je akciju čišćenja morskog dna

Pokretanje videa...

Klara (20) roni i čisti more: 'Akcija je dobrovoljna, priključilo mi se 200 ljudi' 01:22

Kako i zašto, uopće, slanjem e-mailova proizvodimo ugljik?

Većina ljudi Internet doživljava kao neki oblak koji postoji izvan njihovog računalnog hardvera. No, kad pošaljete elektroničku poštu, ili neku sličnu poruku, ona ide preko lanca  elektronike koja sagorijeva energiju. Vaš Wi-Fi usmjerivač (router) šalje signal duž žica lokalnoj centrali, odakle signal putuje prema  telekomunikacijskoj tvrtki, pa do ogromnih podatkovnih centara kojima upravljaju tehnološki giganti. Svaki od njih radi na struju i sve se to 'zbraja' vašoj elektroničkoj pošti.

Hrvatska pošta

Učinak jedne e-pošte na tako veliku infrastrukturu je sićušan.

Izvještaj Financial Timesa kaže da su se dužnosnici koji promoviraju ideju o smanjenju broja e-poruka pozvali na priopćenje jedne britanske tvrtke za energiju iz obnovljivih izvora od ove godine. U tom se priopćenju tvrdilo da bi - kad bi svaka Britanka preskočila jedan e-mail s porukom 'hvala' na dan - to uštedjelo  16.433 tone ugljika godišnje, što je jednako desecima letova u Europu. Međutim, problem je u tome što bi, čak i ako bi se uključeni iznosi grubo razradili, to i dalje bilo kap u moru.

Japan do 2050. godine planira smanjiti emisije ugljika na nulu
Japan do 2050. godine planira smanjiti emisije ugljika na nulu

Godišnje emisije stakleničkih plinova u Velikoj Britaniji iznosile su 435,2 milijuna tona u 2019. godini, tako da je količina koja se odnosi na taj jedan e-mail na dan tek oko 0,0037 posto nacionalne proizvodnje. I to kad bi baš svaka Britanka smanjila broj poruka koje šalje.

S jednom porukom manje sve i dalje radi

Povrh svega, procjena koliko ugljika generira e-pošta uzima u obzir apsolutno sve što je uključeno, kaže  Chris Preist, profesoru održivosti i računalnih sustava sa Sveučilišta u Bristolu. Dakle, pokušava uključiti energiju koju koriste poslužitelji, kućni Wi-Fi, prijenosno računalo, čak i vrlo mali udio ugljika koji se emitira za izgradnju zgrada podatkovnih centara.

Tko smanji emisiju ugljika, u Finskoj može dobiti nagrade
Tko smanji emisiju ugljika, u Finskoj može dobiti nagrade

- Stvarnost je da će velik dio sustava još uvijek imati utjecaja na proizvodnju ugljika, bez obzira na to je li e-pošta poslana ili ne -  objašnjava prof. Preist. Naime, vaš će laptop i dalje biti uključen, vaš Wi-Fi i dalje će biti uključen, vaša kućna internetska veza i dalje će biti uključena, a i šira mreža i dalje će trošiti približno istu količinu energije, čak i uz smanjenje volumena.

- Bit će mala ušteda u podatkovnom centru koji hostira e-poštu, pogotovo ako im omogućuje upotrebu nekoliko manje poslužitelja. Ali ušteda ugljika bit će daleko manja od 1 g po e-pošti - kaže. 

Igranje igrica

Što može učiniti razliku?

Umjesto da se brinemo zbog e-maila s relativno malim utjecajem, neki istraživači sugeriraju da bismo trebali usmjeriti pozornost na usluge poput streaminga igara i video zapisa te pohranu u oblaku koje imaju puno veći učinak. No, ni u tom području ne postoji suglasnost oko toga kako procijeniti moguće učinke te tko za njih treba biti odgovoran. 

Velike tehnološke tvrtke, kao što je Google, na primjer, već plaćaju  za ekološke projekte, kako bi nadoknadile ugljik koji sagorijevaju pružajući uslugu ljudima, od e-pošte do drugih usluga, primjerice YouTube kanala. 

Nude stanovnicima nagrade ako smanje emisiju ugljika
Nude stanovnicima nagrade ako smanje emisiju ugljika

- Ono što zapravo čini razliku je kupiti manje kompleta opreme i zadržati ih dulje, no čak je i to nategnuto u usporedbi s proizvodnjom ugljika tijekom leta, grijanja domova ili proizvodnjom hrane - kaže  profesor Preist. Dodaje da bi potrošači trebali usmjeriti usmjeriti energiju na stvari koje zaista čine razliku, a ne na nepotrebno. 

Poslati ili ne e-mail zahvale? 

- Pošaljite e-mail ako smatrate da će ga druga osoba cijeniti, nemojte ako mislite da nije bitno, kaže Preist.Najveća šteta koju u tom trenutku možete imati je nekoliko sekundi vremena koje potrošite na pisanje tog e-maila, no to ponekad može imati i pozitivan učinak i pokazati se isplativim, zaključuje, a prenosi BBC News.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa