Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Muče vas hemeroidi? Bolove i krvarenje smiruju ove biljke...

Muče vas hemeroidi? Bolove i krvarenje smiruju ove biljke...
1

U težim slučajevima bolovi i krvarenja su jaki, svakodnevni te može doći do prolapsa sluznice debelog crijeva. Osim prehrane i kretanja, pomaže i fitoterapija

VIDEO

Hemoroidi (noduli hoemorrhoidales) su proširene vene oko završnog dijela debelog crijeva. Simptomi hemoroida su bol, svrbež, peckanje, bockanje, otežana i tvrda stolica. Svijetlocrvena boja na površini stolice važan je dijagnostički podatak koji biste trebali spomenuti liječniku. U težim slučajevima bolovi i krvarenja su jaki, svakodnevni, a tada može doći i do prolapsa sluznice debelog crijeva. Osim uravnotežene prehrane i dovoljno kretanja, pomaže i fitoterapija. 

Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje baktericidno i dezinficirajuće. 

- U čaj za liječenje hemoroida mogu se staviti kamilica, trputac, kopriva, preslica, plod borovice i majčina dušica. Stavljajte ih u jednakim omjerima. S ovim ljekovitim biljkama smiruju se bolovi, krvarenje i upala te se održava normalna stolica. Upotrijebiti se može i kadulja jer djeluje baktericidno i dezinficirajuće pa u probavnom sustavu uništava patogene bakterije, potiče probavu i održava metabolizam zdravim - objašnjava fitoterapeutkinja, dr. med. Krajina Pokupec. 

Dnevno biste trebali popiti litru čaja, ali pomalo kroz cijeli dan. Ako je prisutan zatvor, u čaj se mogu dodati komorač, lan, vodopija ili kora krkavine koja smiruje nadutost i olakšava pražnjenje crijeva. Prije spavanja možete pojesti čašicu jogurta sa žličicom lanenog sjemena. Dio ih pogrickajte kako bi iz lana djelovala uljna i sluzava komponenta koje olakšavaju i omekšavaju stolicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Thinkstock

Aromaterapeut Saša Radulović hemoroide prevenira uljnim pripravcima koji se umasiravaju jedanput ili dvaput na dan.

- Maceratu kantariona ili ulju tamanua dodajte 3-5 posto eteričnog ulja čempresa i 3-5 posto eteričnog ulja tršlje. U slučaju jake upale hemoroida dodajte i ulje limunskog eukaliptusa (oko 3 posto) te 1-2 posto njemačke kamilice - naglašava Saša Radulović, voditelj udruge za francusku aromaterapiju Anias de Moras. I eterično ulje mediteranske biljke tršlje jedno je od najboljih venotoničnih eteričnih ulja nezamjenjivih u liječenju svih oblika problema s venama, zastoja limfe i hemoroida. 

Hemoroida se ne rješava sto posto, nekad se i vrate

Oko 50 posto ljudi pati od hemoroida, ali oni se ne mogu izliječiti u potpunosti. To je dijagnoza za cijeli život i s tim se treba pomiriti. Pravilna prehrana, fitoterapija ili u težim slučajevima operacija držat će ih pod nadzorom. 

Jedite jela na žlicu i šetnjom potaknite cirkulaciju

Važno je jesti tekuću, kuhanu hranu bez jakih začina, a što manje suhe hrane, sendviča, suhomesnatih proizvoda i pržene hrane. Treba pripaziti da se ne sjedi na hladnom i ne nosi uska odjeća te šetnjom potakne cirkulacija. 

Vlažne maramice i hladna voda poslije nužde

Za vanjsku terapiju pripremite čaj od hrastove kore, sljeza i preslice te se u njemu operite ili se jednostavno operite u hladnoj vodi, ne toploj ili, još gore, vrućoj vodi. Hladna voda, kao i tanini iz hrastove kore stišću proširene vene, smiruju krvarenje i bolove. Operite se hladnom vodom nakon svake velike nužde i održavajte higijenu rublja. 

Menta hladi pa ugodno djeluje na iritirani dio

Krema za hemoroide od shea maslaca radi se s uljem kantariona, kestena te lavande, čempresa i malo mente koja hladi pa djeluje ugodno. Maže se malo izvana i malo iznutra do tri puta dnevno. Upije se kroz sluznicu za 5-7 min.

Dreamstime

Kantarion i neven za mazanje nakon temeljitog pranja

Ulju kantariona dodajte 3-5 kapi eteričnog ulja mente. Odlična je i kombinacija kantarionova i nevenova ulja 50:50 ml. Nakon svake stolice se operite i namažite, savjetuje Krajina Pokupec. 

Snažni napitak

Uz eterična ulja pijte čaj žutog kokotca (3 g potopite na 10 minuta u vruću vodu). Pijte tri puta na dan između obroka. Najdjelotvorniji je SIPF (ekstrakt) divljeg kestena ili žutog kokotca, a u slučaju blažih tegoba koristi se 5 ml, i to dva puta na dan.

Moćna ulja

U dermalne mješavine za mazanje vanjskih hemoroida dodaje se i eterično ulje virdžinijskog cedra (Juniperus virginiana), koje dodatno potiče vensku cirkulaciju.

Nježni saveznik

Pačuli se primjenjuje i u parfemskoj industriji. Također djeluje kao dobar saveznik kod hemoroida i poteškoća s venskim sustavom, a sugerira ga francuska škola aromaterapije jer je siguran za dermalne mješavine i rektalne supozitorije, kaže aromaterapeut Radulović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru