Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Musaka: Sloj po sloj krumpira, mesa i sezonskog povrća

Musaka: Sloj po sloj krumpira, mesa i sezonskog povrća
5

Baza mediteranskog složenca su krumpir, patlidžan ili tikvice, a slast mu daje kremasti preljev od vrhnja s jajima ili nježni bešamel od mlijeka i brašna

VIDEO

Planetarno popularni složenac korijene vuče iz Grčke, gdje svaka domaćica ima recept za gurmansku musaku. Dio tradicionalnog rituala slaganja slojeva i čašica je ouza nakon jela, grčke rakije s okusom anisa. Ne volite li patlidžane-  to nije dovoljno dobar razlog da preskočite musaku. Arapi i Turci bili su domišljati i zamijenili ih tikvicama. Umjesto krumpira ili patlidžana, temelj za musaku može biti slasna bundeva hokaido koja se u slojevima slaže s mljevenim mesom i rajčicama.

Koliko ima slojeva, toliko ima i tradicionalnih specijaliteta koji mijenjaju okus musake. Od bešamela, kojim će je Grci bogato zaliti, do pjenasto izmiješanih jaja s vrhnjem ili jogurtom do nezaobilaznog sira bugarskih kuhara. Musaki se mogu dodavati i kuhana jaja, špinat, blitva, celer, cvjetača, kelj, ili neko drugo povrće te sve vrste mljevenog mesa ili pilećih prsa nerezanih na filete.

Patlidžane treba prethodno narezati, posoliti i zamotati u papirnate ručnike kako ne bi bili gorki. Musaka se može pripremiti i s plodovima mora ili ribom. Umjesto mesa između krumpira možete dodati filete oslića, kozice ili surimi štapiće uz dodatak ribljeg temeljca, češnjaka, maslinova ulja i vina, pa zalijte mješavinom jaja i mlijeka te zapecite. Kako biste obogatili aromu, nećete pogriješiti ako dodate kopar, majčinu dušicu ili muškatni oraščić.

Tradicionalna grčka musaka

Sastojci: 2 patlidžana, 6 žlica maslinova ulja, 2 luka, 2 češnja češnjaka, 400 g mljevene govedine ili janjetine, 250 ml umaka od rajčice, 750 g krumpira, 2 žlice krušnih mrvica, 200 g jogurta, 4 jaja, žlica origana

Priprema: Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite 30 minuta da izađe voda. Osušite i popržite u tavi sa svake strane po 3 minute. Propirjajte luk, češnjak i mljeveno meso pa dodajte rajčice. Kuhajte dok tekućina ne ispari. Krumpir narezan na ploške također popržite. Posudu za pečenje nauljite, pospite krušnim mrvicama i obložite ploškama patlidžana. Naizmjence slažite krumpire i mljeveno meso pa završite krumpirom. Pomiješajte jogurt, jaja i začine pa prelijte krumpire. Pecite oko 75 minuta.

Lagana musaka s puretinom i gljivama

Sastojci: 250 g purećih prsa, 200 g bukovača ili šampinjona, 600 g tikvica, 50 g brašna, 100 ml vrhnja, jaje

Priprema: Mljevena pureća prsa popecite. Dodajte narezane gljive pa pirjajte 15 minuta. Uzdužno narezane ploškice tikvica uvaljajte u brašno i kratko popecite. U namašćenu vatrostalnu zdjelu slažite redom tikvice i meso, a završite s tikvicama. Prelijte vrhnjem u koje ste umiješali jaje. Pecite u pećnici otprilike 20 minuta.

Morska musaka sa surimi štapićima i tikvicama

Sastojci: 1 kg, 2 tikvice, 4 jaja, 2 glavice luka, 200 g surimi štapića, pola limenke inćuna, 10 g ribanog parmezana, 3 dl kiselog vrhnja, 2 grančice kopra, muškatni oraščić, ulje, sol

Priprema: Tikvice uzdužno narežite na ploške i popržite u tavi. Krumpir skuhajte i narežite na ploške. Luk narežite i rasporedite po krumpiru, dodajte prepolovljene ploške inćuna, tikvice i surimi štapiće. Pospite koprom i zalijte polovicom mješavine kiselog vrhnja i ribanog muškatnog oraščića. Sve ponovite i zalijte izmućenim jajima s parmezanom. Pecite otprilike 15 minuta.

Vegetarijanska musaka

Sastojci: 400 ml povrtnog temeljca, 100 g sojinih ljuskica, 600 g krumpira, 2 manje tikvice, 2 manja patlidžana, 2 glavice luka, 2 češnja češnjaka, 1 vezica peršina, 100 ml suhog crnog vina, 800 g pelata, 5 žlica pirea od rajčice, 3 žlice brašna, 200 ml mlijeka, 150 g kiselog vrhnja, 2 jaja, 2 rajčice.

Priprema: Temeljac začinite s malo čilija, soli i papra te dodajte sojine ljuskice. Skuhajte krumpir i zagrijte pećnicu. Tikvice i patlidžane narezane na ploške premažite uljem i pecite u pećnici 15 minuta. Na tavi popržite luk i dodajte ocijeđene sojine ljuskice. Dodajte češnjak i zalijte vinom. Dodajte pelate u pire, začinite cimetom, čilijem, kuminom i crvenom paprikom.Kuhajte 5 minuta pa umiješajte peršin. Popržite maslac, dodajte brašno i ulijevajte mlijeko. Umiješajte kiselo vrhnje i malo muškatnog oraščića. Maknite s vatre i umiješajte dva jaja. Lim za pečenje namastite i pospite krušnim mrvicama. Posložite ploške krumpira, trećinu sojinih ljuskica, polovinu rajčica narezanih na ploške, patlidžane i sojine ljuskice. Na vrh dodajte tikvice i rajčice te prelijte umakom i pecite oko 40 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'