Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Muškarci i žene ne plaču isto, a suze se razlikuju i po teksturi

Muškarci i žene ne plaču isto, a suze se razlikuju i po teksturi
1

U emocionalnim suzama ima više proteina nego kod onih za ispiranje, a zbog prolaktina kojeg žene imaju dvostruko više nego muškarci, one češće plaču

VIDEO

Ženama je plakanje biološki uvjetovano pa one tijekom života "ispuste" znatno više suza nego muškarci, a mikroskopskim pregledom se može uočiti i spolna razlika u građi suznih žlijezda, objašnjavaju znanstvenici. Proučavajući konkretnu razliku između muških i ženskih suza te suza općenito otkrili su da je muški suzni kanal mnogo veći nego kod pripadnica "nježnijeg" spola, pa se zato kod žena suze cijepaju i teku ili klize niz obraze, objašnjava dr. Louann Brizendine sa Sveučilišta California. Muške suze se ne cijepaju već padaju, poput kapi. Njihove suze su veće i padaju u većoj količini te brže. Društveni uvjeti kao i individualne razlike uvjetuju koliko će pojedincu biti teško suzdržati nagon i potrebu za plakanjem.

- Ako proživljavamo veliku bol, tugu ili frustraciju, amigdala, kao dio limbičkog sustava, šalje signale u frontalne motoričke režnjeve mozga zbog čega se normalno disanje trenutno može pretvoriti u jecanje - kaže dr. Brizendine.

Plaču "osjećajni" muškarci

Dječaci za razliku od djevojčica imaju ugrađeni mehanizam da ti signali putuju sporije, a zbog društvenih pravila oni kroz odrastanje još više uče kako zadržati kontrolu i suspregnuti suze. Zbog toga, nedavna istraživanja pokazuju da okolina pozitivnije reagira na muškarce negoli na žene koje plaču, jer se smatra kako su oni zbog toga osjećajniji i "bolji" od drugih muškaraca.

Vrste suza

Suze ispiranja imaju funkciju ovlaživanja i čišćenja oka od nečistoća, a nastaju ukoliko je oko iziritirano, primjerice zbog boravka u zadimljenoj prostoriji. Za razliku od njih, emocionalne suze nastaju kao rezultat na osjetilne stimulanse ili fizičku bol te imaju više proteina nego suze ispiranja, dok je omjer soli i hormona jednak u obje vrste suza.

Prolaktin je jedan od hormona kojeg možemo pronaći u suzama, a inače je poznat kao katalizator laktacije koji omogućuje ženama dojenje. U dobi od 18. godina žene imaju 50 do 60 posto više prolaktina u organizmu, što može objasniti zbog čega one češće i više plaču.

- Iako mehanizam stvaranja suza i plakanja nije u potpunosti jasan znanstvenicima, zna se da su ljudi jedina vrsta koja plače emocionalne suze - kaže dr. Ad Vingerhoets sa Sveučilišta Tilburg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti