Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Muškarci nisu imuni na bolest štitnjače, a žene na infarkt...

Muškarci nisu imuni na bolest štitnjače, a žene na infarkt...
1

I očne bolesti drukčije pogađaju različite spolove, mokraćne infekcije češće su kod žena kao i migrene, dok muškarci češće pate od kroničnih plućnih bolesti

VIDEO

Mnoge bolesti drukčije pogađaju žene i muškarce. Stoga se srčani udar kod žena katkad otkriva sa zakašnjenjem, što otežava liječenje.

- Žene često imaju atipične simptome koronarne bolesti pa tako tipična slika angine pektoris (bolova iza prsne kosti) u žena može biti karakterizirana nedostatkom zraka i otežanim disanjem, bez bolova iza prsne kosti - objašnjava dr. Ivan Pećin, specijalist interne medicine, i dodaje:

- Smatra se da su žene tijekom generativne dobi ‘zaštićenije’ od muškaraca kad je riječ o bolestima srca i krvnih žila zbog ženskoga spolnog hormona. No u stvarnosti su žene u prosjeku pod istim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti kao i muškarci, samo otprilike 7-10 godina poslije.

Suprotno uvriježenu mišljenju, i muškarci mogu imati problema sa štitnjačom.

- Bolesti štitnjače najčešće vezujemo uz žene i upravo se zbog te percepcije kod muškaraca često bolest štitnjače previdi i ne liječi - kaže dr. Pećin.

Čak i rak ima “spolne predrasude”. Prema američkom istraživanju, rak debelog crijeva najčešće pogađa muškarce od 65 godina, a ženama se najčešće dijagnosticira oko 70. godine. Kod muškaraca su simptomi raka debelog crijeva krv u stolici ili nepravilan rad crijeva. Kod žena je to krvarenje nevidljivo, a samo zbog crno obojene stolice obično se ne obraćaju liječniku. 

To je razlog zbog kojega rak debelog crijeva u žena u prvim fazama prolazi uglavnom nezapaženo te se dijagnosticira mnogo kasnije. Uobičajeni simptomi raka debelog crijeva poput krvi u stolici javljaju se kad se karcinom nalazi na desnoj strani, što je uobičajeno kod muškaraca, a kod žena se pojavljuje na lijevoj strani. Rak debelog crijeva uzrokuje anemiju te bi sve žene koje pate od nedostatka hemoglobina trebale obaviti kontrolni pregled.

I očne bolesti drukčije pogađaju različite spolove

Očne bolesti poput glaukoma i katarakta jednako često pogađaju žene i muškarce. Žene su iz nepoznatih razloga sklonije autoimunim bolestima poput skleritisa (upale bjeloočnice), a muškarce češće pogađa spuštanje vjeđa, što uzrokuje iritacije i oštećenja rožnice.

Mokraćne infekcije češće su kod žena

Svaka druga žena u životu će barem jedanput bolovati od infekcije mokraćnih putova, a većina muškaraca zbog drukčijih organa nikad neće imati takvih problema.

Rak kože javlja se na drugim mjestima

Kod muškaraca se rak kože najčešće pojavljuje na leđima i prsima, a kod većine žena na potkoljenicama. Pretpostavlja se da je to stoga što muškarci češće skidaju majice. Melanom je češće fatalan za muškarce.

Migrena je tipična ženska boljka

Migrena pogađa 20 posto žena i samo 10 posto muškaraca. Muškarci pet puta češće pate od žestokih “cluster” glavobolja koje obično pogađaju područje oko jednog oka ili sljepoočnice.

Ne ignoriraj simptome!

Žene žive tri godine dulje od muškaraca, no još se pouzdano ne zna zašto. Britanski znanstvenici smatraju kako je za to zaslužan ženski snažniji imunosni sustav koji ih štiti u starijoj dobi. Otkrili su da žene proizvode više bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija Ipak, muškarci se mogu tješiti činjenicom da će u životu patiti od manje kroničnih bolova. Muškarci dvostruko češće obolijevaju od plućnih bolesti poput kroničnog bronhitisa i emfizema pluća, no puše li, žene mogu prokockati svoju prednost. 

Ženska su pluća manja od muških pa je moguće da ona upijaju koncentriraniji oblik dima jer češće uvlače, stoga žene imaju veći rizik od raka pluća. Dijabetes kod žena također često prolazi nezapaženo. Posljedica dugotrajno povišenih razina glukoze su oštećenja krvnih žila i gubitak osjeta u živcima, a s obzirom na to da su žene prema prirodi sklonije ignorirati bolove, pomoć ne traže na vrijeme.

Žene češće pate od tjeskobe i panike

Ženski je mozak gušće isprepleten neuronima, ali sa starenjem brže gubi stanice. Zato žene češće pate od demencije, a i deset puta češće pate od napadaja panike i anksioznosti. Bolesti poput shizofrenije češće pogađaju muškarce.

Depresija i pad potencije mogu biti znak bolesti štitnjače

Uz ubrzan puls, osjećaj knedle u grlu ili gušenja, kod muškaraca su simptomi i gubitak potencije te depresija. Poremećaje štitnjače važno je na vrijeme otkriti jer prekomjeran rad štitnjače iscrpljuje organe te može prouzročiti zatajenje srca.

Muškarci imaju snažnije mišiće i lakše ih zadržavaju

Muškarci ne samo što imaju snažnije mišiće, nego im je i lakše zadržati ih. Žene starije od 65 godina moraju se mnogo više truditi kako bi očuvale mišićnu masu. Ženski mišići najbrže se gube nakon menopauze. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje