Muškarcima važan izgled, žene više cijene inteligenciju, no s godinama prevlada osobnost | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 132

Muškarcima važan izgled, žene više cijene inteligenciju, no s godinama prevlada osobnost

Muškarcima važan izgled, žene više cijene inteligenciju, no s  godinama prevlada osobnost

Novo istraživanje pokazalo je da muškarci i žene partnere biraju na na temelju sličnih osobina, uz male razlike te da je kod oba spola visina prihoda na vrlo niskom mjestu na ljestvici

VIDEO

Postoji jedno vječno pitanje svih pitanja, na koje zasigurno najviše ljudi na svijetu traži odgovor: Što je ono što muškarci, odnosno žene, smatraju seksualno privlačnim na partneru? 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su osobine privlačnih ljudi

Pokretanje videa...

00:53

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Plus One, istraživači su došli do zaključka da imamo zapravo vrlo slične prioritete u potrazi za partnerom, uz male nijanse, s tim da se oni - mijenjaju s godinama, donosi portal MindBodyGreen. 

Tim istraživača s Queensland University of Technology u Australiji želio je utvrditi što točno muškarci i žene traže kod partnera, odnosno zbog čega određeni partneri kod njih imaju prednost i kako se to s vremenom mijenja.

Pritom treba imati na umu da sklonosti koje definiraju seksualnu privlačnost određuju sve: Od partnerskog odnosa do seksa, ali utječu na nas i puno šire, na to kako ćemo se odnositi prema rodnim normama i politici. 

20 najboljih muških poteza koji nemaju veze sa seksom, ali su zato brutalno seksi - provjerite
20 najboljih muških poteza koji nemaju veze sa seksom, ali su zato brutalno seksi - provjerite

Istraživači su pregledali profile preko 7000 Australaca na stranicama za sastanke, u dobi od 18 do 65 godina. Sudionici su potom dobili devet specifičnih osobina, podijeljenih u tri kategorije, koje su trebali ocijeniti na temelju važnosti koju im pridaju, na skali od 0 do 100.

Kategorija 'estetika', na primjer, uključivala je dob, atraktivnost i tjelesnu građu. Kategorija 'resursi' uključivala je inteligenciju, obrazovanje i prihode, a 'osobnost'  povjerenje, otvorenost i emocionalnu povezanost.

Nakon analize rezultata ocjena koje su tim kategorijama dali ispitanici, istraživački tim je otkrio da muškarci i žene zapravo imaju relativno slične prioritete. U oba slučaja, sve tri osobine ličnosti, kao i tjelesnu građu i privlačnost, smatrali su izuzetno važnima, dok su također podjednako ocijenili da su prihodi od niže važnosti. 

Inteligencija, povjerenje, dob, obrazovanje, prihodi i emocionalna povezanost činili su se malo važnijima u izboru partnera za žene (konkretno oko 9 do 14 bodova). S druge strane, muškarci su atraktivnost i tjelesnu građu ocijenili nešto važnijim u odnosu na ove kategorije koje su žene istaknule. 

Što je seksualno privlačno muškarcima, a što ženama i kako se to mijenja kroz godine
Što je seksualno privlačno muškarcima, a što ženama i kako se to mijenja kroz godine

No,čini se da se prioriteti mijenjaju kako starimo. Muškarci su estetici pridavali veći značaj nego žene općenito, ali među starijim sudionicima bilo je manje odstupanja.

Pored toga, mlađe su žene ocjenjivale osobine ličnosti kao važnije nego što su to činili mlađi muškarci, ali među starijim sudionicima i muškarci i žene ravnomjernije su ocjenjivali osobnost.

Autori napominju da se rezultati ove studije poklapaju s većinom onoga što već znamo u vezi sa seksualnom privlačnošću, s tim da je relativna novost to da se prioriteti mijenjaju s godinama. 

I za muškarce i za žene, 'privlačnost postaje manje važna s godinama, ali raste potreba za partnerom koji je otvoren i ulijeva povjerenje - pišu autori.

Dakle, fizička privlačnost može biti važna tijekom cijelog našeg života, ali što smo stariji, to će naša osobnost biti pravi test naše atraktivnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 132

VIDEO

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu
25 PITANJA

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'

Čuvanje tajni unutar veze može dovesti do dugotrajne štete, često uzrokujući značajno kršenje povjerenja.
Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split
SUPER SLASTICE

Ovo su omiljeni deserti svakog znaka zodijaka: Strijelci vole baklavu, a Lavovi banana split

Čak i ako niste gurman, nemojte preskočiti ovaj popis slastica jer prema astrologiji svaki horoskopski znak ima slatkiš koji savršeno odgovara njegovom jedinstvenom raspoloženju i osobnosti