Lifestyle

Komentari 16

'Muž, djeca i ja radimo šarene lizalice koje osvajaju Europu'

'Muž, djeca i ja radimo šarene lizalice koje osvajaju Europu'

SLATKI POSAO Svi ukućani sudjeluju u svim fazama rada, kaže Štefica Blaženić, koja je 2008. nastavila obiteljski posao. Planiraju izvoz slatkiša i na druge kontinente

Poduzetnica Štefica Blaženić iz Zagreba oduvijek se bavi proizvodnjom lizalica i bombona. Nastavila je obiteljski posao koji korijene vuče još iz 1962. godine.

- Obrt je već dugo u obitelji, od djeda i bake. Do 2008. proizvodili smo samo za potrebe prodaje na sajmovima i raznim manifestacijama na štandu. Obrt 2008. dobiva ime ‘Fantasia’, proširuje se i modernizira proizvodnju te se pojavljuje kao brend u Hrvatskoj - priča Štefica.

Stare recepture

Upravo je ona otvorila obrt u novom ruhu.

fantasia

- Kad sam otvarala obrt, nije bilo nikakvih problema zbog izuzetne susretljivosti i pomoći naše područne ispostave Ureda za gospodarstvo u Sesvetama. Puno je značilo i to što sam bila upoznata sa svom administracijom dok je obrt još bio na supruga. On nikako nije bio za papirologiju, zato smo obrt prebacili na mene. Moderniziranjem proizvodnje povećali smo kapacitete i proširili asortiman pa smo naše proizvode mogli ponuditi i u veleprodaju - kaže Štefica. Prvo su doradili neke postojeće proizvode, nastavlja.

- U nekim proizvodima smo otišli korak unazad, odnosno vratili smo staru recepturu. U drugim stvarima smo otišli dva koraka naprijed, uveli smo suvremena pakiranja i dizajn, pribavili potrebnu dokumentaciju i certifikate te napravili proizvode visoke tehnološke razine spremne za prodaju u trgovinama - kaže Štefica.

Cijela obitelj i tim su non-stop u tome, nastavlja.

- Imamo tri kćeri, Ines (21), Mateju (19) i Nicole (17), te sina Simona (13). Uključili smo ih u posao od malih nogu - kaže Štefica. Ideje dolaze, neke se realiziraju, a neke su na čekanju, nastavlja.

Posao od 0 do 25

- Kako funkcioniramo? Narudžba se mora isporučiti na vrijeme! Mi kao obrtnici imamo radno vrijeme od 0 do 25. Prije, a i poslije rada u pogonu smo u uredu zbog prevelike administracije. Treba održavati kontakte s kupcima, obavještavati ih i nalaziti nove, iako u većini slučajeva oni pronađu nas - priča Štefica i kaže da joj je najljepše raditi u pogonu.

fantasia

- Radimo ono što volimo, i to radimo odlično. Od nabavke materijala do finalnog proizvoda je jako dug proces, a svaki dio je bitan. Naravno da moramo sudjelovati u svim fazama proizvodnje. Kako smo obiteljski obrt, svi sudjelujemo - kaže nam Štefica.

Dodaje da je jako bitno imati i dobar tim. U njezinu su još dva radnika te, prema potrebi, sezonski radnici.

- Naši djelatnici su dobro obučeni, vrijedni i svatko svoj zadatak izvrši besprijekorno - kaže.

Obrt “Fantasia” za sada nudi tri kategorije proizvoda: lizalice, bombone i pakiranu šećernu vunu, a tako će i ostati, tvrdi vlasnica Štefica.

- Čak 17 proizvoda je spremno za daljnju distribuciju. Uz to, proizvodimo i ‘custom’  proizvode, bilo da je riječ o brendiranim proizvodima za velike tvrtke ili personalizirane lizalice za svadbe i slično - kaže Štefica.

fantasia

Prodaju i u EU

Upravo su proizvodi ono što privlači ljude.

- Trudimo se zadržati svakog kupca, a u tome i uspijevamo. Najbitnije nam je poštovanje dogovora prema klijentima i održavanje kvalitete proizvoda - ističe Štefica. Dodaje da je za njihove proizvode potrebna posebna vještina, kako bi rekli Englezi, “sugar art”.

- Proizvodnja je bazirana na ručnom radu, iako koristimo gomilu strojeva.

Preko naših partnera i distributera lizalice su dostupne gotovo svakome. Neki imaju dio asortimana, dok neki imaju u ponudi cijelu paletu naših proizvoda. U većini boljih trgovina ima barem jedan artikl - kaže Štefica.

Više od 50 posto proizvedenog je i na tržištu izvan Hrvatske.

- Uglavnom u zemljama EU i susjednim zemljama, mada nam se smiješi i izvoz na ostale kontinente, posebno sad kad smo bili na najvećem svjetskom sajmu slatkiša ISM Cologne 2018., gdje je zanimanje za proizvode bilo izuzetno - kaže Štefica.

Bez jadikovanja!

No prodaja preko weba ne funkcionira jer su troškovi pakiranja i dostave puno veći od cijene samog proizvoda, dodaje.

- Smatramo da je posao sastavni dio života. Kao što se nekad išlo u lov  po hranu, tako se danas ide na posao. Mislimo da je danas ipak lakše. Sad kad su nam djeca veća, oni nam puno pomažu i odrađuju neke dijelove posla te smo zbog toga ponosni. Nađe se tu vremena i za putovanja, izlaske, druženja, ali to je sve puno bolje nakon odrađenog posla. No u većini slučajeva, zbog poslovnih obveza, malo trpe frizura i manikura - šali se Štefica.

fantasia

Dodaje da današnje vrijeme pruža puno mogućnosti u izboru posla. Kako bi se uopće mogao odraditi neki posao, moraju se prvo steći znanja i vještine.

- Sva znanja i vještine treba nesebično uložiti u posao. Ne smijete jadikovati nad poslovnim neuspjesima i uloženom trudu, nego osmišljavati nove projekte koji imaju realnu šansu da uspiju. Uvijek nadopunjavajte znanja i usavršavajte vještine. S vremenom, uz to, dođe iskustvo i uspjeh je zagarantiran - zaključuje Štefica.

Najčitaniji članci