Obavijesti

Lifestyle

Komentari 102

Na ovaj Badnjak se ne mora postiti - no kada ići na misu?

Na ovaj Badnjak se ne mora postiti - no kada ići na misu?
1

Ove godine Badnjak i četvrta nedjelja došašća padaju na isti dan. Vjernici su pomalo zbunjeni odlaskom na svetu misu - trebaju li na misu ići dva puta, zanima ih i trebaju li postiti

VIDEO

- Post je uzdržavanje od jela na taj način da se ujutro i na večer uzme samo malo hrane, a na podne se uzme normalan obrok (ručak). Post može biti i stroži, pa je najstroži post onda kada se posti o kruhu i vodi, takozvano žažinjanje, objašnjava fra Dragan Smiljan Kožul u časopisu Veritas – glasniku svetog Antuna Padovanskog.

8 trikova kako da purica bude savršena - ukusna i vrlo sočna
8 trikova kako da purica bude savršena - ukusna i vrlo sočna

Kaže kako u Katoličkoj crkvi postoje dva stroga posta i nemrsa - za Čistu srijedu i Veliki petak. Nekada je post za Badnjak bio obvezan, ali to po crkvi više nije obveza. Ipak, dodaje kako je pohvalno što se mnogi vjernici i dalje drže posta na Badnjak no ove godine to zaista ne treba činiti.

Duško Jaramaz/PIXSELL

- Ove godine, budući da je Badnjak u nedjelju, a “nedjelja ne trpi posta”, jer svaka je nedjelja svetkovina Kristovog uskrsnuća, nije potrebno održavati niti taj ‘običajni’ post i nemrs - pojasnio je fra Dragan Smiljan Kožul.

"Može se postiti prije blagdana, u petak ili u subotu"

- Treba postiti prije blagdana jer postom se približavamo Bogu. Treba detoksicirati tijelo od svih otrova koje unosimo u naš organizam, pa obzirom da ove godine Badnjak pada u nedjelju nema posta taj dan,ali ga je dobro učiniti prije. Post je preporučljiv zbog ljudskog organizma da se oslobodi svih toksina. To vam je isto kada idete u bolnicu na pretrage,preglede ili ležanje, tada budete na dijeti. Organizam se na taj način čisti od svih salama koje unesemo kroz određeni period u njega - rekao je župnik vodnjanske crkve sv. Blaža, Marijan Jelenić.

Slično mišljenje dijeli i Rikar Lekaj, pulski svećenik.

 

- Kršćani slave nedjeljom uskrsnuće,pa se nedjelja obilježava u veselju i ne posti se. Post znači da se jedanput u danu jede do sitosti, a nemrs znači da se taj dan ne jede meso. To je na Pepelnicu i na Veliki petak. Pošto je Badnjak ove godine u nedjelju,nismo dužni postiti. Eventualno ako netko drži do tradicije,može postiti u petak ili subotu - objasnio je svećenik Lekaj.

Koliki puta ove godine ići na misu?

Naime, ove godine Badnjak i četvrta nedjelja došašća padaju na isti dan. Vjernici su pomalo zbunjeni i odlaskom na svetu misu - trebaju li na misu ići dva puta?

Prema Katekizmu Katoličke crkve na misu je potrebno otići dva puta - na nedjeljnu svetu misu četvrte adventske nedjelje, a potom i na božićnu svetu misu, donosi bitno.net.

KKC 2180: "Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi. Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu.".

- Obzirom da Badnjak pada u nedjelju,na svetu misu bi bilo poželjno ići taj dan i potom otići na Polnoćku koja vrijedi kao da ste išli na misu i na sam Božić - objasnio je pulski svećenik Rikar Lekaj.

Obveza četvrte nedjelje došašća ove godine je ovakva:

  • Nedjeljna sveta misa - u subotu navečer.
  • Nedjeljna prijepodnevna sveta misa.
  • Nedjeljna poslijepodnevna sveta misa.
20 odličnih ideja za dekoraciju blagdanskog stola - predivno
20 odličnih ideja za dekoraciju blagdanskog stola - predivno

Obveza svetkovine Božića ove godine je ovakva:

  • Božićna sveta misa polnoćka.
  • Božićna sveta misa u ponedjeljak.

Da bi ispunili svoju obvezu prema Katekizmu, iskombinirajte odlazak na dvije svete mise kako vam najviše odgovara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana