Lifestyle

Komentari 0

Na Pelješcu još jedna eko akcija čišćenja podmorja 'Think Green'

Na Pelješcu još jedna eko akcija čišćenja podmorja 'Think Green'

Ovog se vikenda na Pelješcu u mjestu Trstenik provela akcija 'Think Green', čiji su glavni organizatori i nositelji projekta Ronilački klub 'Roniti se Mora' i National Geographic Hrvatska

Bila je to 19 akcija 'Think Green' u nizu. Podmorje u uvali Trstenik i plažu Zaglavak čistilo je 40 ronioca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Trstenika, izvijestili su iz Ronilačkog kluba 'Roniti se Mora'.

Pogledajte video o smeću u podmorju:

Izvađeno je više od 400 vreća plastičnog otpada, desetci auto guma i akumulatora, bokobrani s brodova, plastična cijev,  stotinjak metara čeličnih sajli, starih vrša te stolica.

Sav otpad izvađen iz mora zbrinuli su djelatnici komunalnog poduzeća Bilan. Otprilike 5 tona otpada sakupljeno je u vrećama, a krupnog otpada i naplavljenog drveta vjerojatno i daleko više. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice.

Također nađeno je i više minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom, kao i znatna količina medicinskog otpada na plaži, navodi se u priopćenju.

"Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv", ističu organizatori ekoakcije.

Napominju da nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih ekoakcija, nije samo čišćenje nego i edukacija građana, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja.

Iz ekipe "Roniti se Mora" ocjenjuju da je možda najveći pothvat ove akcije bila plaža Zaglavak, koja je cijela bila prekrivena smećem, koje većinom pristiže iz Albanije nošeno jugom. Nakon akcije plaža je ponovno u funkciji za prihvat turista.

 'Think Green' je ronilačko-ekološki projekt kojeg je pokreno Ronilački klub „Roniti se mora“ iz Zagreba nakon osnivanja 2011.   Kontinuiranim provođenjem projekta realizirano je 19 ronilačkih ekoakcija, od zagrebačkih jezera pa sve do otoka Krka, Ugljana, Visa, Biševa, te poluotoka Pelješac.

Fokus potrebno staviti i na mikroplastiku

 Nakon ekološko-ronilačkih akcija morsko dno, rijeke i jezera su većinom očišćene od krupnijeg otpada, kao što su automobilske gume, štednjaci, perilice rublja, bicikli, akumulatori, plastične i staklene boce i sl.

 No, napominju iz Ronilačkog kluba, osim vađenja krupnog otpada s morskog dna, sada je fokus potrebno staviti i na mikroplastiku  te manje komade plastike, zaostalih mreža i drugih manjih predmeta koji mogu završiti u organizmima morskih životinja. Mikroplastiku, naime, mogu progutati morske životinje nakon čega ona ulazi u prehrambeni lanac, a zatim dospijeva u hranu ljudi. Prema UN-u u morima se nalazi 51 trilijun čestica mikroplastike, dodaje se u priopćenju.

Najčitaniji članci