Na posao idete s grčem? Ne tražite novi - promijenite stav | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Na posao idete s grčem? Ne tražite novi - promijenite stav

Na posao idete s grčem? Ne tražite novi - promijenite stav

Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko od petka, očito je da se na svom poslu ne osjećate dobro

VIDEO

Idealan posao iz snova ne postoji. Sreća na poslu, baš kao i sreća u privatnom životu, počinje od vas samih, poručuje Sonja Lyubomirsky, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Kaliforniji.

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinjski salon za nokte u kontejneru

Pokretanje videa...

Tanja Polanšćak otvorila je salon za nokte u kontejneru u petrinji 00:48

Takav stav postaje sve važniji jer prema američkoj anketi, zadovoljstvo i sreća na radnome mjestu posljednjih su godina dotakle dno te su na rekordno niskoj razini. Iako se svaki novi posao na početku doima kao izazov, a novi kolege kao idealni suradnici, taj dobar osjećaj ne traje dugo. Oduševljenje novim poslom nestaje već nakon godinu dana rada. Nakon što na radnome mjestu puste korijenje, zaposlenici počinju s traženjem mana.

Što reći kad vas pitaju: Zašto želite promijeniti svoj posao?
Što reći kad vas pitaju: Zašto želite promijeniti svoj posao?

Postaju laserski fokusirani na dvije ili tri stvari koje im se ne sviđaju i koje im smetaju zanemarujući pritom devet ili deset dobrih, a možda čak i odličnih strana svog posla. Zbog toga se polako ali sigurno počinje rađati ideja da je jedino rješenje traženje novoga radnog mjesta.

Ako početkom svakoga radnog tjedna na posao idete s grčem u želucu pitajući se zašto je petak tako blizu ponedjeljka, a ponedjeljak tako daleko od petka, očito je da se na svom poslu ne osjećate dobro. No rješenje nije nužno u traženju novog posla nego u tome da pronađete radost u poslu koji imate, a promjenom stava život će se činiti mnogo lakšim.

Razgovarajte o dobrim danima i riješit ćete se depresije

Problem: U današnjoj ekonomskoj situaciji zaposleni se teže nego prije pet godina odlučuju dati otkaz na poslu koji ih profesionalno i financijski ne zadovoljava.

Rješenje: Da biste na poslu bili sretniji, usredotočite se na uspješne dane te na zahvalnost i uvažavanje. To su djelotvorni protuotrovi koji liječe depresiju na poslu, tvrdi Sonja Lyubomirsky, koja istražuje osjećaj sreće. Na kraju tjedna nabrojite barem tri dobre stvari koje su vam se na poslu dogodile i bit ćete motiviraniji.

Ilustracije samopouzdanja i posla

Novim ciljevima i izazovima razbijte osjećaj monotonije

Problem: Dosadan posao, bez izazova.

Rješenje: Kad osjetite da vam posao postaje dosadan, postavite si nove ciljeve i nove izazove kojima ćete usavršiti znanja i vještine. Istraživanja su pokazala da takva strategija razbija monotoniju, povećava učinkovitost i zadovoljstvo zaposlenika, tvrdi dr. Heidi Grant Halvorson, autorica knjige “Kako ostvariti svoje ciljeve”. Suočen s novim izazovom, mozak počinje iskorištavati svoje uspavane resurse - pozornost, pamćenje, samokontrolu te snagu volje, a mi se uslijed toga osjećamo angažirano, korisno i zadovoljno.

Radnici ne bi trebali dolaziti na posao prije 10 sati, evo zašto
Radnici ne bi trebali dolaziti na posao prije 10 sati, evo zašto

Na posao ponesite svoju strast i pravu osobnost

Problem: Od posla koji radite plaćate račune, kupujete hranu i odjeću, no on vas ne ispunjava jer sanjarite o umjetničkoj profesiji.

Rješenje: Ne poduzmete li korake, nezadovoljstvo će rasti. Kreativnost i umjetničku crtu pokušajte ugraditi u posao koji radite. Ne potiskujte svoje pravo ja. Na poslu budite ono što jeste te ne ostavljajte najbolji i najkreativniji dio sebe kod kuće, poručuje psiholog David Ballard. Biti profesionalan ne znači isključiti osobnost i biti robot.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?
DUUUUUGI POPIS

Ovo je popis razloga zbog kojih moja supruga najčešće odbija seks - je li i kod vas isto?

Jedan pomalo frustrirani muškarac odlučio je zabilježiti sve razloge zbog kojih je supruga odbila seks s njim, a izgleda da nije jedini s ovakvim problemima u spavaćoj sobi

4 najhrabrija znaka Zodijaka
MOĆNI SU

4 najhrabrija znaka Zodijaka

Radi se o specifičnim karakteristikama koje krase neke znakove, oni se izuzetno dobro snalaze u situacijama koje zahtijevaju brzo donošenje odluka
Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta
ZNA ŠTO ŽELI

Ima 33 godine i djevica je: Bit ću s onim tko ispuni ovih 10 uvjeta

Danyelle Noble kaže da je uvijek bila sretna sama i unatoč tome što želi vezu, nije spremna pristati na bilo koga, čak ni na vezu za jednu noć samo zbog seksa