Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Na sastancima u Italiji tema je privatni život, u Britaniji nije

Na sastancima u Italiji tema je privatni život, u Britaniji nije
1

Talijani i Španjolci na prvom će poslovnom sastanku iznositi detalje iz privatnog života, a Britanci će tu podvući crtu i temu će okrenuti na vremensku prognozu...

VIDEO

Poslovnjaci u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji dijele želju za tim da poznajete njihov jezik.
To ne mora biti savršeno poznavanje jezika, ali nekoliko osnovnih fraza i poslovnih riječi moglo bi vam lakše otvoriti vrata. Isto vrijedi i za posjetnice koje svi rado prihvaćaju, ali plus je ako ih prevedete na jezik domaćina.

Kad se s potencijalnim poslovnim partnerom konačno sretnete licem u lice, obavezno prvi pružite ruku. Nijemci će cijeniti snažan stisak, a u Rusiji je važno i da održavate kontakt očima tijekom prvog susreta. Talijani su otišli korak dalje, pa ćete uz rukovanje teško izbjeći poljubac u obraz.

Ležernost očekuju i u poslovnoj komunikaciji, koja više izgleda kao razgovor između prijatelja nego poslovni sastanak. Važno im je uspostaviti međusobno povjerenje prije nego što se bace na posao. Slična situacija odvija se i u Španjolskoj, gdje na poslovnim sastancima često razgovaraju o temama iz privatnog života.

Normalno je da istodobno priča nekoliko ljudi, no ako vam netko upadne u riječ, nemojte se uvrijediti jer Španjolci tako razgovaraju i u privatnom i u poslovnom životu. I Britanci vole opuštene teme, ali ne žele slušati previše detalja iz vašeg intimnog života. Čavrljanje okrenite na  vremensku prognozu jer im je to jedna od  najdražih tema.

Dreamstime

A Francuzi ne žele razgovarati o privatnom životu i komunikacija im je strogo poslovna, pa se pripremite na to da žele raspraviti baš svaki detalj. I Nijemci snažno odvajaju poslovno i privatno, pa ne očekujte nikakvo čavrljanje. Nakon rukovanja i upoznavanja ne zaboravite i na pravilno oslovljavanje.

U Europi je normalno netom upoznatu osobu oslovljavati pravilnom titulom i punim imenom. U državama poput Italije i Njemačke preferira se korištenje poslovne titule kako bi se istaknuo profesionalni ili akademski položaj, no ako niste upoznati s titulom, dovoljno je i da se obratite s “gospodine/gospođo” (na jeziku domaćina) i da izgovorite prezime. 

  • Rusi ne vole kašnjenje Ozbiljni Rusi neće vam tolerirati ako zakasnite na posao ili sastanak, ali zato sami često kasne. Darovi su normalna stvar, ali prihvaćaju ih tek nakon nekoliko susreta. 
  • Španjolci su najopušteniji Na sastanku s nekoliko Španjolaca teško ćete doći do riječi, a možete zaboraviti i na poslovni plan. On postoji tek kao slovo na papiru jer ga se nitko ne pridržava. 
  • Britanci vole komunikaciju mailom Prije susreta s britanskim šefom dobro je razmijeniti što više mailova ili telefonskih razgovora jer je u Velikoj Britaniji takav oblik komunikacije najprihvaćeniji. 
  • Talijani odugovlače Zaposlite li se u Italiji, pripremite se na dugotrajne sastanke jer Talijani detaljno raspravljaju o svemu. 
  • Francuzi se derže rasporeda bez pošalica U Francuskoj zaboravite na kašnjenje i dobro pročitajte plan poslovnog sastanka jer ga se Francuzi zaista i drže. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu