Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Na tanjuru su gulaš, piletina, pa i torta začinjena finim pivom

Na tanjuru su gulaš, piletina, pa i torta začinjena finim pivom
4

Rahlo pecivo, ukusan kruh, mekano meso, slastan krumpir i sočna čokoladna torta svoju izvrsnost možda duguju pivu. Koliko to piće poboljšava okus, isprobajte sami!

Može biti crno, bijelo, voćno, gorče, slađe, bezalkoholno, trapist… Niz bismo mogli nastaviti s još desecima karakteristika u kojima uživaju ljubitelji piva. Većina ih se ovih dana slijeva u München gdje se na Oktoberfestu danima uživa u potocima pjenušava pića i jelima koja uz njega najbolje odgovaraju. 

Kako se spektar ponude tog pjenušavog pića proširio na mnoge vrste, više se nitko ne treba čuditi što je pivo dobilo i svoje ravnopravno mjesto u kuhinji među drugim namirnicama. I ne mislimo pritom samo na polijevanje pečenja, najčešće odojka, pivom da bi na kraju imalo hrskavu koricu, nego i na to da je pivo namirnica koja će pridonositi boljem i posebnijem okusu mnogih jela. A kad jednom odlučite koristiti pivo i u svojoj kuhinji, ideje će vam dolaziti same i iznenadit ćete se svaki put kad promijenite vrstu piva koju dodajete. Ma koji način pripremanja namirnica preferirali, od kuhanja na pari, pečenja, poširanja, glaziranja, u svaki se od njih može uklopiti ukusna pjenica.  

Najjednostavniji recepti s pivom uključuju pripremu smjese za pohanje mesa i povrća s brašnom, solju i pivom ili pripreme pivskog peciva od brašna, praška za pecivo soli i, dakako, piva, ali to je samo naputak za početak. A onda se odvažite i na smjelije gastropothvate te umjesto u vinu, odreske prije pečenja marinirajte u pivu, a njime podlijte i kockice junetine tijekom pripremanja gulaša dok se polako krčkaju. Pivo će omekšati meso i podariti puniji okus jelu. Zato većina svjetskih kuhara u svojoj kuharici ima recept za “nataknuto” pile. Priprema se tako da cijelo pile nasolite i nataknete na otvorenu limenku piva i tako pečete u pećnici. Pivo će tijekom pečenja polako izlaziti iz konzerve i polijevati pile koje će biti ukusnije nego ikad.  

Također će biti jako ukusno ako  vodu pri kuhanju na pari  zamijenite pivom i tako skuhate, na primjer, škampe ili dio temeljca kojim ćete podlijati meso u umaku ili neku gustu juhu, na primjer, onu od gljiva, zamijenite pivom. A uz pivo će i omiljeni pekarski krumpir postati gastrodoživljaj.

Teleći gulaš s pivom  

Sastojci: 800 g teletine,  1 glavica luka, 100 g gljiva, 2 češnja češnjaka,  žličica senfa, vezica peršina, nekoliko listića kadulje, 3 dl piva, malo brašna, sol, papar, crvena paprika, lovor

Priprema: 

1. Luk i češnjak nasjeckajte i popržite svijetlo na malo ulja, pa ga izvadite. Dodajte meso prethodno uvaljano u brašno i pustite neka se zapeče sa svih strana. Vratite luk i izmiješajte ga s mesom. Posipajte crvenom paprikom i dodajte gljive. 

2. Posolite, dodajte svježe mljeveni crni papar i zalijte meso pivom dodajući ga malo po malo da se pjena ne bi izlila.

3. Mesu dodajte lovor, senf i kadulju te kuhajte na slabijoj vatri dok meso ne omekša. Kad je meso postalo mekano, posipajte gulaš nasjeckanim peršinom i poslužite vruće. Prema želji poslužite uz palentu.

Čokoladna torta s crnim pivom

Sastojci: 250 g maslaca, 50 g kakaa, 400 g šećera, 250 ml tamnog piva, 100 ml kiselog vrhnja, 300 g brašna, 2 jaja, vrećica vanilin šećera, prašak za pecivo

Priprema: 

1. Pivo ulijte u posudu i malo zagrijte. Maknite ga s vatre i dodajte mu narezani maslac te zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja razbijte u zdjelu i izmiješajte sa šećerom. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno prosijali kroz sito zajedno s praškom za pecivo i kakaom. 

2. Okrugli kalup za torte promjera 24 cm premažite maslacem ili obložite masnim papirom te ulijte u njega biskvitnu smjesu, zagladite je i stavite peći u  prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Nakon pečenja tortu izvadite iz kalupa na rešetku i ohladite.

3. Ohlađenu tortu režite na kriške i na svaku stavite listić ili grančicu  mente.

Piletina u pivskom tijestu

Sastojci: 200 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400,  2 jaja, 300 ml piva, 600 g pilećih prsa, sol, crni papar, sojin umak, limun , ulje za prženje 

Priprema: 

1. U dubokoj zdjeli dobro  pomiješajte razmućena jaja, brašno, malo soli i pivo. Smjesu ostavite stajati desetak minuta. 

2. Pileće filete očistite od vezivnog tkiva i masnoće te ih narežite na štapiće. Posolite, popaprite i prelijte s malo sojina umaka te pustite neka odstoje desetak minuta. 

3. Pripremljenu narezanu piletinu umočite u smjesu za paniranje i pržite u dubokom i jako zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Pečene komade piletine izvadite na kuhinjski papir za upijanje. Pržene filete poslužite uz kriške limuna,  salatu  i uz umak od jogurta i majoneze. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo