Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Nabavili ste tropske biljke, a ne znate gdje ih smjestiti? Evo koje je najbolje mjesto u kući za njih

Nabavili ste tropske biljke, a ne znate gdje ih smjestiti? Evo koje je najbolje mjesto u kući za njih

Tropske biljke zahtijevaju više svjetlosti i vlage od biljaka iz drugih klima. Ako ste se već odlučili na jednu, evo gdje je trebate smjestiti u svojem domu da vam može dugo živjeti

Ukrašavanje kupaonice biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živahniju, elegantniju ili prirodniju atmosferu, ovisno o tome kakve biljke odaberete.

POGLEDAJTE VIDEO: Što se sve može raditi s pepelom?

Pokretanje videa ...

Također, sobne biljke upijaju štetne kemikalije poput formaldehida, a očistit će zrak i od sitnih čestica dezodoransa i lakova za kosu, pokazala su američka istraživanja. Ipak, trebate paziti da ih izravno ne posprejate jer će malo koja biljka to podnijeti.

Vlaga u zraku koja se stvara pri svakom tuširanju i kupanju pogoduje većini tropskih biljaka kojima smeta suh zrak, pa je za njih kupaonica idealno mjesto. Naravno, pod uvjetom da je barem djelomično osvijetljena.

Biljke možete uzgajati i u kupaonicama bez prozora, no samo ako nabavite posebne fluorescentne svjetiljke ili većinu dana držite vrata otvorena, tako da dobiju dovoljno dnevne svjetlosti iz susjednih prostorija. 

Par savjeta za održavanje:

Ako se lišće biljke smanjuje, ima previše ili premalo svjetlosti. Naginje li se prema prozoru, potrebno joj je više svjetla. Ako je lišće žuto ili vene, biljku zalijevate previše ili premalo.

Volite orhideje? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš omiljeni cvijet sačuvate od zime
Volite orhideje? Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš omiljeni cvijet sačuvate od zime

Za elegantan dojam posadite biljku u posudu u onoj boji koja prevladava u kupaonici. Efektno će izgledati posude kontrastne boje, a i biljke posađene u držače četkica za zube ili vrčeve.

Fikusu odgovara vlažan zrak, a većina vrsta uspijeva i na slabom svjetlu iako tada raste sporije. Ljeti se zalijeva dvaput, a zimi jedanput na tjedan. Pazite da voda ne stoji dugo u podlošku.

Aloe veru smjestite pokraj istočnog ili zapadnog prozora, a zalijevajte tek kad se zemlja osuši. Prerežete li list, dobit ćete gel koji ubrzava zacjeljivanje opeklina, a odličan je i u maskama za lice.

Bambus se može uzgajati u staklenci s vodom, pa u kupaonici izgleda vrlo skladno. Uspijeva i na slaboj svjetlosti, a obrezivanjem ga možete skraćivati ili pustiti da izraste visoko.

Istjerajte pauke i druge insekte iz doma uz pomoć ovih biljaka
Istjerajte pauke i druge insekte iz doma uz pomoć ovih biljaka

Orhidejama je zrak u većini prostorija suviše suh, a odlično uspijevaju u vlažnom okolišu kupaonice. No treba im puno svjetlosti. Najbolje ih je staviti uz istočni ili zasjenjeni južni prozor.

Paprati su idealne za kupaonicu jer vole vlažan zrak i slabu svjetlost. Najlakša za uzgoj je vrsta Asplenium nidus, koja kupaonici daje tropski izgled, i izdržljiva paprat Cyrtomium falcatum.