
Prečesto pribjegavamo lijekovima protiv bolova za glavobolju, termoforima za menstrualne grčeve ili kofeinu za iscrpljenost, a da se ne zapitamo ključnu stvar: Što mi moje tijelo pokušava poručiti?
Lifestyle
Komentari 7Prečesto pribjegavamo lijekovima protiv bolova za glavobolju, termoforima za menstrualne grčeve ili kofeinu za iscrpljenost, a da se ne zapitamo ključnu stvar: Što mi moje tijelo pokušava poručiti?
Vaš gastrointestinalni (GI) trakt ne može riječima reći da je preopterećen, neuravnotežen ili upaljen, pa vam šalje signale poput nadutosti, podrigivanja i plinova. Kada te simptome prepoznate kao signale, dobivate priliku istinski njegovati i podržavati svoje tijelo bez osude.
Nadutost se često doživljava kao znak neuspjeha ili slabosti, kao da odražava neki oblik "neispravnosti". U situacijama kada se nadutost pojavljuje redovito, primjerice nakon obroka, često se ispostavi da prehrambene navike i način života igraju ključnu ulogu. Brzo jedenje, primjerice u tri do četiri minute dok se istovremeno obavljaju druge aktivnosti poput odgovaranja na e-mailove, može dodatno opteretiti probavni sustav. Također, konzumacija hrane koja tijelu ne odgovara ili već postojeća upala u probavnom traktu mogu pogoršati stanje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Rješenje ne mora biti radikalna promjena života niti težnja prema "savršenoj" prehrani. Ponekad je dovoljno poslušati signale tijela i s pažnjom mu pružiti ono što traži – odmor, ravnotežu i hranjivu, prilagođenu prehranu.
Ako se i vi borite s nadutošću, vrijeme je da razmotrite ključni faktor: mikrobiom vašeg crijeva.
Vaš crijevni mikrobiom je zbirka mikroba, bakterija i gljivica koji se nalaze u GI traktu. Ti bilijuni bakterija odgovorni su za apsorpciju hranjivih tvari i razgradnju hrane. Suprotno uvriježenoj izreci "ono si što jedeš", točnije je reći: "ono si što tvoj mikrobiom može apsorbirati."
Istraživanja pokazuju da samo 9% mikrobioma ovisi o genetici, dok se ostalih 91% prilagođava vašem stilu života i prehrani.
Stres, toksini iz okoliša, antibiotici, upale i jako prerađena hrana mogu poremetiti ravnotežu bakterija, smanjiti raznolikost mikrobioma te uzrokovati nadutost, povećanu upalu i slabiji imunitet.
Dobra vijest? Promjenom kvalitete prehrane i smanjenjem stresa, sastav mikrobioma može se početi popravljati unutar samo 24 sata.
Proučite strategije za zdrav mikrobiom i smanjenje nadutosti, tiču se svakodnevnih navika pri jelu i konzumaciji hrane i pića.
Hrana bogata vlaknima poput banana, jabuka, artičoka, češnjaka, luka, slanutka i poriluka hrani dobre bakterije u vašem crijevu. Međutim, unos vlakana mora biti uravnotežen – premalo može uzrokovati zatvor i nadutost, dok previše vlakana, osobito ako ih brzo povećate, može izazvati iste simptome.
Ako vam sirovo povrće otežava probavu, pokušajte ga kuhati, pirjati ili blendati kako biste olakšali probavu.
Hrana bogata probioticima poput kiselog kupusa, kefira, kombuche i fermentiranog povrća pomaže uravnotežiti mikrobiom. Probiotici su povezani s boljom probavom, jačim imunitetom i čak smanjenjem depresije.
Žvakanje hrane olakšava probavu jer se već u ustima stvaraju enzimi koji pomažu razgraditi hranu. Pokušajte svaki zalogaj žvakati 20-30 puta prije gutanja.
Probava i živčani sustav usko su povezani. Praksa dubokog disanja prije jela može aktivirati "odmaraj i probavljaj" stanje, čime ćete izbjeći probavne tegobe povezane sa stresom.
Đumbir, paprena metvica, komorač i kurkuma poznati su po svojim protuupalnim svojstvima i sposobnosti smanjenja nadutosti.
Prerađena hrana, šećeri i alkohol često izazivaju upalu i dodatno opterećuju crijeva. Fokusirajte se na hranjive namirnice poput vlakana, probiotika i juhica od kostiju.
Nadutost nije znak neuspjeha – to je način na koji vaše tijelo komunicira da mu je potrebna podrška. Umjesto da se usredotočite na izbacivanje hrane, pokušajte dodavati hranjive namirnice i zdrave navike koje će vašem tijelu pružiti ravnotežu, piše mbg.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+