Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Nadrealni Dubai toliko se brzo mijenja da izgleda kao igrica

Nadrealni Dubai toliko se brzo mijenja da izgleda kao igrica
19

Dubai se toliko brzo mijenja da izgleda kao partija Sim Cityja, a futuristički grad na arapskom polutotoku pokazuje da ne misli stati sa svojim stalnim napretkom

VIDEO

Dubai je izniknuo iz pustinjskog pijeska, a sa svim svojim neboderima i futurističkim građevinama ovaj grad izgleda toliko nadrealno da se možete pitati je li stvaran. Koliko je grad futuristički zamišljen svjedoči i činjenica da je poslužio kao kulisa za svemirsku bazu Yorktown u posljednjem filmu iz serijala Zvjezdane staze. 

Nakon prolaska kroz zračnu luku, moj prvi kontakt s Dubaijem bio je snažan udarac vrućeg zraka i temperatura od 35 Celzija u ponoć. Definitivno trenutak na koji se teško možeš pripremiti. Srećom, to je kratko trajalo jer je odmah uslijedilo traženje klimatiziranog busa kojim sam stigao do hotela. Upravo ti prolasci između paklenih vrućina i ledenih klimatiziranih prostora su razlog zbog kojeg vam neće biti čudno vidjeti ljude u dugim hlačama na gotovo 40 stupnjeva. No, još jedan minus tog toplo-hladno skakanja je i odlična prilika za prehladu usred ljeta. 

Ono što je sigurno, Dubai je grad koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Toliko svjetskih ekstrema teško ćete naći igdje drugdje. A vodeći među njima je Burj Khalifa, najviši toranj na svijetu koji je jedina zgrada s koje možete dva puta vidjeti zalazak sunca. Jednom u podnožju, a drugi put s njegova vrha. Inače, ova zgrada koja je visoka 828 metara još će nekoliko godina imati svoju titulu, a tad bi je trebao smijeniti toranj koji se gradi u Džedi. 

Jedno je gledati ovaj toranj na fotografijama, ali kad stojite ispod njega i to ne tako blizu te mu jedva vidite vrh, teško je ne diviti se građevinarcima koji su osmislili i izgradili ovo čudo. Kao što je to često slučaj u Dubaiju, stvari uvijek mogu ići korak dalje. I nakon samo minute u liftu stižete na prvi opservatorij na 124. i 125. katu Burj Khalife, a pred vama se otvara pogled koji vam samo izvlači osmijeh na lice. Spektakularan u svako doba dana, noćni pogled na osvijetljeni grad nevjerojatan je doživljaj pojačan svjetlima grada koja nestaju u daljini pustinje. 

Osim samog tornja fascinantnu predstavu pružaju i fontane koje u prekrasnoj koreografiji uz glazbenu pratnju prskaju vodu i do 150 metara u zrak, a ova predstava ispred bazena kod Burj Khalife odvija se svakih pola sata. Upravo je ovo bila jedna od atrakcija koja je najviše oduševila i hrvatsku skupinu koju je u svom nagradnom natječaju HT poveo na adrenalinski vikend u Dubai. S njima je putovao i za zabavu se pobrinuo komičar Goran Vugrinec Goc, koji je komentirao kako je hipnotizirajući pogled s ovog nebodera iskustvo koje ne možeš kupiti ni sa kakvom razglednicom.

Ispred najviše zgrade na svijetu, Burj Khalife: uskoro počinje večernji glazbeni spektakl! Reporter: Ivan Hruškovec

Posted by 24sata on Sunday, June 11, 2017

Jedna od najpoznatijih slika koju mnogi povezuju s Dubaijem je i Burj Al Arab, jedan od najluksuznijih i najskupljih hotela na svijetu koji izgleda poput golemog jedra. Smješten na umjetnom otoku u blizini 'Palme Jumeirah', ovaj je hotel otvoren 1999. godine i sa 321 metrom drugi je najviši na svijetu (prvi je Rose Tower, također u Dubaiju). Kao što je i slogan HT-ove kampanje Doživi više, tako je 16 putnika iz Hrvatske osim fotografiranja ispred Burj Al Araba moglo uživati i u kupanju podno jednog od najluksuznijih mjesta na svijetu. 

A, iako je tako visok, hotel ima samo 28 katova jer svaki ima po dvije etaže. Tako gosti uživaju u vrhunskom luksuzu, sa sobama koje koštaju i do 28.000 dolara. Upravo u ovom hotelu možete popiti i najskuplji koktel na svijetu od čak 5500 funti. I dok većina turista ovaj hotel može posjetiti i vidjeti samo s plaže, mi smo u ekstremnoj vožnji gliserima dobili i sasvim drugačiji doživljaj i pogled ne samo na hotel, već i na Palmu Jumeirah te vizuru grada, koji je svim putnicima izgledao nestvarno. 

Spektakularni prizori iz Dubaija: Gliserima se približavamo jednoj od najljepših zgrada na svijetu! Reporteri: Matej Matičević i Ivan Hruškovec

Posted by 24sata on Saturday, June 10, 2017

Palma Jumeirah prva je od tri 'palme', odnosno umjetnih arhipelaga kojima je Dubai odlučio proširiti svoju obalu za više od 500 kilometara. Još jedan od divovskih građevinskih pothvata pokrenut je prije 15 godina, a iako iz zraka izgleda kao veličanstveni ukras, ovaj je otok mjesto na kojem se nalaze neki od najluksuznijih hotela i privatnih rezidencija. Sam otok dimenzija je 5x5 kilometara, a na njemu se nalazi i divovski Aquaventure vodeni park smješten u kompleksu Atlantis. Eh sad, kupanje u Perzijskom zaljevu početkom lipnja baš i nije predstavljalo osvježenje jer je uz gotovo 40 stupnjeva u zraku, more bilo na 31. Puno ugodnije nije ni u brojnim bazenima ovog vodenog parka, ali tamo barem možete uloviti hlad ili se ohladiti i lagano šokirati vožnjom nekim od ogromnih tobogana. Uz goleme akvarije, ovaj vodeni park pruža i jedinstveno iskustvo u kojem možete roniti s morskim psima, ražama i tropskim ribama. 

Super provod u Dubaiju: Spuštamo se ziplineom u golemom aquaparku! Reporter: Ivan Hruškovec

Posted by 24sata on Sunday, June 11, 2017

Ovdje ćete dobiti kacigu s kisikom i uteg na leđima pomoću čega ćete moći bez teškoća hodati po dnu divovskog akvarija čak i ako nemate iskustva s ronjenjem. Iskustvo je genijalno, a osjećaj kad oko vas plivaju ove ribe neopisiv. 

Iako je službeni jezik u Dubaiju arapski, jezik koji se praktično svugdje koristi je engleski. Glavni razlog za to je činjenica da Dubai spaja brojne nacionalnosti, a najbrojniji su ovdje Indijci i Pakistanci te građani drugih azijskih zemalja kojih ima više od 70 posto, dok su od zapadnjaka najbrojniji Britanci. Samih Emiraćana u Dubaiju ima nešto manje od 10 posto. Upravo taj spoj raznih kulturnih utjecaja osigurao je Dubaiju i fantastičan izbor različitih kuhinja. 

Uz sve što su dosad izgradili, vožnja uz dvije glavne ulice u Dubaiju pokazat će vrlo jasno kako ne planiraju zaustaviti napredak grada u potrazi za novim kvadratima. Među stotinama nebodera stalno niču novi, a grad i dalje razvija vlastiti metro s automatiziranim vlakovima. Zbog te stalne promjene grad na momente izgleda kao nečija privatna partija u igri Sim City.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač