Obavijesti

Lifestyle

Najbolje delicije i jedinstveni okusi kontinentalne Hrvatske

Najbolje delicije i jedinstveni okusi kontinentalne Hrvatske
3

Zanimljive kulinarske okuse koji će vam dočarati navike i ukuse ljudi koji žive u kontinentalnim krajevima možete kušati isprobavajući poznata glavna jela, juhe pa i deserte

VIDEO

Već od istoka Hrvatske prema moru počinje slasna gastronomska priča. Svaki kraj poznat je po nečemu posebnom u klinarstvu, a ako je hrana koju jedete u Slavoniji, Podravini ili Lici i Gorskom Kotaru autohtona i domaća, nema nikakve šanse da ćete ostati gladni. Ispunite dane životom i ukusnom hranom!

Slavonska kuhinja prožeta je dugom tradicijom

Neizostavno slavonsko jelo apsolutno je čobanac koji se u različitim dijelovima ove regije različito i priprema. Konstanta je meso u različitim kombinacijama i omjerima kao i kotlić u kojemu se čobanac kuha. Slijede začini, a svaki majstor čobanca ima svoje tajne koje ovo tradicionalno jelo čine posebnim. Svoje recepte odmjeravaju i na natjecanjima u spravljanju najboljeg čobanca. Slavonci ga uglavnom preferiraju ljutog pa se pripremite na žestoke okuse koje možete ublažiti poznatim slavonskim vinima poput traminca, kutjevačkog rizlinga i graševine. 

Riblji paprikaš također je jelo koje je svaki Slavonac jede najmanje jednom na godinu. Riječ je o pikantnom 'gulašu' od raznih vrsta riječne ribe, jelu jedinstvenom za ovaj kraj. Također se tradicionalno kuha u kotliću. 

Od poznatih slavonskih delicija ne smijete propustiti suhomesnate proizvode od svinjskog mesa - kulen i kulenovu seku. Kulen je simbol i zaštitni znak Slavonije. Proces proizvodnje kulena traje najmanje 9 mjeseci, a u prošlosti se proizvodio jedan kulen po svinji. Jelo ga se samo za posebne društvene i obiteljske prilike, a danas se daruje u iznimnim prigodama.

Od deserata u kojima možete uživati brojne su slastice, definitivno najzanimljive su 'poderane gaće'. Zvuči smiješno i nejestivo, ali radi se o jednostavnom tijestu pečenom u ulju. Serviraju se s pekmezom, kiselim vrhnjem ili kajmakom. 

Podravski sir apsolutna je delicija, u Zagorju je sir dio slavnih štrukli

Sela Podravine oduvijek su bila cijenjena zbog svojih sireva od kojih je najpoznatiji jednostavni svježi kravlji sir. Mnoga jela tog kraja sadrže sir, a jedno od najslavnijih susjednog Zagorja su poznati štrukli, tijesto punjeno svježim sirom i kuhano u slanoj vodi. Poznato zagorsko jelo je i slavna purica s mlincima. 

U Međimurju se pogostite poznatim kolačem zvanim kukuruzna zlevanka. To je tradicionalno jelo međimurskog kraja s kukuruznim brašnom čija se receptura prenosila s koljena na koljeno i svaka domaćica koja ju priprema uvjerena je da je njezina originalna i najbolja. Zlevanka može biti slana ili slatka, punjena raznim nadjevima. 

Dobru i zasitnu hranu u krajevima sjeverno od Zagreba zalijte ukusnim vinima toga kraja - graševinom ili bijelim pinotom. 

Samoborci će vas počastiti kremšnitama i bermetom

U Samoboru će vas svakako ponuditi bermetom, vrstom aromatiziranog alkoholnog pića s dodatkom pelina, angelike, korijandra, anisa, kadulje. Najčešće se proizvodi od crnog vina, od grožđa iz sjeverozapadne Hrvatske. Iako se proizvodi i na području Plešivice i Srijema, samoborski je najcijenjeniji. Kao i bermet, vrlo su cijenjene i na uglednom glasu i samoborske kremšnite, slavni kremasti kolač koji je u Samoboru dobio sasvim novu dimenziju i postao simbolom tog simpatičnog gradića. 

Lički krumpir posebno je kvalitetan i ukusan

U planinskim i hladnijim krajevima, Lici i Gorskom Kotaru, apsolutno je nedopustivo ne upoznati se s poznatim ličkim krumpirom koji nosi oznaku zemljopisnog podrijetla. Posebno je kvalitetan jer sadrži više minerala i vitamina od ostalih.

U autohtonim restoranima uz cestu kušajte poznatu janjetinu ispod peke ili zaškripite uz okus sira škripavca, a dobar obrok zaokružite biljnim likerima poput rakije od kruške i šljive, ili likerom od borovnice.

Više informacija o gastronomskoj baštini Hrvatske i idejama što pojesti u raznim dijelovima Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara