Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0
Foto: BrightSide
PREPOZNAJTE ZNAKOVE

Najčešći razlozi zašto se nokti listaju i pucaju: Od pretjerane brige do gljivične infekcije

Previše vlage ili dugotrajno izlaganje vlazi uzrokuje da nokat pokupi svu vodu i postane mokar. Krajnji rezultat je mekan i lomljiv nokat koji je podložan oštećenjima, objašnjava dr. Peters

Ako vam se nokti previše listaju razlog bi mogla biti vaša prehrana, kriva manikura ili problem koji se događa u vašem organizmu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Luda pedikura 01:14

- Ako ste probali mnogo različitih načina da biste poboljšali izgled i kvalitetu nokta i ako vam ništa nije pomoglo onda biste trebali otići kod liječnika ili dermatologa. Oni bi vam mogli uzeti i dio nokta i poslati ga na mikroskopski pregled kako bi stekao bolju predodžbu o tome što se događa - govori dermatologica Shirin Peters.

Ovo su najčešći razlozi zašto vam se nokti listaju i zašto su loši:

1. Ruke su vam često mokre

- Najčešći uzrok je često pranje i sušenje ruku. To se često događa frizerima i čistačicama jer su njihove ruke stalno izložene pranju i sušenju - kaže dermatologica Blair Murphy-Rose.

Nokti vam se mogu i listati ako previše vremena provodite na vrućim ili vlažnim mjestima. 

- Previše vlage ili dugotrajno izlaganje vlazi uzrokuje da nokat pokupi svu vodu i postane mokar. Krajnji rezultat je mekan i lomljiv nokat koji je podložan oštećenjima - objašnjava dr. Peters.

Kako se to ne bi dogodilo, dr. Peters preporučuje nošenje rukavica prilikom pranja posuđa, temeljito sušenje ruku i noktiju nakon pranja te redovito nanošenje kreme za ruke koja sadrži vitamin E za nadoknađivanje izgubljene vlage.

2. Previše turpijanja

- Baš kao što nokti prepuni vlage mogu biti skloni listanju i lomljenju, tako će i nokti koje previše turpijate biti slabi, tanki i lomljivi - dodaje. 

Što vaša omiljena boja laka za nokte otkriva o vašoj osobnosti
Što vaša omiljena boja laka za nokte otkriva o vašoj osobnosti

- Prekomjerna suhoća uzrokuje lomljenje nokta pa manje traume lako oštećuju nokat. Čak i mala nezgoda može jako oštetiti nokat - objašnjava ona. 

Svakako upotrijebite bogatu hidratantnu kremu ili ulje za nokte nakon turpijanja noktiju kako se ne bi isušivali, predlaže dr. Rose.

3. Previše kemikalija u proizvodima koje koristite

Određene kemikalije (poput onih za gelove ili akril) i sastojci koji se nalaze u svemu, od sapuna za ruke i sredstava za dezinfekciju do deterdženta za pranje rublja, mogu isušiti nokte i učiniti ih sklonima listanju.

Potražite proizvode s oznakom 'hipoalergenski' jer oni obično sadrže blaža ili prirodna kemijska sredstva. 

4. Grickanje noktiju

Ako grizete nokte ili otvarate razne stvari poput limenki s noktima koji su sami po sebi 'uništeni' također može uzrokovati listanje. Osim toga, pripazite što radite s noktima jer ovakve, iako mislite bezazlene aktivnosti, mogu dovesti do pucanja noktiju.

- Naši nokti izrađeni su od mnogih slojeva stanica. Veza između jedne stanice i drugih susjednih stanica može biti ugrožena jer se veze između njih popuštaju. To se događa kada se nokat ljušti. Adhezija stanica-stanica se raspada i slojevi se odvajaju - pojašnjava dermatologica Rose.

Kako bi se spriječilo da se razdvajanje dogodi, dr. Rose preporučuje primjenu ojačivača za nokte. Osim toga, također preporučuje upotrebu  nježnog odstranjivača laka za nokte bez acetona.

5. Nedostatak hranjivih sastojaka 

- Listanje noktiju povezano je s niskim udjelom kalcija, kao i s nedostatkom željeza, vitamina D i vitamina B poput biotina. Svi ovi vitamini pomažu da keratin, od čega su nokti stvoreni, ojača - kaže dr. Peters. 

Dobro uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim proteinima dobra je za rješavanje prehrambenih nedostataka, no možda biste trebali pitati svog liječnika da li biste mogli imati koristi od uzimanja određenih dodataka.

Spriječite gužvanje i mucice u sušilici uz pomoć loptica za tenis
Spriječite gužvanje i mucice u sušilici uz pomoć loptica za tenis

6. Možda imate problema sa štitnjačom

Iako tipični znakovi poremećaja štitnjače uključuju promjene težine, tjeskobu, umor i moždanu maglu, listanje noktiju također može biti znak da biste trebali provjeriti razinu štitnjače.

7. Imate gljivičnu infekciju

- Gljivična infekcija nokta mogu uzrokovati nekoliko različitih vrsta distrofije noktiju, uključujući listanje noktiju - kaže dr. Rose. 

Uz pomoć spužvice: Tri koraka za ten kao stvoren za premijere
Uz pomoć spužvice: Tri koraka za ten kao stvoren za premijere

Također može doći do zadebljanja noktiju i bijele ili žuto-smeđe promjene boje, kažu stručnjaci iz klinike Mayo.

Ako mislite da imate gljivičnu infekciju, zakažite sastanak sa svojim dermatologom. Vaš liječnik potvrditi će vam imate li infekciju te ako imate prepisati će vam protugljivične lijekove koji pomažu zacjeljivanju nokta, piše Msn.
 

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku