Obavijesti

Lifestyle

Komentari 137

Najgori u EU: U Hrvatskoj 76,9% mladih dalje živi s roditeljima

Najgori u EU: U Hrvatskoj 76,9% mladih dalje živi s roditeljima

Nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka problemi su koji opterećuju mlade u RH

VIDEO

Hrvatska je 2020. nadmašila sve zemlje EU-a pa čak i vlastite prijašnje rekorde, jer čak 76,9 posto mladih u dobi od 18 do 34 i dalje živi s roditeljima, upozorila je u četvrtak Mreža mladih Hrvatske koja je uputila dopis Vladi s upitom o provedenim politikama za mlade. 

POGLEDAJTE VIDEO: Druženje mladih

Pokretanje videa...

Studentsko druženje pored doma Stjepan Radić 00:23

U povodu Međunarodnog dana mladih, 12. kolovoza, Mreža mladih Hrvatske (MMH) od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića  i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić zatražili su očitovanje o razini provedenosti njihovih preporuka i zahtjeva koje su, tvrde, na iste adrese uputili prije točno godinu dana. Odgovor očekuju za 15 dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povećana nezaposlenost, nesigurna stambena situacija, nedostatak kvalitetnog obrazovanja, nedostatno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, a politika za mlade ni za lijek, problemi su na koje u dopisu upozorava MMH. Ti problemi opterećuju mlade i posljedično vode do brojnih drugih problema u njihovim životima, dodaju u priopćenju.

Pa to je razlog za rastavu! Ples tate i dadilje uzbunio TikTok
Pa to je razlog za rastavu! Ples tate i dadilje uzbunio TikTok

Mreža mladih, kao krovna organizacija mladih u Hrvatskoj, koja predstavlja 72 udruge mladih, zatražila je stoga od vladajućih da ukažu na preporuke mladih koje su uvrstili u svoje planove te one koje su već u provedbi i njihove rezultate.

 - Prema svemu što je vidljivo u stvarnom životu, takvih neće biti puno. Ostaje samo pitanje – zašto su mladi i dalje 'posljednja rupa na svirali'? - upitala se Mreža mladih. U prilog tome, ponovno ističu da su u doba pandemije, prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bez posla u najvećem broju ostali oni u dobi od 21 do 29 godina – njih gotovo osam tisuća.

Tvrde da ti podaci 'Vladu previše i ne zamaraju' pa je pred nekoliko mjeseci s indikativnog kalendara jednostavno nestao natječaj kojim su trebala biti dodijeljena financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda udrugama mladih i za mlade. Objašnjenje za to bilo je da se novac preraspodijelio u ostale kategorije i sada za mlade nije ostalo ništa do kraja ove godine.

Susjed joj poslao ljuto pismo jer bebu uspavljuje u autu: 'Požalit će što je započeo rat sa mnom'
Susjed joj poslao ljuto pismo jer bebu uspavljuje u autu: 'Požalit će što je započeo rat sa mnom'

No, natječaj za mlade zato je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade - nakon dvogodišnjeg najavljivanja. Udruge mladih i za mlade nisu oduševljene ovim natječajem jer, u usporedbi s prijašnjim, uvjeti nisu poticajni za sklapanje partnerstava i sam financijski iznos nije u skladu s onim što je bilo predviđeno.

Štoviše, kažu, ukupna sredstva za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva nedavno su smanjena sa 700 milijuna na 100 milijuna kuna, čime je ozbiljno ugrožena opstojnost tih organizacija koje nisu proračunski korisnici, ali zapošljavaju više od 16.000 zaposlenika te pružaju usluge od javnog interesa, upozorava u priopćenju Mreža mladih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'
I TO JE LJUBAV

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'

Poznata kolumbijska glumica koja je glumila u raznim sapunicama sada je zatrudnjela sa svojim 31 godinu mlađim suprugom, koji je influencer. Njihovo vjenčanje izazvalo je veliku pozornost
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti