Lifestyle

Komentari 3

Najmanje države na svijetu, za njih vjerojatno nikad niste čuli

Postoji više od 200 država i za većinu njih čuli ste najmanje jedanput. No za neke ne znate da postoje jer se prostiru na malim površinama, a u njima živi tek nekoliko desetaka stanovnika

Bright Side je napravio listu deset najmanjih državica na svijetu čija je populacija manja od gradića srednje veličine ili prosječnog sela.
POGLEDAJTE VIDEO:

1. Palau

Republika Palau je otočna država u Tihom oceanu jugoistočno od Filipina koja se sastoji od 300 otoka različitih veličina. Prostire se na 459 četvornih kilometara, a populacija je 21.347 ljudi. Prašume su prepune jedinstvenih vrsta biljaka i ptica, a teritorijalne vode nastanjuje oko 130 ugroženih vrsta morskog psa. Država ima i jezero u kojem živi dva milijuna meduza.

2. Niue

Sitna otočna država u južnom Pacifiku nalazi se 2.400 km sjeveroistočno od Novog Zelanda. Prostire se na području od 261,4 četvorna kilometra s populacijom od 1190 ljudi. Nemaju razvijen turizam, pa uglavnom ovise o pomoći koju im šalje Novi Zeland. Glavni grad države ima tek nešto manje od 600 stanovnika, no imaju vlastitu zračnu luku i jednu jedinu trgovinu na čitavom otoku.

3. Saint Kitts i Nevis

Država se sastoji od dva otoka: Saint Kitts i Nevis. Nalaze se u Karipskom moru i pripadaju skupini Malih Antila. Glavna ekonomska grana države je proizvodnja šećera i program koji omogućuje državljanstvo svakom strancu koji je spreman uložili oko milijun i pol kuna u šećernu industriju. Smislili su i drugi način kako dobiti državljanstvo, a to je kupnja nekretnine vrijedne najmanje tri i pol milijuna kuna na bilo kojem od dva otoka.

4. Hutt River

Kneževina je mikronacija smještena u istoimenoj australskoj provinciji. Utemeljio ju je Leonard Casley koji je svoju farmu 1970. godine proglasio nezavisnim teritorijem. Iako je nitko nije priznao kao državu, ima svoju valutu, marke, putovnice te biste Njegova kraljevskog visočanstva princa Leonarda I. Područje zauzima 75 četvornih kilometara, a procjenjuje se da populaciji čini 30 stanovnika.

5. Tuvalu

Tuvalu je među najmanjim i najsiromašnijim državama svijeta. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Tihog oceana, a čini je devet koraljnih otoka u nizu. Veličina je 26 četvornih kilometara s populacijom od 10.959 ljudi. Spašava ih internetska domena .tv zbog se godišnje u proračun slijevaju milijuni dolara.

6. Nauru

Najmanja nezavisna država i najmanji otok na našem planetu nema službeni glavni grad ni javni prijevoz, a kilometri cesta koriste samo lokalnom stanovništvu. Problemi s okolišem svrstavaju je među najneprivlačnije turističke destinacije. Nalazi se u Tihom oceanu, a stanovnici imaju problema s viškom težine. Čak je 70 posto državljana pretilo. Na 21 četvorni kilometar živi 9.591 čovjek.

7. Seborga

Mikronacijom na talijanskom području vlada Njegova veličanstvenost Marcello I. The Principality of Seborga je zapravo istoimeno selo kraj francuske granice. Nije priznata država, a vojska se sastoji od tri čovjeka: Ministra obrane i dva čuvara granice. Zauzima područje od 4,91 četvornog metra, a populacija je 312 ljudi.

8. Republika Molossia

U američkoj Nevadi Molossiju je utemeljio Kevin Baugh, a populacija se sastoji od Kevina, njegove obitelji, tri psa, mačke i zeca. Ima nacionalnu himnu, grb i zastavu. Čak ima predviđenu smrtnu kaznu za počinitelje teških zločina. Imaju svoje putovnice, a čak razvijaju i vlastiti svemirski program. U svibnju 2017. godine Republika je proslavila 40 godina postojanja. Žive na području od oko 5.500 četvornih metara.

9. Suvereni viteški malteški red

Katolički viteški red smješten je u Rimu, a osim tri zgrade u kojima je rezidencija poglavara reda, nema vlastito državno područje. No ima status države, pa tako održava diplomatske odnose sa više od stotinu država svijeta, ima vlastitu valutu, putovnice i tablice automobila. Populacija se procjenjuje na 113.500 ljudi.

10. Sealand

Principality of Sealand nije međunarodno priznati entitet, a riječ je o 27 stanovnika koji polažu pravo na Roughs Tower, vojnu platformu iz 2. svjetskog rata u Sjevernom moru kraj Velike Britanije. Britanci su je sagradili kako bi se obranili od njemačkih aviona, no napravili su je izvan svojih teritorijalnih voda. Pravo na platformu je 1967. godine položio Britanac Paddy Roy Bates. Ondje svatko može dobiti titulu koju želi, a može je kupiti za nekoliko stotina funti. Sve su oglasili na web stranici države koja ima svoju zastavu i grb.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci