Lifestyle

Komentari 3

Najmanji gmaz na zemlji ima samo 13,5 milimetara, sitan je kao sjemenka

Najmanji gmaz na zemlji ima samo 13,5 mm, kao sjemenka je

Ova vrsta minijaturnog kameleona dosad je pronađena jedino u šumama na Madagaskaru i moglo bi mu prijetiti izumiranje, upozoravaju znanstvenici iz ekspedicije koja ga je otkrila

Ekspedicija njemačkih i madagaskarskih stručnjaka otkrila je dva malena guštera za koje vjeruju da su najmanja vrsta gmaza koji postoji na zemlji. Vjeruju da je riječ o podvrsti kameleona.

POGLEDAJTE VIDEO: Dvije 'bebe' iz pulskog akvatorija

Mužjak latinskog naziva Brookesia nana, poznat i kao  nano-kameleon ima tijelo dugačko samo 13,5 milimetara. To ga čini najmanjom od oko 11.500 poznatih vrsta gmazova, tvrde u Bavarskoj državnoj zoološkoj zbirci u Münchenu. Njegova duljina od vrha do repa iznosi 22 milimetra. 

Ženka je daleko veća, odnosno ima oko 29 milimetara, izvijestili su znanstvenici, koji kažu da drugi primjerci vrste tek trebaju biti pronađeni. To dosad nisu uspjeli, unatoč 'velikom naporu'. 

Ovaj kameleon dosad je pronađen samo na dijelovima uništene planinske prašume na sjevernom Madagaskaru i vjerojatno u prijeti izumiranje, ističu u časopisu Scientific Reports.

Oliver Hawlitschek, znanstvenik iz Prirodoslovnog centra u Hamburgu, rekao je da je 'stanište nano-kameleona na žalost podvrgnuto krčenju šuma, ali područje je nedavno stavljeno pod zaštitu, tako da će vrsta preživjeti'. Istraživači su otkrili da ta mala životinjica lovi grinje na dnu prašume, a noću se skriva od grabežljivaca u vlati trave.

Jedan od istraživača iz ekspedicije, dr. Mark Scherz, ovo je u svom blogu nazvao 'spektakularnim slučajem ekstremne minijaturizacije neke vrste'. 

Inače, šume u kojima su pronašli Brookesiu i dalje su dobro povezane s drugima na sjevernom dijelu otoka.

- Dakle, ovaj maleni kameleon krši obrazac najmanjih vrsta koje se nalaze na malim otocima. To sugerira da nešto drugo dopušta ili  utječe na to da se ove vrste kameleona smanjuju, dodao je, a prenosi BBC.

U svom su izvješću znanstvenici preporučili da se ova vrsta uvrsti na listu kritično ugroženih vrsta  Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), kako bi zaštitili njega i njegovo stanište.

Najčitaniji članci