Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
240 komentara

Najnovija muška kontracepcija: Dvije godine bez ikakvih briga

Medicina više ne ide dnevno korak dalje, već skače po par metara, tako je i ovaj put uspjela začuditi i zadužiti sve ljude koji se žele zaštiti u spolnom odnosu. Dvije riječi - muška kontracepcija

Foto: Dreamstime
240 komentara

Da ne duljimo, muško kontracepcijsko cjepivo je iznimno učinkovito, čak dvije godine sprečava trudnoću i, većini muškaraca grozomoran proces odlaska na vazektomiju, je skinuo s popisa opcija zaštite. Cjepivo funkcionira kao privremeni blokator koji sprečava spermu da izađe iz muškog tijela.

Dosadašnje testiranje na majmunima je rezultiralo nemogućnošću majmuna da oplode majmunice u periodu od 2 godine. Ove hormonalne injekcije su dosad imale 100% uspjeha, ne uzrokujući nuspojave koje su se pojavljivale u prijašnjim istraživanjima (gdje su se koristili hormoni u svrhu blokiranja proizvodnje sperme) te bi se mogle početi testirati na velikom uzorku muškaraca već iduće godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Profesor Adam Balen, predstojnik Britanskog društva za neplodnost, je za Daily Mail izjavio: "Ovo je interesantna tehnika koja postiže obrnutu vazektomiju blokirajući prolaz sperme supstancom koja se kasnije može isprati." Nadodaje "Ako se stvarno ne pokažu nuspojave u testiranjima kod čovjeka, onda ovaj novi pristup ima potencijal da postane muška kontracepcija. Bitno je imati na pameti da uvijek postoji opcija prekida terapije, bez obzira koliko dugo je muškarci primali."

POGLEDAJTE VIDEO:

Stručnjak za neplodnost, Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu, smatra da postoji svjetsko tržište za djelotvornu mušku kontracepciju. Dodaje: "Ideja da se zamijeni tradicionalna metoda kontracepcije - vazektomija, ubrizgavanjem gela u tubu koja prenosi spermu iz mošnji u penis nije novina. Ali, u proteklih par godina nismo postigli neki napredak, pa je ovo istraživanje pomak u pravom smjeru."

Foto: Dreamstime

Među znanstvenicima u ovom polju rada postoji utrka za učinkovitom muškom kontracepcijom, koja bi maknula postojeći pritisak sa žena. Između ostalog, znanstvenici su pokušavali i "isključiti" sposobnost spermijima da plivaju, kao i prekinuti signale iz mozga odgovorne za aktivaciju proizvodnje sperme.

U ovom trenutku smjer u kojemu ide muška kontracepcija, mogla bi značiti da će već kroz par godina na tržištu postojati proizvod koji će omogućiti veći utjecaj muškaraca na pravo na reprodukciju.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message