Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Najopasnije nemani koje žive u moru i od kojih se treba bježati

Topla, tropska mora Indijskog i Tihog oceana vole nenametljive, no otrovne i opasne kamene ribe. Oni nisu agresivne, ali su u plićinama, pa ih se može lako nagaziti

Fotolia
Foto: Fotolia

Morska osa iz porodice meduza u moru izgleda poput prozirne svijetleće krune ili kupole, a u svakom kraku ima dovoljno otrova da ubije čak 60 ljudi. Što je još gore, ovo najotrovnije stvorenje na svijetu prema plijenu pliva brzinom od 1,8 metara u sekundi, a njezin smrtonosni otrov ubija nakon samo tri minute. Morskih osa najviše ima uz obale Australije i Filipina, gdje ubiju između 20 i 60 ljudi. Vrsta koja pliva uz Portugal manje je smrtonosna, no za razliku od pacifičkih rođaka, njezin ubod žrtve osjećaju mnogo intenzivnije, slično kao da ih je udario grom. Topla, tropska mora Indijskog i Tihog oceana vole i nenametljive, no izuzetno otrovne i opasne kamene ribe. Ove najotrovnije ribe na svijetu toliko se dobro kamufliraju u boje i oblike iz okoline da ih ni druge morske životinje ne razlikuju od običnoga kamena. Srećom, kamene ribe nisu agresivne, no s obzirom na to da se često brčkaju i u plićinama, čovjek ih može slučajno nagaziti. Ako se to dogodi, protuotrov treba uzeti što je moguće prije, a ako ga nema, ozlijeđeni dio treba nekoliko minuta polijevati kipućom vodom. Ona može uništiti otrov, a umjesto smrti nastupit će tek privremena paraliza. 

Iz pukotina u stijeni vrebaju oštri zubići morske jegulje

Snažan ugriz i oštri zubi morske jegulje mogu ozlijediti prst ili ruku te izazvati bakterijsku infekciju. Tijekom dana skrivaju se u pukotinama i rupama, a noću izlaze kako bi ulovile večeru. Nikad ih ne hranite jer će vas napasti cijelo jato. 

Glavati morski pas ubija najviše ljudi

Od morskih pasa velika bijela psina odgovorna je za 37 posto napada na ljude, glavata psina za 11, a pas tigar za 15, pokazuju istraživanja. No od bijele psine smrtno strada 28, a od glavatog, najagresivnijega morskog psa, 31 posto ljudi.

Ako je jako gladan, pojest će i autogume

Pas tigar spada među najveće morske pse, može narasti do 3,5 metra i težiti tonu. Živi u tropskim morama, a jede gotovo sve. Na meniju mu se mogu naći ribe, tuljani, ptice, galebovi, lignje, dupini, ljudi, pa čak i autogume. Ova vrsta je na rubu istrebljenja. 

Privlačna i lijepa otrovnica

Zbog atraktivnih boja i bodlji riba lav naći će se u mnogim akvarijima. No bodlje, iako za ljude nisu smrtonosne, otrovne su te uzrokuju glavobolje, povraćanja i dišne probleme - što može trajati nekoliko tjedana. 

Predator i u slanoj vodi 

Morski krokodil nosi reputaciju jednog od najsmrtonosnijih stvorenja na svijetu. Može narasti više od šest metara, težiti više od tone i pol, a ubija sve - od morskih pasa, klokana pa sve do čovjeka.

Raža bode kopljem ili trese strujom

Otrovna raža ubila je 2006. “lovca na krokodile” Stevena Irwinga i pokazala kako s njom nema šale. Njezin rep oblikovan je kao koplje i sadrži više otrova. Druge vrste imaju organ koji izaziva električni udar. 

Malo se igra, a onda poludi 

Iako izgleda slatko i često je zvijezda mnogobrojnih cirkusa u i na vodi, morski lav može odjedanput postati nepredvidiv i agresivan te ozlijediti druge životinje ili čovjeka. Živi u toplim i hladnim morima.

Otrovna napuhača pliva u tropskim i toplim morima

U opasnosti riba napuhača ili kuglakož napuše se te tako zbunjuje napadača. Ima jak otrov tetrodotoxin, koji je jači od cijanida, a njime može ubiti čovjeka. Usprkos tomu meso joj je u Japanu najskuplja poslastica, koju spremaju specijalizirani kuhari. 

Zmije u vodi su manje opasne 

Strah od zmija provlači se i morskim dubinama, no ova stvorenja nisu izuzetno opasna jer se skrivaju i ne napadaju ljude. Ipak, vrste u tropskim vodama Indijskog i Tihog oceana otrovom u trenu paraliziraju plijen, a zatim ga u samo nekoliko sekundi ubiju. 

Uronite ranu u kipuću vodu 

U Jadranu žive četiri vrste ribe pauka: bijelac, crnac, mrkulj i žutac. Žutac je najmanji i najotrovniji, a svi imaju crnu bodlju na leđima. Posljedice uboda su povraćanje, nesvjestica, temperatura i otekline, no kipuća voda može uništiti otrov.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message