Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najpopularniji sastojak anti-age krema i seruma je moćni retinol

Najpopularniji sastojak anti-age krema i seruma je moćni retinol

Derivat vitamina A postao je posljednjih godina toliko popularan da ga koriste gotovo sve kozmetičke kuće, jer djeluje ne samo na bore, već i na ujednačenost tena

Retinol dermatolozi zovu "zlatnim standardom" u kozmetici, koji je odnedavno jedan od najpopularnijih, sveprisutnih sastojaka anti-age krema i seruma.

- Ovaj sastojak je u svijetu anti-age kozmetike najtraženiji, jer usporava znakove starenja na licu te je ujedno posvuda dostupan, u mnogim formulama i varijantama - komentirala je Sandra Lee, dermatologinja iz Kalifornije.

POGLEDAJTE VIDEO: Rituali za ujednačavanje tena

Pokretanje videa ...

Retinol je derivat vitamina A i može ga se naći u hrani životinjskog porijekla kao što su mlijeko i riblja ulja.

- Pomaže i u reguliranju imunološkog sistema te čak može prevenirati infekcije - istaknula je liječnica iz New Yorka, Stefani Sassos.

U kozmetici se retinol primjenjuje slično kao i kao retinoična kiselina te se često propisuje u rješavanju problema s aknama.

- Ipak, ima razlika - dok retinol ima slične benefite kao retinoična kiselina, on je slabiji i manje iritira kožu. Mnogi dermatolozi predlažu da se počne s retinolom, kako bi se koža navikla na proces, a tek nakon toga nastavi s retinoičnom kiselinom - ističe liječnica.

 

No, ovaj sastojak ne mora biti po receptu dermatologa, jer mnoge su kreme i serumi s retinolom dostupni u ljekarni ili drogeriji.

- Retinol radi na više načina. Sprječava razaranje kolagena te potiče staničnu izmjenu, a sve to utječe na nastanak bora - tumači Lee.

Kolagen i elastin su proteini koji su u koži zaduženi za mladenački, zdravi i nategnuti izgled kože te je čine elastičnom.

Retinol utječe na staničnu izmjenu, radi čega su pore čiste, što znači da nema akni ni prištića.

Dermatologinje ujedno navode kako ne treba čekati određene zrelije godine kako bi se počelo koristiti retinol, upravo radi sprječavanja prijevremenih bora koje stižu čak i u tridesetima.

 

Najbolje je koristiti ga navečer, a tijekom dana nanositi kremu sa zaštitnim faktorom.

- Retinol je siguran za sve tipove kože, no u početku se mogu pojaviti crvenilo, iritacija i suhoća - podsjeća liječnica za Good  Housekeeping. No, kad se koža navikne, ten postaje ujednačen i ljepši.